Daca nu ati apucat sa vizitati Sighisoara,Romania macar o data,este timpul sa mergeti aici.Locul este unul cu un iz istoric,care te transpune in alt timp.
Aspectul cetatii,cu straziile pietruite si casele medievale va vor da un sentiment placut de relaxare.
Povestea zice ca aici ar fi inceput povestea lui Dracula.
Sighisoara,Romania este considerata locul de nastere a lui Vlad tepes,a lui Dracula.Casa in care s-a nascut Dracula este in oras si poate fi vizitata,ca de altfel si o statuie a acestuia.
Casa este foarte bine conservata si face parte din patrimoniu UNESCO din 1999.Haideti sa vedem ce putem face daca decidem sa venim in Sighisoara.
1. MUZEUL DE ISTORIE
Este situat in Turnul cu Ceas si este pacat sa nu vizitati acest loc.Este un muzeu cu specific local si regional si puteti vedea exponate artizanale,instrumente din medicina veche,arta su chiar o colectie antica de ceasuri.
De asemenea,in Turnul cu Ceas se afla si Muzeul Torturii,unde sute de ani au fost torturati prizonierii si altii.Deci,va recomanda sa cumparati un bilet pentru Muzeul de Istorie,Camera Torturii si Muzeul Armelor in Turnul cu Ceas deoarece e pacat sa pierdeti asa un loc.
2. CASA LUI DRACULA
Bun venit in locul de unde a inceput legenda lui Dracula.Se presupune ca aici s-a nascut Vlad Tepes in 1431 si ar fi trait aici primi 7 ani din viata.Tatal sau a detinut casa si e cea mai veche din piata din moment ce a supravietuit incendiului din 1676.
Azi puteti sa vizitati un muzeu al armelor aici si sa mancati o masa delicioasa la un restaurant din incinta cladirii.
3. SCARA ACOPERITA
Aceasta scara din lemn acoperita a fost construita in jurul anului 1642-1654 si are 300 de trepte(din care au ramas doar 175) care fac legatura intre piata cetatii si Biserica de pe deal si Vechea scoala din Sighisoara.
Scara a fost gandita sa protejeze scolarii si alti trecatori de vremea rece a iernii.
In prezent scara este inca folosita de elevii si alti localnici.
4. FESTIVALUL MEDIEVAL AL SIGHISOAREI
Are loc in ultimul weekend din iulie,asa ca daca vreti sa mergeti in Sighisoara,Romaia atunci e bine sa va faceti rezervariile din timp.
Oamenii se imbraca in haine medievale,se reproduc lupte cu sabii si exista foarte multi artizani de la care puteti cumpara produce traditional lucrate dupa metode artizanate timpuri.
Este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat in timpul verii pentru pasionatii de istorie.
5.TURNUL CU CEAS
Probabil cel mai cunoscut din Sighisoara si chiar din Transilvania,Turnul cu Ceas este principala poarta de intrare in cetate.Se afla de cealalta parte a Turnului Cositorilor.A fost construit prima oara in secolul 14 si din nou in secolul 16 a avut loc o reconstructie a lui cand dimensiunea s-a marit.Inalt de 64 de metri,este usor vizibil din totate partile cetatii.
Fiind asa de inalt,scopul lui a fost sa apare cetatea de atacatori.
A fost folosit ca camera consiliului din 1556 si din 1899 gazduieste si Muzeul de Istorie.
Acestea fiind spuse,Turnul cu Ceas este un loc ideal pentru poze.
6.TURNURILE FIERARILOR,CROITORILOR,CIZMARILOR…
Aceste turnuri au fost la origine in numar de 14 dar au ramas doar 9 dintre ele.Au facut parte din turnurile de aparare a orasului.Sunt inalte de 45 metri si au cam acelas principiul de contructie,o baza patrata cu un trunchi sub forma de pentagon.
Sunt situate strategic pentru aparare,si s-au pastrat foarte bine interioarele(daca puteti sa le vizitati).Dateaza din 1704.
In prezent au ramas doar Turnul Macelariilor,Turnul Cositoriilor,Turnul Cizmariilor,Turnul Tesatoriilor,Turnul Croitoriilor…
7.CETATEA SIGHISOAREI
O plimbare prin cetatea Sighisoarei este o lectie de istorie datorita celor 9 turnuri ramase,a zidurilor intregi de aparare si a celor doua(din 6 originale)bastioane.
Timpul nu a modificat prea mult aspectul cetatiu asa ca puteti fi siguri ca bucatele de istorie sigur puteti gasi mai ales daca stiti unde sa le cautati.
8.STATUIA LUI VLAD TEPES
Cunoscut si ca Dracula,aceasta statuie se afla pe strada Manastirii si se afla aproape de centrul cetatii si de statuia lui Sandor Petofii.Vlad Tepes s-a nascut in 1430 si l-a mostenit pe tatal sau Vlad II la tronul Valahiei.
Legendele locale povestesc sca el isi tragea inamicii in tepe,bea sangele lor de unde si denumirea,Vlad Tepes sau Dracula.
Orasul si-a construit un adevarat cult in jurul lui Dracula.
Peste tot apar artizanate cu el de la magneti pana la tricouri sau cani cu imaginea lui.
9.BISERICA MANASTIRII
Aceasta biserica luterana este construita in stilul gotic in anii 1289 cu un interior baroc.
Initial,a facut parte din manastirea dominicana pana cand calugarii nu au mai locuit aici prin anii 1550.
Biserica a fost daramata si pe locul ei se afla astazi aceasta bisericuta care in prezent serveste pentru religia luterana.
Este un simbol al cetatii si si-a schimbat religia de mai multe ori in decursul istoriei in functie de dominatie.
10.BISERICA DIN DEAL
Se afla langa scoala veche si scara acoperita.Este construita in stilul gotic cu putin stil freco prin unele locuri.
A fost initial catolica dar odat cu reforma din 1547 a devenit luterana odata cu populatia.
Desi nu arata prea mult,constructia ei a durat 200 de ani.
Acestea fiind spuse,ultima oara am vizitat Sighisoara,Romania prin 2019 dar cu siguranta voi mai reveni aici.
Daca ajungeti prin zona,profitati sa mancati un fel traditional si vorbiti cu localnici,experienta este foarte placuta.
Daca stiti si alte obiective in Sighisoara,Romania astept comentarii in rubrica de la final.
citeste si https://viatapetocuri.ro/cel-mai-mic-oras-din-lumehumcroatia/
Ce parere ai?