
Modalități de a scăpa de stres!
Cu toții ne confruntăm cu stresul într-o formă sau alta. Solutia pentru eliminarea stresului include să înveți cum sa iti mentini nivelul de stres prin obiceiuri sănătoase și să găsești modalități eficiente de a ameliora rapid stresul atunci când lovește, astfel încât să poți reveni la o stare de spirit mai echilibrată.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/cum-sa-ti-dezvolti-increderea-de-sine/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/11-semne-ca-ai-nevoie-de-o-schimbare-in-viata-ta/
O săptămână ocazională stresantă la serviciu sau o ceartă sunt părți normale ale vieții. Dar atunci când stresul este cronic, recurent și vă afectează negativ viața – și vă poate afecta sanatatea atat fizica cat si mentala – este important să găsiți strategiile potrivite de a face față stresului rapid.
Dacă descoperiți că aveți probleme cu somnul, funcționarea zi de zi sau menținerea relațiilor sănătoase din cauza stresului, învățarea imediată a tehnicilor de gestionare a stresului vă poate ajuta să vă readuceți creierul și corpul pe drumul cel bun. Iată cum să scapi rapid de stres, conform științei și experților.
1.Invata sa iti controlezi respiratia !

Prin încetinirea respirației, vă puteți ajuta corpul să se relaxeze mai rapid decât credeți. S-ar putea să observati că atunci când sunteti stresat, respirația devine mai superficială și mai concentrată în partea superioară a pieptului (acea senzație de panică, neplăcută, fără suflare care îți poate face inima să bată repede).
Schimbarea respirației către diafragmă (gândiți-vă: inspirați în burtă față de piept), vă poate reduce răspunsul la stres al corpului și vă poate regla sistemul nervos.
Adesea, respirăm superficial atunci când suntem stresați și acest lucru poate face ca corpurile noastre să se simtă și mai tensionate.
Pentru a atenua respirația superficială asociată cu niveluri ridicate de stres, experții recomandă adesea practicarea respiratiei 4-7-8, care este una dintre cele mai rapide și mai ușoare modalități de a opri stresul.
Mai întâi expiră tot aerul pe gură. Apoi inspiră pe nas timp de patru secunde, ține respirația timp de șapte secunde și expiră prin gură timp de opt secunde.Repetați acest ciclu de cel puțin patru ori. Această tehnică vă ajută corpul să activeze sistemul nervos parasimpatic , astfel încât corpul dumneavoastră să poată începe să încetinească.” (Bonus: acest exercițiu de respirație este incredibil de util pentru a dormi.)
2. Încercați relaxarea musculară progresivă!

O serie de strategii de relaxare musculară vă pot ajuta să vă scăpați de stres. Acestea pot include yoga, exerciții de întindere de bază sau relaxare musculară progresivă, care implică încordarea și relaxarea a câte unui grup de mușchi la un moment dat.
Strategiile de relaxare musculară au puterea nu numai de a atenua stresul, ci și de a reduce durerile de cap, anxietatea, trezirile nocturne și timpul necesar pentru a adormi.
Încordați câte o parte a corpului timp de cinci secunde, apoi eliberați tensiunea, repetati aceasta încă o dată. Puteți începe cu degetele de la picioare, picioarele, gambele, fesele, stomacul, pieptul, degetele, brațele, umerii, gâtul, fața și apoi să se încheie cu fruntea.
3.Practicați exercitii de atenție sau meditația!

Mindfulness , meditatia , yoga sau o combinație a celor trei sunt toate modalități dovedite de a reduce rapid stresul. O revizuire sistematică a 17 studii privind reducerea stresului bazată pe mindfulness a constatat că 16 dintre aceste studii „au demonstrat schimbări pozitive în rezultatele psihologice sau fiziologice legate de anxietate și/sau stres”.
De fapt, mindfulness reduce markerii fizici ai stresului, cum ar fi nivelurile ridicate de cortizol, tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Cum functioneaza mindfulness : îți încetinește mintea și îți oferă mai mult control asupra gândurilor, sentimentelor și reacțiilor tale. Oprestete un moment pentru a-ți observa gândurile fără a judeca! Unii oameni consideră că este util să-și imagineze gândurile imaginandu-si o frunză care curge în jos pe râu. De fiecare dată când apare un gând, puteți vizualiza acest gând curgând ușor în josul râului. Acest exercițiu vă poate oferi o verificare rapidă a gândurilor și vă poate ajuta să exersați să renunțați la gândurile stresante.”
4. Exerciții fizice

Una dintre cele mai bune modalități de a elimina rapid stresul este să faci niște exerciții fizice. Indiferent dacă asta înseamnă să iesi la o alergare, să faci kickbox sau să ridici greutăți, aproape toate formele de activitate fizică sunt eficiente.
Specialistii spun că exercițiile nu trebuie să fie complicate sau chiar lungi pentru a oferi beneficii. De asemenea, nu trebuie să fie formal sau serios. Puteti sa faceti exercitii si dansând sau lucrand in gradina.
Mișcarea vă ajută, de asemenea, să vă limpeziți mintea și să vă îmbunătățiți somnul, ambele pot ajuta la reducerea nivelului de stres.
Dacă nu aveți timp pentru un antrenament complet, chiar și o scurta plimbare sau alergare este suficienta pentru a reduce stresul.
5. Notează-ți emoțiile!

Când sunteți plin de emoții neplăcute – declanșate de stres sau care vă provoacă stresul (sau ambele) – exprimarea verbală este un instrument puternic pentru a vă procesa gândurile și a găsi o oarecare ușurare. Cercetările au descoperit că scrisul expresiv sau jurnalul poate ajuta la reducerea anxietății la cei cu personalități expresive.
Când ne simțim stresați, mintea noastră poate sa isi faca scenarii și începe să împletească povești care nu sunt neapărat realiste. Recomand să luați un pix și hârtie și să scrieți situația și părerile dvs. despre aceasta. Cel mai important, includeți-vă sentimentele în scris.” Scrierea de mână este cea mai eficientă pentru că vă poate ajuta să vă denumiți și să vă controlati emoțiile.
6.Razi cu pofta!

Un râs bun te poate face să te simți mai bine rapid, mai ales când râsul vine din burtă.
Experții au studiat beneficiile terapeutice ale râsului descoperind că acesta scade nivelul de cortizol.
Cortizolul este substanță chimică eliberata de organism cand suntem stresati.
El modifică nivelul de serotonină și dopamină, care sunt ambele responsabile de starea de spirit și de fericire.
Psihologii spun că umorul „schimbă emoțiile supărătoare” , în timp ce râsul profund, „din inimă” oferă ameliorarea stresului fizic sub formă de relaxare musculară.
Concluzii
Exerseaza în mod regulat respirația profundă, fa exerciții fizice, dormi suficient și incearca sa să râzi mai mult! Sfaturi simple dar care pot face diferenta pentru o viata mai sanatoasa psihic si nu numai.
Dificultatea cu stresul este că, în timp, corpurile noastre încep să se adapteze la nivelul nostru de stres. De aceea, reducerea stresului se poate simți temporar dacă nu luăm măsuri active pentru a o gestiona în mod regulat.
Nu așteptați până atingeti punctul culminant a stresului pentru a face exerciții de respirație blânde sau a scrie un jurnal. Reflectați și identificați ce tinde să declanșeze stresul pentru dvs., precum și cum se simte stresul atunci când vă lovește. În acest fel, puteți găsi instrumentele potrivite la primele semne de stres și puteți preveni stresul mai grav și prelungit.
card recenzii google
martie 20, 2024Cercetarile privind mindfulness au aratat ca aceste exercitii au potentialul de a reduce stresul, anxietatea, depresia si durerea cronica.