Pentru o mamă nu există o senzație mai plăcută decât perceperea mirosului bebelușului ei. Este atât de intens încât ar trebui să aibă o explicație științifică, și are. Un studiu a arătat că mirosul bebelușilor creează dependență ca și drogul, deoarece activează sistemul neurologic la mame, în special partea creierului în care rezidă dorința.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/modalitati-eficiente-de-a-scapa-rapid-de-stres-potrivit-expertilor/
Când o femeie este aproape de un bebeluș și îi prinde mirosul, se generează o reacție biologică naturală, legată de funcțiile materne, chiar și atunci când acea femeie nu este mamă.
Mirosul unui nou-născut creează dependență
Fără îndoială, pentru o mamă mirosul bebelușului ei nou-născut este ceva din altă lume. Ceea ce se produce este atât de intens încât un studiu științific a scos la iveală adevărul. Mirosul unui bebeluș activează sistemul neurologic, provocând aceeași senzație în creierul mamelor ca și drogurile.
Jurnalul Frontiers in Psychology a publicat această cercetare, explicând cum s-a ajuns la acest rezultat.
Nicio femeie nu poate rezista acestui parfum natural
Pentru a ajunge la această concluzie, dr. Johannes Frasnelli, de la Universitatea din Montreal, Canada, a selectat 30 de femei, dintre care jumătate tocmai deveniseră mame, iar celelalte nu aveau copii.
Legate la ochi, li s-a cerut să recunoască niște mirosuri, inclusiv pijamalele unui nou-născut. În timp ce femeile au făcut așa cum le-au cerut, cercetătorii au urmărit activitatea creierului prin RMN.
Efectele sale sunt similare cu cele ale unui medicament
În creierul femeilor care fuseseră deja mame, oamenii de știință au observat că perceperea mirosului unui copil a activat nivelurile de dopamină. În plus, au văzut că același lucru se întâmplă atunci când un dependent consumă droguri.
Dopamina are mai multe funcții în creier.Influențează „comportamentul și cogniția, activitatea motrică, motivația și recompensa, reglarea producției de lapte matern, somnul, starea de spirit și învățarea”.
Obstetricianul francez Michel Odent explică pe site-ul său relația dintre mamă și copil pe baza mirosului:
Hormonii eliberați de mamă și copil în prima și a doua etapă a travaliului (dacă nu au fost interferați cu hormonii artificiali) sunt încă prezenți după naștere, toți care joacă un rol cheie în interacțiune.
Mirosul este senzație, este memorie, este plăcere și neplăcere, este ca o amprentă, o formă de comunicare care creează o legătură specială între mamă și copil.
Ce parere ai?