Meditatia si reducerea stresului
Știința și spiritismul sunt adesea considerate ca fiind excluse reciproc. Cu toate acestea, când vine vorba de meditații, acestea pot merge mână în mână. La urma urmei, indiferent dacă crezi în suflet și iluminare spirituală sau nu, nu se poate nega că meditația poate ajuta indivizii să se relaxeze și să deblocheze un cu totul alt nivel al conștiinței lor.
De fapt, având în vedere atât de multe lucruri pe care știința nu le poate explica și atât de multe beneficii spirituale și emoționale oferite de meditație, este puțin probabil ca indivizii de ambele părți ale diviziunii știință/spirituale să nu fie de acord cu privire la beneficiile meditației sau de ce funcționează atât de bine.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/afirmatii-pozitive-de-dimineata-pentru-o-zi-buna/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/yoga-pentru-pentru-anxietate-si-stres/
Din ce în ce mai multe studii analizează efectele meditației asupra corpului și minții și ajung la aceleași concluzii la care au ajuns susținătorii spirituali ai meditației cu secole în urmă.
Efectele sale sunt departe de a fi un placebo și nu numai că meditația poate ajuta oamenii să se relaxeze dar are si multe alte beneficii pentru corpul nostru.
Importanța de a învinge stresul
Meditația ne poate ajuta să ne simțim mai bine și mai relaxați pe termen scurt, fiind fie o modalitate excelentă de a ne debloca sinele superior, fie un mijloc de a ne deschide către experiențele spirituale (în funcție de punctul tău de vedere), dar poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății fizice pe termen lung.
Mulți oameni care practică meditația consideră că oferă o modalitate eficientă de a-și reduce nivelul de stres. Acest lucru este crucial, deoarece activarea prelungită a sistemului de răspuns la stres și supraexpunerea la cortizol și alți hormoni de stres sunt cunoscute că contribuie la o serie de probleme de sănătate, inclusiv depresie, anxietate, boli de inimă, dificultăți digestive, creștere în greutate și tulburări de memorie.
Pe lângă reducerea calității vieții tale, asta înseamnă că nivelurile excesive de stres ți-ar putea afecta bunăstarea și chiar ți-ar putea scurta viața, ceea ce este un gând îngrijorător.
Dovada că meditația chiar reduce stresul
În timp ce mulți oameni au simțit de mult timp că meditația oferă o modalitate eficientă de a reduce stresul, doar relativ recent știința medicală a reușit să susțină această idee.
Un bun exemplu în acest domeniu este un studiu care a fost realizat de o echipă de la Universitatea Johns Hopkins și Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins. Experții au publicat o analiză a studiilor anterioare care au studiat legătura dintre meditație și reducerea stresului.
Ei au descoperit 47 de studii cu un total de 3.515 de participanți care au indicat că programele de meditație reduc anxietatea, depresia și durerea.
În comentariile lor finale, cercetătorii au declarat: „Personalul medical ar trebui să fie conștienți de faptul că programele de meditație pot duce la reduceri mici până la moderate ale multiplelor dimensiuni negative ale stresului psihologic.
Astfel, clinicienii ar trebui să fie pregătiți să vorbească cu pacienții lor despre rolul pe care un program de meditație l-ar putea avea în abordarea stresului psihologic.”
Un alt studiu, acesta realizat de oameni de știință de la Universitatea din California și câștigătoarea Premiului Nobel Elizabeth Blackburn, a arătat că 12 minute de meditație sau yoga zilnică pe o perioadă de opt săptămâni au redus îmbătrânirea indusă de stres.
Cercetarea a analizat efectele meditației asupra funcționării cognitive și a îmbătrânirii celulare induse de stres la îngrijitorii de demență în familie cu simptome depresive ușoare.
În comparație cu un grup de control, participanții care au meditat au arătat niveluri mai scăzute de simptome depresive și îmbunătățiri mai mari ale sănătății mintale și ale funcționării cognitive. Ei au prezentat, de asemenea, reduceri ale îmbătrânirii celulare induse de stres.
Efectul meditației asupra bolilor de inimă
Mulți oameni care meditează raportează că activitatea îi ajută să se simtă mai fericiți și mai mulțumiți. Acest lucru are, evident, propriile sale beneficii, iar noi dovezi sugerează că ar putea reduce și riscul de boli de inimă, care rămâne un ucigaș major în societățile occidentale.
Un studiu condus de dr. Karina Davidson și publicat în European Heart Journal a dezvăluit că oamenii care sunt de obicei fericiți și mulțumiți au mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă.
Pe o perioadă de un deceniu, dr. Davidson și colegii ei au urmărit 1.739 de adulți sănătoși care au luat parte la sondajul de sănătate din Nova Scotia.
Atât prin auto-raportare, cât și prin evaluarea clinică, echipa a măsurat simptomele de ostilitate, depresie și anxietate și gradul de exprimare a emoțiilor pozitive, cunoscut sub numele de „afect pozitiv”.
Echipa a descoperit că niveluri mai mari de afect pozitiv au fost asociate cu riscuri mai mici de boli de inimă.
Discutând despre mecanismele prin care emoțiile pozitive pot ajuta la protejarea sănătății inimii, oamenii de știință au sugerat că influența pe care aceste emoții o au asupra tiparelor de somn si a ritmului cardiac poate fi relevantă.
Dr. Davidson a remarcat că sunt necesare mai multe cercetări pe această temă înainte de a putea trage concluzii ferme. Cu toate acestea ea a remarcat: „Petrecând câteva minute în fiecare zi diind cu adevărat relaxat și să te distrezi este cu siguranță bun pentru sănătatea ta mintală și îți poate îmbunătăți și sănătatea fizică”.
Meditația oferă o formă sigură și accesibilă de relaxare în care oamenii se pot angaja zilnic.
Rolul meditației
Devine din ce în ce mai clar că, indiferent de părerile oamenilor despre spiritualitate, meditația poate avea un impact benefic asupra sănătății și bunăstării lor.
Permițând indivizilor să se relaxeze, această activitate poate ajuta la reducerea nivelului de stres și, la rândul său, aceasta oferă o serie de avantaje, de la reducerea riscului de boli de inimă până la stimularea funcției cognitive.
Vestea bună este că există multe moduri diferite de a medita. Indiferent dacă doriți să stați cu picioarele încrucișate într-o pozitie relaxanta sau să vă răsfățați cu distracții mai active, cum ar fi navigarea sau alergarea, puteți fi sigur că vă faceți o mare favoare minții și corpului.
Meditatia poate fi deosebit de important acum. Să recunoaștem, viața în aceste zile poate fi stresantă. De la presiuni financiare la ore lungi de lucru, mulți oameni trebuie să facă față unui nivel ridicat de anxietate. Dacă simțiți tensiunea, s-ar putea să beneficiați dacă vă rezervați ceva timp pentru a vă concentra doar pe relaxare. Există o mulțime de informații despre tehnicile de meditație disponibile pe internet .
Aveți, de asemenea, opțiunea de a participa la grupuri speciale unde puteți obține toate sfaturile și ajutorul de care aveți nevoie.
Ce parere ai?