Strangerea de mana este un mod comun de a intra in contact cu alte persoane.
Fiecare din noi are propria sa maniera de a actiona:strangerea de mana ferma sau moale,cu toate nuantele posibile intre cele doua extreme.
Este foarte important sa stim cum primeste celalalt,cel pe care il salutam,aceasta strangere de mana . Asta spune multe despre relatia noastra cu el.
Durata strangerii de mana este de asemenea un bun indicator al gradului de familiaritate existent intre cei doi protagonisti.
Strangerea de mana scurta este un semn de politete,marcand o anumita distanta;cea prelungita reflecta o relatie familiara chiar intima.
Strangerea de mana simbolizeaza increderea.Arabii isi ating varful degetelor,africanii bat usor pe palma,sud americanii va cuprind cu bratul stang,eschimosii isi freaca nasul,etc.
In India,este suficient un semn cu mana,deoarece in traditia castelor exista statutul de paria,persoana care nu trebuie atinsa.
Nimeni nu se atinge fara a sti dinainte carei caste ii apartine celalalt.
EZITARE SI MOLICIUNE
In cazul in care interlocutorul va intinde mana cu ezitare si slabiciune,sau nu va strange decat varful degetelor,va aflati in prezenta unei persoane care exprima timiditate sau dispret.
Asta daca nu cumva persoana respectiva este un pianist profesionist si isi menajeaza degetele.
Strangandu-va astfel mana,interlocutorul dumneavoastra este adesea inclinat sa se uite in alta parte sau sa plece repede.Se teme sa nu-si murdareasca mainile?
Are dificultati de comunicare?
STRANGEREA DE MANA DEOSEBIT DE CALDUROASA
Cineva va trage catre el,strangandu-va indelung mana.Cealalta mana si-o aseaza deasupra.Strangerea de mana este energica.
Acest mod de a-si exprima multumirea vi se pare foarte prietenos.Dar oare este asa cu adevarat? Si daca el va apuca incheietura mainii si cotul sau umarul cu mana stanga in timp ce va strange mana este un semn de familiaritate,de intimitate sau un gest de putere?
Aceasta strangere de mana speciala este adesea folosita de oameni politici sau de parteneri de afaceri.
Reprezinta o modalitate de a-l intampina pe celalalt,pastrand in acelas timp distanta.
ENERGICA SAU CONTRACTANTA,PUTERNICA SAU PRECAUTA?
Vi se intinde bratul inainte,cu un gest franc,cu marginea mainii perpendiculare pe sol.
Strangerea de mana este energica si insistenta.Interlocutorul care va saluta pare sa fie sincer si energic.
Are un aer direct,oarecum agresiv.Putem chiar sa afirmam ca va strange palma dreapta cu o „mana de fier”.
Daca va strange prea mult,fara indoiala urmareste sa va domine.Ar putea fi indicat sa-i atrageti atentia ,daca este cazul.Daca doriti pur si simplu sa scapati din aceasta stransoare,faceti un pas inainte cu piciorul stang iar el isi va deplasa automat mana spre dreapta.
In cazul in care,din contra,strangerea de mana a interlocutorului este contractanta,scurta si lipsita de vigoare si in plus are bratele rigide si incordate,precum si corpul inclinat usor inapoi,este posibil sa isi exprime neincrederea si dorinta de a pastra distanta.
PRIETENOASA SAU POLITICOASA
Doua persoane se afla fata in fata,cu trunchiul aplecat usor inainte.Privirea lor este sincera si directa si au un zambet prietenos pe buze.
Strangerea lor de mana este lunga,calda si puternica.Aparent se cunosc.
Doua persoane care se saluta doar politicos ar pastra o o distanta mai mare intre ele si s-ar privi mai scurt,iar strangerea lor de mana ar fi una energica dar de scurta durata
vezi si https://viatapetocuri.ro/ce-ne-poate-spune-stilul-de-mers-despre-noi/
sursa/book/Isabelle Duvernois
Ce parere ai?