Cum să alegi crema cu protecție solară
Crema cu protecție solară este esențială în rutina ta de îngrijire a pielii în timpul zilei. Indiferent dacă ieșiți câteva ore în oraș sau vă petreceți vacanța la plajă sau lângă piscină, este necesară aplicarea cremei cu protecție solară potrivite pentru a vă proteja pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Deci, cum să alegi o protecție solară? Care sunt lucrurile pe care trebuie să le cauți când îți cumperi una? Vă vom ajuta să aflați.
Pielea ta devine vulnerabilă la mai multe probleme din cauza expunerii continue la radiațiile UV. Poate provoca leziuni ale pielii, riduri, arsuri solare și chiar cancer de piele . Deoarece nu putem evita ieșirea, cel mai bine este să protejăm pielea cu protecție solară.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/spune-mi-tipul-tau-de-ten-si-iti-spun-ce-demachiant-sa-folosesti/
Dacă nu știi cum să alegi crema de protecție solară potrivită, acest articol este pentru tine. Citește mai departe.
Cum să alegi crema cu protecție solară potrivită?
Atunci când alegeți o protecție solară, este esențial să luați în considerare orice alergie pe care o aveți la anumite ingrediente, siguranța acesteia și potențiala toxicitate. De asemenea, trebuie să vă asigurați că ingredientele din crema cu protecție solară nu vă perturbă echilibrul hormonal.
1. Luați în considerare SPF (Factor de protecție solară)
SPF este în primul rând o măsură a cât de multă lumină UVB poate filtra crema de protecție solară. Folosirea de protecție solară cu un SPF de cel puțin 15 vă va ajuta să vă protejați de această expunere zilnică la razele UV
Cu toate acestea, majoritatea dermatologilor recomandă utilizarea unui SPF de cel puțin 30, deoarece blochează aproximativ 97 la sută din razele UVB (SPF 15 poate bloca doar 93 la sută din razele UV) .
Asigurați-vă că aplicați suficientă protecție solară pe diferite zone expuse ale pielii în fiecare zi. Acest lucru este important mai ales în zilele în care este posibil să petreceți perioade lungi în aer liber.
2. Verificati ingredientele active
Verificați ingredientele active din crema de protecție solară. Căutați formule care conțin dioxid de titan, oxid de zinc și avobenzonă .
Asigurați-vă că evitați cremele de protecție solară cu vitamina A (denumită în mod obișnuit palmitat de retinil). Se crede că vitamina A crește rata tumorilor de piele .
3. Alegeți SPF cu spectru larg
Alegeți o protecție solară cu spectru larg de acoperire și SPF 30 până la 50. Vă ajută să vă protejați mai bine pielea de arsurile solare și daunele solare. De asemenea, ajută mai bine la prevenirea radiațiilor UVA .
Poate doriți să evitați produsele cu un SPF foarte mare (peste 50). Se crede adesea că astfel de produse nu oferă nicio protecție suplimentară și sunt, de asemenea, scumpe.
4. Formulele de protecție solară
Formulele de protecție solară se referă de obicei la formatul de prezentare a unei creme de protecție solară și afectează modul în care se simte și arată pe pielea unei persoane. Există trei formule comune de protecție solară disponibile pe piață. Deși fiecare dintre aceste forme are beneficiile sale, toate pot oferi protecție solară dacă sunt utilizate corect:
- Spray-uri de protecție solară
Acestea sunt perfecte pentru aplicarea protecției solare în locurile greu accesibile de pe corp. Chiar dacă spray-urile sunt grozave pentru corp, acestea ar putea să nu fie cele mai bune creme de protecție solară pentru față. Spray de protecție solară este o opțiune bună pentru oricine are mult păr pe corp. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu inhalați spray-ul în timpul aplicării.
- Lotiuni de protectie solara
Acestea sunt printre cele mai comune și mai hidratante formulări de protecție solară disponibile. Loțiunea de protecție solară este disponibilă în mai multe variante pentru a satisface diferite tipuri de piele
În general, toate cremele de protecție solară au o perioadă de valabilitate de trei ani. Păstrați-le într-un loc răcoros și uscat pentru cele mai bune rezultate.
5. Luați în considerare nivelul dvs. de expunere la soare
Unul dintre ceilalți factori esențiali de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți protecție solară este nivelul dvs. de expunere la soare. De exemplu, trebuie să luați în considerare cât timp veți fi expus la soare, cât de puternic este soarele și ce activități veți efectua în timp ce sunteți expus la soare.
De obicei, puterea soarelui este măsurată pe indicele ultraviolet (UV), care variază de la 1 (scăzut) la 11+ (extrem). Aceste raze UV sunt cele mai puternice de la 10:00 la 16:00, iar când indicele UV este de 8 sau mai mult, pielea noastră neprotejată poate arde în 15 minute sau mai puțin. În funcție de nivelul tău de expunere la soare, iată ce trebuie să alegi ca protecție solară:
- În aer liber: Dacă petreceti activități în aer liber pentru o perioadă îndelungată (două ore sau mai mult), alegeți protecție solară cu SPF 30 sau mai mare, în funcție de culoarea pielii.
- Sport/înot: Dacă mergeți pentru sport în aer liber sau în apă, cel mai bine este să alegeți o protecție solară rezistentă la transpirație sau la apă . Alegeți SPF 30 sau mai mare, în funcție de culoarea pielii, și reaplicați la fiecare 40 până la 60 de minute.
- În fiecare zi: în zilele obișnuite când veți fi la soare și la umbră, asigurați-vă că purtați protecție solară cu cel puțin SPF 15.
Pe lângă alegerea protecției solare potrivite, există câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a vă proteja pielea de daunele solare. Unele dintre ele sunt enumerate mai jos.
Sfaturi de utilizare a cremei solare
- Folositi întotdeauna protecție solară, indiferent de perioada anului.
- Dacă ești în costum de baie, aplică aproximativ două linguri de protecție solară pe părțile expuse ale corpului. Dacă utilizați un spray de protecție solară, asigurați-vă că aplicați un luciu uniform pe tot corpul.
- Aplicați protecție solară pe toate părțile expuse ale corpului, inclusiv pe față, mâini, picioare, urechi, gât și partea superioară a capului (dacă pielea este expusă).
- Asigurați-vă că aplicați un strat de bază cu SPF 15 sau 30 pe toate părțile expuse cu cel puțin jumătate de oră înainte de a păși la soare. Reaplicați la fiecare două ore.
- Asigurați-vă că aplicați din nou cremă de protecție solară după transpirație excesivă, înot sau îndepărtat cu prosopul. Respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă pentru reaplicare.
Luarea în considerare a tipului tău de piele este, de asemenea, un aspect esențial al alegerii protecției solare potrivite. În secțiunea următoare, vei cunoaște cele mai bune opțiuni de protecție solară pentru pielea sensibilă sau predispusă la acnee.
Care protecție solară este cea mai bună pentru pielea sensibilă sau predispusă la acnee?
Piele predispusa la acnee
Cremele de protecție solară sunt cunoscute că înfundă porii. Prin urmare, este esențial să alegeți formule fără ulei pentru față. Puteți folosi creme de protecție solară non-comedogenă (care nu conțin ingrediente care blochează porii pielii).
Pentru pielea uscată, poți alege creme hidratante cu protecție solară sau creme de protecție solară care conțin ingrediente hidratante.
Piele sensibilă (sau dacă eviți substanțele chimice)
Pielea sensibilă rămâne proaspătă și vibrantă atunci când este expusă la cea mai mică cantitate de ingrediente la care altfel ar putea reacționa. Optează pentru o protecție solară fizică sau minerală, deoarece conține oxid de zinc și dioxid de titan care protejează pielea . Aceste două ingrediente cheie nu ar arde și nu ar înțepa ochii. Acestea funcționează așezându-vă deasupra pielii și formează o barieră pentru a vă proteja de soare.
Culoarea pielii
Culoarea pielii tale determină în mare măsură nivelul SPF pe care ar trebui să-l porți. De exemplu, dacă aveți pielea deschisă și vă ardeți întotdeauna sau de obicei, cel mai bine este să purtați SPF 30 sau mai mare. Dimpotrivă, dacă ai pielea medie spre închisă, sau de obicei te bronzezi și nu te arde niciodată, poți alege cu SPF 15.
Un alt tip de piele deosebit de greu pentru care să alegeți o protecție solară este pielea grasă. Majoritatea ingredientelor folosite în cremele solare obișnuite tind să înfunde pielea grasă, ducând la erupții. Aflați mai jos cum să-l alegeți pe cel potrivit pentru acest tip de piele.
Cum să alegi o protecție solară pentru tenul gras?
Atunci când alegeți o protecție solară pentru pielea grasă, alegeți opțiuni non-comedogenice și fără ulei pentru a preveni erupțiile și înfundarea porilor, deoarece glandele sebacee produc deja prea mult sebum. Căutați formule minerale care conțin ingrediente precum dioxid de titan și oxid de zinc, deoarece acestea sunt ușoare și blânde pentru piele. Optează pentru creme de protecție solară cu un finisaj mat care pot reduce excesul de strălucire. În plus, luați în considerare cremele solare sub formă de pudră pentru o aplicare ușoară, din mers, care oferă celor cu pielea grasă un aspect mat. Puteți încerca, de asemenea, creme de protecție solară pe bază de apă care nu vă înfundă porii. În cele din urmă, alegeți întotdeauna un SPF cu spectru larg, cu cel puțin SPF 30 și citiți recenziile și etichetele pentru cea mai bună alegere.
Ce parere ai?