Miscarile trupului,inclusiv mersul,ofera informatii cu privire la dispozitia noastra psihologica si afectiva.
Alura,viteza cu care ne deplasam,lungimea pasilor dezvaluie multe lucruri,in special felul in care ne miscam picioarele.
Fiind partile corpului cele mai indepartate de fata,tindem sa le consideram,in mod eronat,lipsite de interes pentru interlocutorul nostru,astfel incat devin foarte revelatoare pentru gandurile noastre cele mai intime.
ABATUT,INCREZATOR IN SINE SAU EZITANT
Fie ca stam pe loc sau ne miscam,daca picioarele nu se ating unul cu celalalt,aceasta este mai degraba un semn al unei sigurantei de sine.
O persoana care se simte in largul ei si care se accepta asa cum este are o anumita alura.
Corpul este drept si pasii sunt bine cadentati.
Liderii pragmatici,dinamici si vizionari se remarca adesea dupa mersul lor cu pasi mari si energici si dupa modul hotarat in care intra intr-o incapere,ocupand intreg spatiul,pentru a-si arata determinarea si vitalitatea.
O persoana care paseste apasat si merge repede,privind drept inainte,pare la fel de hotarata si increzatoare. Cu toate acestea,se poate pune la indoiala o astfel de manifestare de siguranta:de ce incearca sa se impuna?
Atunci cand suntem descurajati,avem tendinta de a merge mai incet,tarandu-ne picioarele sau avand un mers molatec,cu privirea in pamant,cu umerii lasati,cu capul atarnand usor.
Parca am spune :”plec din pozitia de pierdator.
Nu mai am nici un pic de energie sa actionez”.
Deplasarea cu pasi mici,inceti,poate da senzatia de ezitare,de indecizie sau de lipsa de siguranta.
EXCES DE ZEL,PRUDENTA SAU LEJERITATE
Un mers topait poate exprima mai degraba lejeritatea si dinamismul.
Poate trada la fel de bine o lipsa a simtului realitatii.Pasii repezi si scurti tradeaza adesea agitatie sau graba,precipitare.
TROPAITUL (mersul rapid cu pasi marunti) marcheaza uneori excesul de zel.
In timp ce pasii mici,numarati si masurati ne fac sa deducem mai degraba o anumita prudenta sau chiar o forma de introversie,in cazul in care picioarele sunt indreptate spre interior.
Fie ca mersul persoanei respective este usor sau greoi,tarsait,topait,apasat sau impunator.
CEL CARE NU ARE NIMIC DE ASCUNS SE VA DEPLASA MAI DEGRABA CU PICIOARELE DEPARTATE.
Un mers tarsait si corpul usor inclinat intr-o parte sunt deseori interpretate ca un semn de indoiala,ezitare sau de lipsa de dinamism.
SEMNELE PE CARE NI LE TRANSMIT TALPILE
Atunci cand o persoana se concentreaza pentru a-si controla fata sau mainile,isi neglijeaza adesea talpile.
Aceste fapt este cu atat mai interesant de urmarit.
Talpile,la fel ca mainile si picioarele(gambele),indica o tensiune pozitiva sau negativa,fiind indreptate inainte pentru a atrage atentia sau indepartandu-se ca pentru a o evita.
Ele pot dezvalui o stare de oarecare multumire,agitandu-se ritmic si energic,intinzandu-se si incolotocindu-se una in jurul celeilalte.
Incolotocirea picioarelor trebuie corelata cu alte semne ale corpului,deoarece acest gest poate indica la fel de bine nervozitatea ca si anxietatea.
Intr-adevar,piciorul care se incolotoceste in jurul scaunului-cautand confortul tactil pentru a diminua tensiunea-sau care se foieste sau loveste ritmic-„miscari de evadare”-poate exprima dorinta persoanei de a fugi dintr-o situatie ingrijoratoare.
AGITATIA TALPILOR
Poate semnala nerabdare fata de ceea ce se spune sau se intampla,ca si cum miscarea acestora ar putea accelera ritmul. In cazul iritatiei sau furiei,talpile vor bate ritmic cu lovituri marunte,in loc sa se foiasca nervos.
In fine,picioarele care sunt adesea indreptate catre interior pot trada o anumita lipsa de incredere in sine.
Se poate ca picioarele sa nu exprime altceva decat dorinta persoanei de a fi in alta parte sau,cel putin de a abandona discutia.
In cazul in care doua persoane se confrunta,atunci cand o a treia li se alatura,pozitia talpilor este posibil sa se schimbe.
Exista posibilitatea de a isi deschide varfurile picioarelor,talpilor, pentru a il intampina pe nou venit .
In cazul in care le apropie inseamna ca cei doi ar fi preferat sa nu fie deranjati.
vezi si https://viatapetocuri.ro/cum-interpretam-o-strangere-de-mana/
sursa/books.isabel.duvernois/limbajulcorpului
Ce parere ai?