Alimente gustoase care imbunatesc starea de spirit
Probabil v-ati pus macar o data in viata intrebarea ce alimente vă pot ridica starea de spirit?
Vestea bună este că există atât de multe alimente delicioase care îmbunătățesc starea de spirit pe care le poți include în dieta ta.
De cele mai multe ori, atunci când suntem într-o dispoziție proastă sau stresați excesiv, ne îndreptăm spre zaharuri simple, precum prăjituri.
Acest lucru se datorează faptului că alimentele bogate în zaharuri și carbohidrați rafinați eliberează un neurotransmițător de „simțire de bine” numit serotonină pentru a ne ajuta să ne simțim calmi și relaxați. Pe de altă parte, alimentele bogate în proteine și grăsimi tind să scadă nivelul serotoninei.
Din păcate, dacă majoritatea meselor tale sunt bogate în carbohidrați rafinați, nivelul crescut de zahăr din sânge se va prăbuși rapid, ceea ce duce la mai multe schimbări de dispoziție, oboseală și iritabilitate.
În plus, după ce nivelul zahărului din sânge scade, ai tendința de a pofti din ce în ce mai mult la acele bunataturi, ceea ce duce la eliberarea constantă a serotoninei. În cele din urmă, totuși, acest lucru limitează furnizarea de neurotransmițători care stimulează starea de spirit și experimentăm mai multă depresie și anxietate.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/6-vitamine-si-minerale-necesare-in-sezonul-rece/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/vegan-versus-vegetarian/
Deci, ce alimente îți stimulează starea de spirit?
Deși gustările bogate în zahăr și carbohidrați pot oferi o explozie temporară de creștere a dispoziției, veți descoperi rapid că fericirea pe care o poate aduce o bucata de prăjitura este de scurtă durată. Din fericire, există o mulțime de alimente disponibile care vă pot ajuta să vă transformați fericirea temporară într-un sentiment veșnic de veselie.
1.Vin Roșu
O înghițitură de vin roșu, aduce o multitudine de beneficii suplimentare pentru sănătate. În timp ce alte bauturi alcoolice pot aduce kilograme in plus și pot provoca deshidratare, vinul roșu este plin cu antioxidanți ai „fericirii” – la propriu!
Studiile de cercetare arată că consumul mai multor pahare de vin pe săptămână vă oferă mai puțin stres în timp ce vă crește nivelul de fericire în acest proces. La fiecare înghițitură, un pahar de vin roșu preferat vă va menține inima, sistemul imunitar și satisfacția generală la un nivel sănătos.
2.Iaurt
Data viitoare când ai poftă de o lingură dulce din prajitura preferata, optează pentru iaurt. Iaurtul oferă nivelul de proteine de care organismul tău are nevoie pentru a rămâne sănătos și activ.
Această gustare ușoară este, de asemenea, plină de culturi active necesare pentru a vă menține sănătatea sub control. Aceste culturi, cunoscute și sub denumirea de probiotice, vă întăresc sistemul imunitar prin înlocuirea bacteriilor rele cu ceea ce este adesea numit „bacteriile bune”.
Beneficiile probioticelor din iaurt sunt aparent nelimitate, de la un risc scăzut de depresie și stres până la alergii și ameliorarea problemelor digestive. În plus, iaurtul este incredibil de versatil. Luați-l la micul dejun cu niște nuci și fructe de pădure, faceți o salată de pui cu curry la prânz și bucurați-vă de niște Tzatziki la cină.
3.Somon
Poate ați auzit că pastilele cu ulei de pește ajuta la reglarea dispoziție și același lucru se poate spune despre o masă delicioasă cu somon – ambele vă oferă acizii grași omega-3 esențiali pe care corpul dumneavoastră nu îi poate produce singur.
Somonul nu face doar minuni pentru corpul tău și sănătatea generală, ci ajută și la menținerea stării de spirit în formă maximă. Studiile arată că somonul crește, de asemenea, strălucirea generală a părului.
4.Ciocolata neagra
Când viața te doboară, stai pe spate, relaxează-te și mănâncă o porție mică de ciocolată neagră pentru un răsfăț rapid care îți poate crește semnificativ starea de spirit. S-a constatat că consumul de ciocolată neagră în mod constant timp de două săptămâni reduce nivelul de stres la persoanele care și-au evaluat anxietatea zilnică ridicată.
Ciocolata neagră este o sursă bună de antioxidanți, dar s-a descoperit că reduce și cortizolul, hormonul stresului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Proteome Research.
5.Banane
Indiferent dacă vă grăbiți la micul dejun sau doriți doar să vă bucurați de o gustare hrănitoare pe tot parcursul zilei, nu puteți greși niciodată cu o banană.
Bananele nu numai că sunt pline de vitamine și minerale, dar sunt și un sprijin incredibil pentru a vă stimula starea de spirit.
Banane sunt o gustare bogată în potasiu si de asemenea plin de triptofan – o substanță chimică care stimulează creierul si care vă ține mintea liniștită.
Studiile arată că această gustare bogată în proteine poate ajuta la prevenirea și alungarea depresiei ușoare până la moderate la persoanele care se confruntă zilnic cu tristețe și nemulțumire.
Când nu ai energia – sau răbdarea – să gătești o masă copioasă, optează pentru un castron plin de banane proaspăt tăiate felii.
Nu vei mai privi banala banana în același fel după ce ai descoperit numeroasele beneficii pentru sănătate și motive pentru a le adăuga în dieta ta.
Ele pot ajuta la combaterea depresiei, te pot face mai inteligent, pot vindeca mahmureala, pot ameliora greturile matinale, te pot proteja impotriva cancerului renal, diabetului, osteoporozei si orbirii.
Bananele sunt, de asemenea, o sursă bună de acid folic de vitamina B, iar nivelurile scăzute ale vitaminei au fost legate de depresie.
6. Ceai verde
Ceaiul poate fi numit și „fericire într-o ceașcă”. Ceaiul verde, în special, este o modalitate excelentă de a vă stimula starea de spirit. De ce? Ceaiul verde este bogat într-un aminoacid cunoscut sub numele de teanină, care este în principal responsabil pentru creșterea producției creierului de serotonină și dopamină – două substanțe chimice principale care îmbunătățesc starea de spirit.
Un studiu de cercetare din Japonia a constatat că persoanele care au băut patru sau mai multe căni de ceai verde în fiecare zi au experimentat cantități semnificativ mai mici de stres psihologic și supărări.
În ultimii ani, știința a demonstrat că ceaiul verde este un nutrient puternic și unul excelent pentru sănătatea creierului.
Se știe că ceaiul verde induce claritatea mentală, funcția cognitivă.
Acest efect este agravat dacă se ia ceai verde matcha în care sunt concentrate aceste substanțe fitochimice, făcând din ceaiul verde matcha un superaliment pentru sănătatea creierului și a dispoziției.
Ceaiul verde conține catechine, polifenoli, antioxidanți EGCG care protejează creierul de afectarea neurologică cognitivă a bolii Alzheimer și Parkinson, arată cercetările.
Cofeina din ceaiul verde a îmbunătățit vigilența, performanța la sarcini cognitive solicitante și crește vigoarea.
În plus, L-teanina ajută la relaxare prin contracararea efectului cofeinei. îmbunătățește starea de spirit, relaxarea și calmul.
Teanina, acționează și ca un neurotransmițător și s-a descoperit că reduce tensiunea arterială în studiile pe animale.
În plus, cercetările privind ceaiul verde au descoperit că îmbunătățește memoria .
7.Fructe de pădure
Anumite arome din fructe de pădure au o similitudine chimică cu acidul valproic, care este un medicament care stabilizează starea de spirit pe bază de prescripție medicală, potrivit cercetărilor efectuate de Institutul de Studii Moleculare Torrey Pines. Antocianidina flavonoidă găsită în fructe de pădure reduce, de asemenea, inflamația, care a fost asociată cu niveluri crescute de depresie.
8.Merele
Un măr pe zi chiar ține medicul departe. Consumul de fructe și legume, precum merele, produce un efect calmant, creează mai multă energie și crește fericirea generală, potrivit British Journal of Health Psychology.
9.Spanac
Există un motiv pentru spanacul si in general plantele cu frunze verzi este bun pentru starea de spirit.
Spanacul conține acid folic, care ameliorează depresia și reduce oboseala, potrivit Journal of Physiology.
10.Ciuperci
Nivelurile scăzute de vitamina D pot duce la depresie conform unui studiu de la Universitatea din Melbourne, așa că începeți să introduceti ciupercile in dieta voastra deoarece sunt surprinzător de bogate în vitamina D.
11.Cafea
Nu treceți încă la decofeină. Potrivit JAMA Internal Medicine, „riscul depresiei scade odată cu creșterea consumului de cafea cu cofeină”.
12.Fasole
Potrivit unui studiu al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, nivelurile scăzute de magneziu duc la o energie mai scăzută.
Consumați alimente bogate în magneziu, cum ar fi fasolea, pentru a vă asigura ca aveti energie si buna dispozitie în fiecare zi.
13.Nuci
Școala de Medicină David Geffen de la UCLA a descoperit că consumul de nuci poate îmbunătăți funcția creierului. Factorii care contribuie includ conținutul ridicat de antioxidanți al nucilor, vitamine și minerale și faptul că acestea conțin o cantitate mare de acid alfa-linolenic, o plantă pe bază de omega-3.
14.Avocado
Aceste fructe delicioase sunt o modalitate excelentă de a vă hrăni creierul. Da, avocado este un adevărat super-aliment pentru creier.
Lucrul grozav despre avocado este că nu numai că au un gust bun, dar este și ideal pentru pierderea în greutate, deoarece sunt sățioase și te fac să te simți sătul mai mult timp.
În plus, sunt o sursă excelentă de grăsimi bune, inclusiv acizi grași omega 3.
Conțin grăsimi mononesaturate. Și, ca atare, contribuie și la îmbunătățirea fluxului sanguin, asigurând nutrienții să ajungă la creier.
Avocado, conține vitamine, K, A, D, E, potasiu, magneziu și vitamine care sunt toate esențiale pentru funcționarea optimă a creierului.
15.Brocoli
Broccoli este un superaliment pentru sănătatea creierului. Conține colină, acid folic și vitamina K, toate contribuind la sănătatea creierului.
Un studiu din The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că alimentele bogate în metaboliți de colină sunt importante în menținerea integrității structurale a membranelor celulare .
Consumul de broccoli este o modalitate ușoară și sănătoasă de a-ți întări creierul.
Este un aliment cu conținut scăzut de calorii și o mulțime de nutrienți, cum ar fi vitamina C, calciu potasiu și vitamina A, de asemenea. Toți acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea mintală.
Vitamina K a fost asociată cu o memorie îmbunătățită la adulții mai în vârstă, conform unor studii. Vă rugăm să rețineți că o reducere a aportului poate fi recomandată de către medicul dumneavoastră dacă luați anumite medicamente.
De asemenea, compușii din broccoli precum sulforafanul și Kaempferolul, vitamina C și E, au un efect antioxidant asupra creierului.
Aceasta este o modalitate puternică de a vă menține creierul sănătos
16.Semințe de dovleac
Mananca seminte de dovleac pentru sanatatea creierului
Semințele de dovleac meritau propria lor discuție, nu doar o mențiune.
Semințele de dovleac sunt grozave pentru sănătatea creierului și mult mai mult, deoarece contin atât de mulți nutrienți.
Și sunt atât de bune la gust.
Semințele de dovleac sunt bogate în mulți compuși, inclusiv zinc, magneziu, cupru și vitamine precum folatul, K, toate acestea oferind beneficii mari pentru sănătatea creierului. haideți să ne uităm la câțiva dintre acești nutrienți:
Zinc
In creier, zincul este esențial. O cantitate insuficienta a zincului din duce la apariția unei afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, Huntington și chiar ALS.
Magneziul
Este abundent în semințele de dovleac. Iar magneziul este vital pentru multe procese biologice din întregul corp și mai ales important pentru creier.
Unele boli neuromusculare și psihiatrice, cum ar fi unele tipuri de depresie, sunt observate în deficiența de magneziu
Cuprul
Este un alt element găsit în semintele de dovleac. Ele joacă un rol esențial în sistemul nervos central, dezvoltare și funcționare.
Cuprul este esențial pentru funcționarea corectă a creierului, dar trebuie să fie la un nivel echilibrat deoarece excesul poate duce la stres oxidativ si pot duce la boli precum AD, bolile Menkes și Wilson.
Fier
Semințele de dovleac conțin și fier, un compus care este necesar pentru funcționarea corectă a creierului. Deficitul de fier este asociat cu disfuncția creierului. Fierul ajută la funcțiile creierului, cum ar fi mielinizarea și plasticitatea sinaptică.
Asta înseamnă că celulele creierului sunt capabile să comunice și să transmită mesaje de la celulă la celulă mult mai eficient.
17.Ouă
Ouăle conțin vitamine B, b6 și b12. Un studiu realizat de Universitatea din Oxford a descoperit că subiecții cu atrofie ușoară a creierului, ca și cei cu demență ușoară, atunci când sunt suplimentați cu vitamine B, nivelul lor de homocisteină a scăzut.
Homocisteina este un factor de risc pentru atrofia creierului care duce la declin cognitiv. Sa constatat că administrarea de vitamine B scade nivelul de homocisteină.
Vitaminele B opresc rata accelerată de atrofie a creierului la persoanele în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare.
Ouăle conțin, de asemenea, colină, o substanță necesară în sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător.
Când au spus că drumul către inima unei persoane este prin stomac, se dovedește că nu mințeau. Deși să dormi ore suficiente și să faci exerciții fizice sunt alți factori care influențează semnificativ nivelul zilnic de fericire, este important să mănânci și alimentele adecvate.
Dacă nu ai energia să faci altceva în afară de a mânca, rămâi la motto-ul potrivit căruia mâncarea bună înseamnă o bună dispoziție.
Ce parere ai?