Toata lumea a auzit de colagen dar ce este el mai exact?
De ce este asa de important sa avem un nivel bun de colagen?
La ce ajuta el?Toate acestea sunt intrebari pe care cu siguranta multe femei si le-au pus macar o data in viata.
Colagenul este o proteina necesara pielii .Aceasta proteina a captat tot mai mult atentia in ultimii ani.Aceasta proteina apare tot mai des in foarte multe creme si suplimente.
Deci,ce este colagenul si ce presupune el mai exact,dar cel mai important la ce foloseste?Sa raspundem pe rand.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/de-ce-este-important-sa-bem-apa/
Ce este colagenul?
Corpul nostru este alcatuit din 20% proteine.Din acest procent,o treime este colagen.
Este un procent destul de mare si este important deoarece ne tine tesuturile si articulatiile sanatoase.
Pentru a va face o idee cat mai simpla,imaginati-va ca colagenul este asemenea unui lipici .De altfel,colagen vine din cuvantul grecesc kolla care inseamna super glue.
Colagenul este depozitul nostru personal de lipici.Fara el,corpul nostru nu ar mai fi sustinut asa cum trebuie.
Ce se intampla cand scade nivelul de colagen din corp?
Ei bine,organismul nostru are nevoie de vitamine pentru a functiona normal.
Daca dieta este saraca in fructe si legume proaspete,apare o deficienta de vitamine.
Cea mai importanta este deficienta de vitamina C.
Daca nu avem suficient aport de vitamine,colagenul nu se poate forma si pielea este prima care se deterioreaza.De asemenea,gingiile incep sa sangereze si tesuturile se vindeca mai greu.
O informatie foarte interesanta,primul tip de colagen pe care il gasim in organism,colagen 1,este mai puternic ca otelul.
Colagenul este o proteina prezenta in intreg corpul.Il veti gasi in oase,piele si in alte feluri de tesuturi de contact.
Colagenul da rezistenta si sustinere tuturor acestor parti din corpul nostru.
Odata cu trecerea anilor,mai ales dupa varsta de 30 de ani,colagenul scade din organism.
Incepe sa se vada acest lucru deoarece pielea nu mai are aceasi elasticitate.
Articulatiile nu mai sunt asa sanatoase.Tonusul muscular nu mai este ce a fost candva si apare si obosela sau o lipsa de energie.
De ce colagenul este necesar pentru sanatatea pielii?
Colagenul are un rol esential in elasticitatea pielii,in aparitia celulitei si a ridurilor.Este proteina care ne asigura un corp mai tanar si mai rezistent.Va mai amintiti cand erati mici si genunchii nostri erau cei mai buni prieteni in contactul cu asfaltul?Oriunde apare o trauma in organism,o rana,colagenul reactioneaza ca un super glue si repara partiile afectate.
El are un rol extrem de important in mentinerea pielii sanatoase.Dupa 30 de ani,orice femeie ar trebui sa aiba un produs de substitutie al colagenul.
Ce se intampla cu colagenul cand imbatranim?
Cand suntem copii,avem o cantitate mare de colagen in organism.Acest lucru este foarte sanatos.
Corpul nostru produce colagenul intr-un ritm sustinut in tinerete.Din pacate,dupa 20 de ani,nivelul de colagen scade.
Specialistii spun ca dupa aceasta varsta,colagenul scade cu aproximativ 1% pe an.In concluzie,pielea nu va mai putea sa faca singura toate munca necesara de intretinere.
Ceea ce este foarte important de stiut,colagenul scade fiziologic cu varsta. Colagenul poate fi afectat si de un stil de viata necorespunzator si de dieta.
Colagenul se află in anumite alimente ca pește datorită acizilor grași omega 3 din compoziție. Imediat pe listă sunt trecute proteinele de origine animală, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune.
Citricele și legumele verzi precum sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina.
Colagenul este prezent si in brocoli sau ceai verde,si lista poate continua.
Cum putem sa ne protejam colagenul din piele?
Pentru a putea pastra colagenul nostru natural,trebuie sa dam atentie la 3 lucruri:
1.Expunerea la soare si la lumina UV
Razele de soare sunt placute pe piela noastra,dar e bine sa pastram o doza echilibrata de expunere la soare.Lumina UV este de doua tipuri,UVA si UVB.Una dintre aceste tipuri de lumina,UVA, patrunde adanc in piele si ajunge pana la depozitele de colagen.UVA nu provoaca arsuri solare,de aceea majoritatea persoanelor nu sunt constiente de efectele UVA.
Aceasta lumina este la fel de puternica iarna ca si vara.Razele UVA iubeste colagenul dar colagenul nu iubeste lumina UVA.Razele UVA accelereaza procesul de imbatranire a pielii prin degradarea colagenului.Din fericire solutia este simpla.Folositi o crema cu protectie solara zilnic,chiar si iarna.
2.Dieta si zaharul
O dieta slaba in legume si fructe proaspete duce la deficit de colagen.De asemenea,zaharul este foarte nociv pentru piele.
Unele studii afirma ca zaharul este de 6 ori mai dependent decat cocaina,oare asa sa fie?Oricum ar fi,este un motiv bun sa il evitam pe cat posibil.
Zaharul este de asemenea principalul factor de imbatranire a pielii.
Un nivel crescut de zahar in organism provoaca o serie de modificari chimice,efectele lor sunt asemanatoare cu un roller coster.Pe scurt,prea mult zahar impinge organismul sa produca un compus numit AGE.
Acest AGE se lipeste de colagen si il face mai casant.
3.Fumatul
Fumatul este alt inamic al colagenului.Fumatul incetineste productia de colagen si il degradeaza pe cel deja existent.
Unele studii afirma ca fumatorii au niveluri de colagen cu 20 % mai mici decat nefumatori,plus ca rata de vindecare a pielii este mai mica in general.
Sursa honestyforyourskin.uk
Ce parere ai?