![](https://viatapetocuri.ro/wp-content/uploads/2023/10/woman-using-different-skincare-products-1024x682.jpg)
V-ati gandit sa adaugati in rutina voastra zilnica uleiuri esentiale dar nu stiti pe care si cum sa procedati?In ultimii ani,uleiurile esentiale au castigat atentia oamenilor tot mai mult datorita efectelor lor dovedite si a faptului ca sunt naturale.Aceste uleiuri sunt folosite in industria de beauty de zeci de ani.
Haideti sa vedem care sunt cele mai potrivite pentru nevoile pielii noastre si cum putem sa le folosim intr-un mod simplu si placut in fiecare zi.
Uleiurile esentiale ajuta la pastrarea unui ten mai curat si proaspat,lupta cu semnele de imbatranire,creste elasticitatea pielii si multe altele.
Ce sunt uleiurile esentiale?
![](https://viatapetocuri.ro/wp-content/uploads/2020/09/i285134164465042189._szw1280h1280_-683x1024.jpg)
Aceste uleiuri sunt extrase concentrate de plante.Ele pastreaza esenta din plante plus ca isi mentine proprietatiile chimice unice datorita procedeului de producere a lor.Datorita acestor proprietatii chimice unice si a beneficiilor lor,uleiurile esentiale au fost folosite de sute de ani in medicina naturista dar si in aromaterapie.
Daca vreti sa stiti mai multe despre uleiurile esentiale trebuie sa stiti de asemenea si cateva lucruri despre uleiurile vegetale de baza.Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate si folosite ca atare pe piele pot produce diferite neplaceri.Pentru a evita aceasta,specialistii recomanda diluarea lor intr-o baza purtatoare,cel mai adesea intr-un ulei vegetal de baza.Exista o mare diferenta intre cele doua tipuri de uleiuri dar de cele mai multe ori,ele sunt amestecate si folosite impreuna.
Uleiurile de baza contin grasimi si nu sunt volatile.La fel ca uleiurile esentiale,si acestea nu se dizolva in apa.Exemple de uleiuri vegetale de baza:uleiul de cocos,de jojoba,de argan,din seminte de trandafir si lista poate continua.
Putem folosi uleiuri esentiale pe piele?
Asa cum am mai spus,raspunsul este da si nu.Unele uleiuri esentiale sunt sigure de aplicat direct pe piele,dar chiar si acestea trebuie diluate cu un ulei de baza sau chiar cu un unt,spre exemplu untul de cocos,untul de shea,untul de mango sau chiar si aloe vera.
Este important sa nu uitati ca nediluate,aceste uleiuri pot produce iritatii,alergii sau chiar arsuri.
3 lucruri trebuie sa stim pentru a folosi uleiurile esentiale in siguranta.
![](https://viatapetocuri.ro/wp-content/uploads/2020/09/i285134164465042231._szw1280h1280_.jpg)
1.DILUTIA – este o parte importanta in utilizarea uleiurilor esentiale pe piele.Concentratia cea mai potrivita este de 1 sau 2 % unde 1% reprezinta aproximativ 6 picaturi de ulei iar 2% aproximativ 12 picaturi de ulei dizolvat intr-o baza.
2.TESTAREA – la fel ca la orice alt produs,inainte de a il aplica pe piele,acesta trebuie incercat inainte.Luati o picatura de ulei esential si amestecati-l cu o lingura de ulei de baza si aplicati pe piele.Reactiile pot aparea imediat sau chiar dupa cateva ore.
3.UNELE ULEIURI POT CAUZA FOTOSENSIBILITATEA.Cu alte cuvinte,aceste uleiuri ne fac pielea mai vulnerabila la razele UV.Cele mai cunoscute uleiuri din aceasta categorie sunt :lamaia,lime,grapefuit,orange,bergamont si tangerine.
Desi aceste uleiuri vin cu o recomandare de dilutie pentru siguranta,eu zic mai bine sa nu ne asumam nici un risc,mai ales cand exista atatea alte uleiuri cu proprietatii minunate.
Top 5 uleiuri esentiale pentru ingrijirea pielii
Aceste uleiuri ajuta la imbunatatirea conditiei pielii,de la acnee la semne de imbatranire si pana la pielea uscata/grasa.
Combinate cu un ulei vegetal,rezultatele nu vor intarzia sa apara.
1.ULEIUL DE LAVANDA – este un puternic relaxant.Miroase incredibil si ajuta organismul in perioadele de stres.
Cel mai important beneficiu pentru piele este cel antiimflamator,de crestere a productiei de colagen si are efect si antibacterian si antiseptic.
De aceea este foarte bun in acnee dar si pentru pielea matura datorita efectului de antiimbatranire.
2.ULEIUL DE GERANIU – echilibreaza secretia de sebum.Este de asemenea un antiimflamator.
Ajuta la elasticitatea pielii si o tonifica.Inbunatateste circulatie sangelui la nivelul pielii ajutand la vindecarea hematoamelor,arsurilor,taieturiilor,capilare sparte si multe altele.
3.ULEIUL DE TRANDAFIR – cel mai recomandat ulei pentru pielea matura.
Contine mai multe componente terapeutice in special antimicrobiene si antiinflamatoare.Tonifica pielea si trateaza diverse afectiuni ca dermatite.
Ultimele studii au aratat ca are si efect de reducere a stresului si anxietatii deoarece ridica nivelul de cortizon.Accelereaza procesul de intinerire a pielii.
4.ULEI DE ARBORE DE CEAI(TEA TREE) – cel mai cunoscut pentru efectele antiseptic,antifungic,antiviral,antibiotic si antimicrobian.
Ajuta sistemul imunitar si regleaza productia de sebum.Foarte eficient impotriva acneei si a altor efectiuni.
5.ULEI DE YLANG YLANG – este un ulei bogat cu un miros floral.
Miroase incredibil.Este recomandat pentru tenul gras.
Ajuta la regenerarea celulelor si imbunatateste elasticitatea pielii.Calmeaza sistemul nervos avand efect sedativ si afrodisiac.
Uleiuri esentiale in functie de tipul de ten
Ten acneic: tea tree, lavanda, benzoina, geranium, menta, busuioc, musetel, cedru, rozmarin, cimbru, lamaie, grapefruit etc
Ten uscat: musetel, lavanda, santal, mirt, vetiver, seminte de morcov etc
Ten mixt: geranium ,santal, trandafir, tea tree etc.
Ten matur, ridat: seminte de morcov, trandafir, fenicul, mirt, lavanda etc.
Ten gras: cedru, geranium, lavanda,benzoina, lamaie, lemongrass, menta, tea tree, musetel, salvie etc.
Ten normal: trandafir (recomandat de fapt pentru orice tip de ten), rozmarin, iasomie etc.
Pori dilatati: mirt, lemongrass, lamaie, trandafir, cedru etc.
Cuperoza: lavanda, musetel, geranium etc.
Puncte negre: coriandru, cimbru, lemongrass, lamaie etc.
Putem folosii aceste uleiuri esentiale in rutina de infrumusetare ca masca de fata sau chiar ca si exfoliant prin amestecarea uleiurilor cu zatul de cafea.
Pielea va fi mai curata,sanatoasa si stralucitoare folosind ingrediente naturale demonstrate eficente.
Sper ca v-au fost de folos informatiile.
vezi si https://viatapetocuri.ro/5-vitamine-esentiale-pentru-sanatatea-tenului/
Ce parere ai?