Cand ne gandim la Roma,Italia, e imposibil sa nu avem un aer usor romantic.
Capitala Italiei,Roma este asezata pe malul raului Tibru si reprezinta un centru istoric si cultural care trebuie vazut cel putin o data in viata.
Stradutele inguste,pline de terase,aspectul istoric si atmosfera de relaxare si stare de bine te imbie la orice pas.
Cand ajungi in Roma te trezesti in alta lume,una istorica.
La fiecare pas cladirile si-au pastrat aspectul vechi,oamenii sunt relaxati si viata pare mai frumoasa.
Daca suntem in acest oras nu trebuie sa trecem cu vederea cateva obiective turistice aproape obligatorii pentru cei care ajung aici.
COLOSSEUM,FORUM ROMAN
Masoara 188 de metri lungime si 156 de metri latime si 48 de metri inaltime. Colosseumul , cunoscut şi sub numele de Amfiteatrul Flavian (în italiană, Colosseo şi Anfiteatro Flavio), este un simbol al oraşului Roma,Italia sau al Romei Imperiale.
În zilele noastre acesta aduce mai degrabă cu o ruina a anticei structuri monumentale, rămâne una dintre cele mai exemplare realizări arhitecturale şi inginereşti de pe vremea Romei antice (de fapt, cel mai amplu amfiteatru ridicat vreodată de romani).
Colosseumul a fost construit în doar 8 ani, între 71 dH şi 80 dH. Lucrările de construcţie au fost dispuse de către împăratul Vespasian, pentru a fi încheiate sub împăratul Titus, numele său antic (Amphitheatrum Flavium) făcând aluzie la faptul că patronii structurii au fost, cu toţii, membri ai dinastiei Flaviene (inclusiv Domiţian, care l-a urmat pe Titus la domnia Romei, sub acesta fiind executate diverse modificări ale structurii).
COLOSSEUM,FORUM ROMAN
Prestigiul acestui reper derivă nu doar din meritele sale arhitecturale, ci şi din faptul că de la construirea sa până în evul mediu, a funcţionat ca stabiliment pentru divertismentul public.
Romanii veneau la amfiteatru şi se delectau cu luptele sângeroase dintre gladiatori şi animalele sălbatice.
La colosseum,romanii se puteau bucura de reprezentaţiile teatrale inspirate din scene din mitologia grecească şi cea romană sau din faptele istorice ale înaintaşilor lor.
Colosseumul este locul unde creştinii timpurii erau expuşi pentru a fi mâncaţi de lei. Insă această ipoteză a fost dovedită a fi nefondată.
Popularitatea stabilimentului este susţinută de faptul că în zilele sale de glorie.
Sub Domiţian, teatrul a ajuns să aibă o capacitate de 50000 de locuri.
Structura eliptică s-a degradat gradual cu începere din evul mediu.
Cantităţi impresionante de travertin au fost dislocate din Colosseum şi transformate în material de construcţie folosit la alte edificii din Roma.
După secole de neglijare, când a ajuns a fi mai degrabă o carieră haotică de piatră, Colosseumul a fost învestit cu un nou rol în viaţa localnicilor din Roma.
Incă de la jumătatea secolului al XVIII-lea (sub Papa Benedict XIV), a fost declarat sit sacru datorită presupuselor episoade de martiriu ale creştinilor timpurii, astfel încât exploatarea sa improprie a încetat.
În prezent, acest vast edificiu antic este deschis vizitelor, fiind, de fapt, unul dintre cele mai iconice repere din Roma.
Ocazional aici sunt organizate diverse evenimente muzicale sau de divertisment.
Totusi, stabilimentul nu este considerat sigur pentru astfel de evenimente.
In orice caz, nu este considerat sigur pentru evenimentele la care se aşteaptă participarea unui public numeros).
COLUMNA LUI TRAIAN
Ridicată între anii 106-113 pentru a onora victoriile lui Traian în Dacia, această columnă se afla la intrarea în Forumul lui Traian și reprezintă un obiectiv turistic foarte important în Roma,Italia.
In jurul ei vei putea admira reliefuri sculptate în spirală, într-o bandă de peste 180 de metri, cu mai mult de 2.000 de personaje surprinse în ipostaze care reproduc scene din războaiele geto-dacice.
Fiecare dinre cele 29 de piese de marmură din care este compusă columna cântărește aproximativ 77 de tone.
Până la moartea lui Traian, în vârful coloanei trona un vultur din piatră, urmând ca după să fie înlocuit cu o statuie de peste 6 metri, iar în anul 1587 să mai fie făcută o schimbare, de data aceasta cu statuia Sfântului Petru.
PANTHEON
La aproximativ 500 de metri de piata Navona se gaseste Phanteonul.
Cladirea are un decupaj in centrul ei,cunoscut si ca ochiul Phanteonului si care permite luminii sa treaca sub forma de raza.
Curios e ca atunci cand ploua apa nu patrunde in Panteon datorita unui secret de constructie care dateaza de acum 1800 de ani.
FONTANA DI TREVI
Nu se poate sa ajungi la Roma si sa nu iti pui o dorinta aruncand un banut in celebra fantana.
Cea mai impunatoare statuie care inconjoara fantana este cea a lui Neptun.
Fantana este din pacate aglomerata aproape tot timpul.
Atat ziua cat si noaptea de turisti care nu pierd ocazia sa isi faca poze in jurul ei.
Dar merita vazuta pentru ca e o constructie absolut superba
VILLA BORGHESE
Una dintre cele mai vizitate,cele mai aglomerate obiective din Roma,Italia.E bine de stiut ca ar trebuie sa iti faci rezervare din timp .
Vila este cel mai mare parc public din Roma si cuprindre un lac,temple fantani si o gramada de statui.Parcul are si un amfiteatru numit Piazza di Siena, un arc de triumf (Arcul lui Settimio Severo) si o gradina botanica.
Aici gasim si niste statui care sunt identice cu cele de la Fontana del Moro din Piazza Navona.
Aceste statui din Parcul Villa Borghese sunt de fapt cele originale, statuile din Piazza Navona fiind replici facute in secolul al 19-lea.
Parcul se intinde pe o suprafata de 80 de hectare cu trei alei largi.
Cel mai important muzeu din cadrul vilei este galeria Borghese si gazduieste picturi ale lui Titian,Rubens si Raphael
VATICANUL
De pus de lista,impreuna cu muzeele lui si castelul Sant’Angelo.
Aici gasim celebra capela Sixtina a lui Michelangelo cu cina cea de taina ,opera lui Cosimo Roselii,si lucrariile lui Raphael.
In centru se gaseste celebra deja Piazza di San Pietro cu arhitectura ei deosebita.
Bijuteria acestui loc unic în lume este, desigur, Basilica San Pietro, considerată a fi cea mai importantă biserică din lume.
A fost ridicată acum mai bine de 500 de ani și ascunde altare și numeroase monumente istorice.
Până pe acoperișul acesteia poți ajunge cu un lift sau urcând pe scări, parcurgand 323 de trepte până sus. Efortul va merita deoarece privelistea e de vis.
TRASTEVERE
Un cartie celebru care cu siguranta iti va da senzatia de Italie veritabila.La fiecare pas stradutele sunt inghesuite,pline de terase,atmosfera de care te vei indragosti.
Aici totul e cu un puternic aer latin.
Piatra cubica si mirosul de paste si pizza te va imbia la fiecare pas.
Obligatoriu de vazut daca ajungeti in Roma.
IL VITTORIANO
Una dintre cele mai importante cladiri din Roma,Italia este un monument dedicat Regelui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei.
Modificările arhitecturale care au fost făcute pentru a lăsa loc acestui mastodont nu au fost puține.
Pentru a nu obstrucționa maiestuozitatea lui, au fost dărâmate sau mutate multe clădiri istorice.
De pe acoperișul acestei clădiri se vede mare parte din Roma
citeste si https://viatapetocuri.ro/la-vita-e-bella-milanoitalia/
Ce parere ai?