Exfolierea pielii este printre cele mai cunoscute metode de curățare prin îndepărtarea celulelor moarte cu scopul de a obține o piele fina și întinerita. Este o practică ce nu trebuie să lipsească din ritualul nostru de îngrijire a pielii.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/trucuri-de-frumusete-cu-miere/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/utilizarii-a-sucului-de-lamaie/
Această practică ajută la menținerea pielii sănătoase, luminoase și netede, eliminând stratul de celule moarte care poate obstrucționa porii și provoca diverse probleme de piele.
Exfolierea cu sare
Exfolierea cu sare este în general mai abrazivă datorită formei ascuțite a particulei de sare, fiind recomandată pentru toate tipurile de piele, mai puțin pentru cea sensibilă.
Ceea ce face diferența între exfolierea cu sare și exfolierea cu zahăr este faptul că oferă beneficii terapeutice de mineralizare diferite, precum și grade diferite de exfoliere (cea cu sare, exfoliază în profunzime, zahărul oferă o exfoliere mai blândă). Majoritatea procedurilor de exfoliere folosesc sare de mare care este totodată și purificator natural ce elimină toxinele care blochează porii pielii. Ajută pielea să respire mai ușor, favorizează o circulaţie mai bună la nivelul pielii, și îmbunătățește textura acesteia.
Există mai multe feluri de sare de mare ce sunt folosite pentru exfoliere, ca de exemplu: sare din Himalaya, Marea Mediterană, Hawaii sau Marea Moartă. Aceste săruri au diferite minerale, care includ calciu, magneziu, potasiu, cupru şi fier. Cu toate acestea, după procedura de exfoliere este recomandată aplicarea unui unt de corp sau cremă pentru a reface elasticitatea pielii și a o hidrata.
Sfat : Amesteca un sfert de cana de sare cu jumatate de cana de ulei de masline sau ulei de cocos, pana obtii o pasta cu o consistenta densa. Daca vrei, poti adauga si 10 picaturi din uleiul esential pe care il preferi. Maseaza-ti corpul cu aceasta pasta in timpul dusului, folosind miscari circulare.
Exfolierea cu zahăr
Exfolierea cu zahăr, este mai blândă deoarece granula de zahăr este rotundă și nu provoacă leziuni la nivelul pielii așa cum o poate face particula de sare. Este o variantă indicată în cazul pielii sensibile sau atunci când nu se dorește o exfoliere în profunzime. Zahărul se dizolvă mai ușor în apa caldă și este mai puțin abraziv decât sarea. Deoarece granulele de zahăr sunt mai mici și mai fine, reprezintă un exfoliant potrivit pentru toate tipurile de piele.
Zahărul este o sursă naturală de acid glicolic, un acid alfa hidroxi (AHA), care penetrează pielea și o revitalizează. Acidul glicolic este de obicei folosit pentru a trata pielea îmbătrânită și deteriorată de soare.
Exfoliantele cu zahăr pot sa conțina ulei din sâmburi de struguri și unt de shea. Uleiul din sâmburi de struguri este bogat în vitamina E, acid linoleic, polifenoli şi alți antioxidanţi, diminuează si previne efectele îmbătrânirii. Untul de shea, bogat în acizi grași esențiali și totodată un antioxidant natural atenuează vergeturile, hidratează în profunzime, redă în timp scurt elasticitatea pielii și ajută la estomparea primelor semne de îmbătrânire.
Iată câteva rețete simple de scrub pe bază de zahăr, pe care le poți introduce în rutina ta zilnică de infrumusetare
Scrub cu miere, lămâie și zahăr
Mierea și lămâia conțin agenți care ajută la iluminarea pielii, hidratând-o și dându-i un aspect sănătos.
Este un scrub foarte simplu, pe care îl poți încerca acasă. Ai nevoie de 3 linguri de miere, 2 linguri de lămâie și 2 linguri de zahăr. Se amestecă aceste ingrediente într-un bol pentru a obține un scrub. Freacă ușor amestecul pe față si pe corp, cu mișcări circulare. După 10 minute, poți clăti cu apă simplă. Poți repeta de trei ori pe săptămână.
Scrub cu ulei de migdale și zahăr
Uleiul de migdale este foarte bogat în vitamina C, care ajută la generarea de țesuturi sănătoase, întinerind astfel tenul.
Pune 1 lingură de zahăr și 2 linguri de ulei de migdale într-un bol. Freacă ușor pe față și pe corp, cu mișcări circulare. Clătește cu apă rece. Folosește o dată pe săptămână, în mod continuu, timp de trei săptămâni.
Scrub cu banane și zahăr
Bananele sunt cunoscute pentru calitatea de hidratare a pielii și de a menține umezeala în piele. Ele conțin vitaminele A, B și C și câteva alte minerale.
Taie o banană și zdrobește-o până obții o pastă fină. Adaugă 2 linguri de zahăr și amestecă bine, ca să nu apară cocoloașe. Freacă amestecul pe față și pe corp. Clătește după 5 minute cu apă rece. Poți repeta de două ori pe săptămână.
Scrub cu ulei de cocos și zahăr
Uleiul de cocos este un alt ingredient care ajută la hidratarea pielii, menținând-o moale și fină.
Într-un bol, adaugă 3 linguri de ulei de cocos, 2 linguri de miere și 3 linguri de zahăr pentru a forma o mixtură. Dacă este prea uscată, mai adaugă puțin zahăr, iar dacă este prea umedă, mai adaugă puțin ulei de cocos. Freacă cu acest amestec pe față și pe corp, apoi clătește cu apă simplă.
Scrub cu ciocolată și zahăr
Pudra de cacao este plină de antioxidanți care ajută la obținerea luciului natural al pielii. Ea ajută la repararea tenului deteriorat, dându-i un aspect mai sănătos.
Ai nevoie de 2 linguri de zahăr, 1 lingură de pudră de cacao și 2 linguri de ulei de cocos. Amestecă toate ingredientele într-un bol. Aplică amestecul pe față și pe corp. După 15 minute, clătește cu apă simplă. Ai grijă să freci ușor, cu mișcări circulare. Poți repeta de două ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.
Scrub cu iaurt și zahăr
Iaurtul are cel mai bun efect în îndepărtarea roșeții și ajută la distrugerea bacteriilor și eliminarea celulelor moarte ale pielii.
Pune o jumătate de pahar de iaurt proaspăt, simplu, fără arome, într-un bol. Adaugă 2 linguri de zahăr în el și amestecă bine. Aplică amestecul pe față și pe corp, frecând ușor, cu mișcări circulare. Clătește și usucă prin tamponare.
Scrub cu ceai verde și zahăr
Bogat în antioxidanți, ceaiul verde are un efect puternic în îmbunătățirea condiției pielii. Mai conține enzime și aminoacizi care dau tenului unui aspect sănătos.
Ingredientele necesare sunt 2 linguri de ceai verde, 3-4 linguri de zahăr și 2 linguri de miere. Prepară puțin ceai verde și adaugă 2 linguri de zahăr într-un bol. Apoi adaugă 2 linguri de miere și amestecă bine. Aplică amestecul pe față și pe corp și freacă ușor. Clătește cu apă rece. Repetă remediul de două sau trei ori pe săptămână.
Scrub cu ulei de măsline și zahăr
Este un remediu foarte simplu, dar și foarte eficient pentru curățare, strălucire, ten moale, etc. Uleiul de măsline ajută la hrănirea pielii.
Ingredientele necesare sunt 3 cești de zahăr, 1/2 ceașcă de ulei de măsline și 1 linguriță de coajă de portocală rasă. Adaugă uleiul de măsline și coaja de portocală în zahăr și amestecă bine. Poți să mai pui puțin ulei de măsline dacă e nevoie. Folosește cantitatea care îți trebuie, iar restul poți păstra. Folosește o dată pe săptămână.
Scrub cu cafea și zahăr
Cafeina prezentă în zațul de cafea acționează ca un antioxidant. Acest scrub ajută la îmbunătățirea tonusului pielii.
Ingredientele necesare sunt: ½ ceașcă pudră de cafea, ½ ceașcă de zahăr, 1 lingură de ulei de cocos/măsline. Amestecă zahăr și pudra de cafea, adaugă uleiul în amestec. Asta leagă amestecul și îl face mai ușor de aplicat.
Ce parere ai?