Vitamine si minerale necesare in sezonul rece
In sezonul rece,odata cu scaderea temperaturii si lipsa soarelui,organismul nostru are nevoie de o atentie speciala deoarece sistemul imunitar devine mai slabit.
Daca in sezonul cald,corpul lupta mai bine cu virusii si microbii din jur,nu acelas lucru se intampla cand vine frigul peste noi.
Odata cu scurtarea zilelor si lipsa soarelui si a luminii naturale,organismul are tendinta sa isi piarda din energie,starea de spirit se modifica ca sa nu mai vorbim de predispozitia catre raceala si gripa.
Vestea buna este ca cu doar 6 suplimente,pe care le putem lua atat din alimentatie dar si din suplimente,vom reduce sansele ca organismul nostru sa fie afectat de aceste neplacerii.
Vezi si https://viatapetocuri.ro/cum-sa-avem-mai-multa-energie-pe-parcursul-zilei/
Probioticele
Probioticele sunt microorganisme „vii” care administrate in doze corespunzatoare ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Denumirea provine din cuvantul grecesc „pro” care inseamna „pentru” si „bios” care inseamna „viata”.
Probioticele sunt responsabile cu reglarea tranzitului intestinal si ne ajuta sa avem o digestie corespunzatoare.80% din sistemul imunitar este dependent de sistemul digestiv,asa ca acum intelegem de ce probioticele au un rol atat de important in sistemul imunitar.
Probioticele cresc rezistenta corpului la infectii,imbunatatesc absortia de vitamine si minerale si au efect antialergic.
De asemenea,stimuleaza productia de anticorpi si au si actiune antivirala.Un alt rol important al probioticelor mai putin cunoscut este de imbunatatire a starii mentale.
Probioticele se gasesc in lactate fermentate,iaurt,kefir,lapte batut dar si in branza de capra si de oaie,otet de mere,soia,varza murata si chiar si ciocolata neagra.
Seleniu
Printre multiplele beneficii pe care seleniu il are asupra corpului nostru se numara si cresterea sistemului imunitar.
O predispozitie la raceli si gripe,infectii sau boli infectioase,poate aparea si ca urmare a unui deficit de seleniu.
Seleniu este un mineral care desi se gaseste in cantitati mici in corpul nostru,este foarte important in o multitudine de procese metabolice,inclusiv functia congnitiva si imunitara.
Lipsa seleniul poate da slabiciune musculara,oboseala,dereglari de crestere,probleme ale ficatului si infectii.
Seleniu il gasim atat suplimente in farmacii dar si in alimente ca nuci,seminte de floarea soarelui,orez brun,seminte de chia,ciuperci,oua,ficat(mile sau vita),ton,hering,somon,curcan,sardine,cereale,etc.
Zinc
Zincul este un mineral esential care se gaseste in tot corpul dar cu predispozitie il gasim in oase,dinti,piele,ficat,muschi si leucocite.Ajuta la vindecarea ranilor si are un rol esential si in sustinerea sistemului imunitar.
Este foarte important pentru sanatatea nou nascutiilor si in crestere.
Zincul este un bun remediu si in cazul racelilor si a gripelor avand si efect antiviral.Ajuta la reglarea nivelului de limfocite atat de esentiale in lupta impotriva virusilor si a microbilor.
O carenta de zinc scade puterea sistemului imunitar si rezistenta la infectii.
Surse de zinc gasim in vita,carne rosie,nuci,legume,oua,produse de provenienta marina,cereale integrale,produse lactate,brocolii,sfecla rosie,ciuperci,cartofi,salata,ananas,portocale,banane,mango,arahide,migdale,alune,somon,ton si lista poate continua.
Vitamina C
Toamna imunitatea scade si organismul are nevoie de mai multe vitamine pentru a face fata mai usor.
Vitamina C este cea mai cunoscuta si utilizata vitamina pentru intarirea imunitatii.
Are numeroase beneficii asupra organismului,ajuta in raceala si gripa.
Ajuta la cicatrizarea leziunilor si imbunatateste circulatia sangelui.Are rol antioxidant si sustine sistemul nervos.
Studiile au aratat ca suplimentele cu vitamina C cresc nivelul de antioxidanti in sange cu pana la 30 % si astfel coprul lupta mai bine cu infectiile si inflamatiile.
Vitamina C se pierde foarte repede din organism.
Nu ezitati mai ales toamna si iarna sa luati suplimentar vitamina C atat sub forma de suplimente din farmacii dar si din alimente.
Sursele naturale de vitamina C sunt fructele si legumele in general, citrice, kiwi, afine, capsuni, varza, brocoli,fasole, cartofi ,etc.
Vitamina D
Aceasta vitamina se formeaza in organism prin expunerea pielii la soare.
Cum in sezonul rece,mai ales toamna,razele soarelui sunt mai diminuate,se impune o suplimentare de viamina D.
Pentru a sistetiza o cantitate optima de vitamina D un adult ar trebui sa fie expus la soare aproximativ 10-15 minute pe zi cel putin de doua ori pe saptamana.
Vitamina D are un rol esential in mentinerea unui sistem nervos optim si sustine o stare mentala buna.
Ne protejeaza impotriva infectiilor prin intarirea sistemului imunitar.
Ajuta la absortia calciului si rezistenta oaselor.
Este esential pentru sanatatea creierului in probleme ce tin de memorie,concentrare,depresie,anxietate si a oricarei modificarii a starii de spirit.
De asemenea,are efecte benefice si in sanatatea inimii,rinichilor si a ficatului.Gasim vitamina D in peste gras,somon,ton,ulei din ficat de peste,vita,branza,galbenus,lapte,cereale,ciuperci,soia,etc.
Acizii grasi omega 3
Inima,creierul,vederea beneficiaza cel mai mult de pe urma acizilor grasi omega 3.
Acestia sunt grasimi sanatoase pe care organismul nu si le poate produce singur.Acizii grasi trebuie luati din alimente sau suplimente.
Acizii grasi omega 3 intaresc sistemul imunitar si distrug orice agent extern ca virusi si bacterii.
Reduce inflamatia si influenteaza pozitiv multe dintre functiile de baza ale organismului.
Consumul de acizi grasi omega 3 este recomandat pentru o buna functionare a articulatiilor.
Reduce tensiunea arteriala,stimuleaza creierul,memorie si influenteaza functiile congnitive.
Acizii grasi omega 3 intaresc sistemul nervos prevenind o serie de afectiuni mentale ca depresia,anxietatea.
Scade nivelul de trigliceride din sange si restabileste echilibrul mental.
Cele mai bune surse de acizi grasi omega 3 sunt semintele de chia,semintele de in,nuci,somon,sardine,branza tofu,etc.
Ce parere ai?