
Bvlgari a adus strălucire „la dolce vita” și legenda continuă.
Bvlgari este un nume de referință în domeniul bunurilor de lux, fie că vorbim de ceasuri, bijuterii, parfumuri, cosmetice sau accesorii.
Casa are o istorie de peste 140 de ani în domeniu. Compania este cel de-al treilea mare producător de bijuterii din lume, cu venituri de peste un miliard de euro în fiecare an.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/cristobal-balenciaga-istoria-regelui-haute-couture/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/viata-creatoarei-de-moda-vivienne-westwood/
Începuturile sale datează de la finalul secolul al XIX-lea, iar fondatorul Bvlgari este dovada că începuturile modeste pot pune bazele unui imperiu. Mai mult, deși brandul este cunoscut ca fiind unul italian, afacerea a fost pornită de un grec, într-un oraș grecesc.
Originile casei și numele acesteia

Casa de bijuterii a fost fondata în 1884 de Sotirio Boulgaris (1858-1932).Acesta era fiul unei familii de argintari greci. Sotirio a emigrat în Italia, unde și-a scurtat numele de familie în Bvlgari.
Creatorul brandului, bijutierul Sotirio Voulgaris realiza in jurul anilor 1880 bijuterii din argint.
Sotirio părăsește Grecia și ajunge la Napoli, unde deschide un mic magazin împreună cu un partener grec, Demetrios Kremos. Magazinul a fost însă jefuit și au fost obligați să-l închidă. În urma jafului la magazinul său din Napoli, s-a trezit cu 80 de cenți în buzunar.
Lipsa unei licențe l-a oprit curând să facă comerț, dar și-a asigurat un colț pentru a-și expune mărfurile în vitrina unui negustor grec
Soarta i-a purtat către o nouă destinație, către orizontul aspirațiilor: Roma.
In 1884 acesta s-a mutat in Roma, unde si-a deschis primul sau magazin de bijuterii, fondand astfel celebra firma Bvlgari.
Zilele lui Sotirio începeau la cinci dimineața.Alegea și topea argintul pe care îl preschimba în accesorii precum catarame, medalioane ovale, brâie în stil neo-Hellenic, în care combină elemente din costumele tradiționale epirote cu elemente grecești, bizantine sau islamice. Succesul enorm al ornamentelor ia deschis drumul către creștere și evoluție.
10 ani mai tărziu își înființeaza primul magazin care vindea argint, antichități, bijuterii și „curiozități”la adresa 28 via dei Condotti sub numele de S. Bulgari – Argenteria Artistica, Antiquités, Curiosités, Bijoux.

Numele ales pentru magazinul din Via Condotti este „Old Curiosity Shop”, făcându-se astfel extrem de atrăgător pentru turiștii bogați, britanici și americani, care vizitează Roma.
Marfa includea o selecție mare de bijuterii ce interpretează cu rafinament trendurile timpului, fiind influențate în principal de Art Deco.
Odată cu amplasarea studiourilor Cinecitta la Roma, magazinul este frecventat de personalități ca Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, Clark Gable, Gary Cooper, Audrey Hepburn, Sophia Loren, Romy Schneider sau Gina Lollobrigida.
In 1932 s-a stins din viață Sotirio .Afacerea a ramas în mâinile celor doi fii ai săi, Giorgio și Costantino, care continuă să o dezvolte .Prosperând și extinzându-se, cei doi fii ai săi au preluat conducerea și, în 1905.
Nepoții lui Sotirio, Gianni, Paolo și Nicola, au alimentat faima și stilul puternic al casei, care a încântat personalitatiile celebre ale vremii. Astăzi, casa aparține grupului LVMH, care deține și TAG Heuer, Dior și Chaumet.
Ce este stilul Bvlgari și când a apărut?

Deși Bvlgari făcea bijuterii încă din anii 1920, stilul pe care îl cunoaștem astăzi provine în principal din anii 1950 și 60, când Paolo, Gianni și Nicola Bulgari au condus afacerea din singurul lor magazin de lângă Treptele Spaniole și au supravegheat personal studioul de design.
Cei trei frați , care au întruchipat personajul eleganței italiene, au inaugurat un nou stil de bijuterii. Combinații îndrăznețe de pietre colorate, pietre prețioase în formă de caboșon, volume îndrăznețe și forme simple și netede au oferit o nouă alegere captivantă și exotică într-o perioadă în care Parisul și modelele mai tradiționale dominau piața. Acest nou aspect curajos a fost în curând recunoscut drept stilul Bvlgari.
Selectând pietrele prețioase pentru culoarea lor, mai degrabă decât pentru valoarea lor, bijuteriile Bvlgari au fost o noutate binevenită de la dominația diamantelor, rubinelor, smaraldelor și safirelor.
A oferit, de asemenea, șansa de a combina pietre prețioase și semiprețioase, de obicei fixate în aur galben pentru a capta noi combinații. Gândiți-vă la mărgele turcoaz albastru clar, alături de ametiste violet lucioase și smaralde columbiene de un verde intens.

„Anii de dolce vita din anii 1950 au fost unul dintre cele mai bune perioade pentru Bvlgari, deoarece atunci a devenit atât de popular”, explică Lucia Silvestri, director de creație al Bvlgari, care lucrează cu casa de la 18 ani. La început, Bvlgari a fost foarte revoluționar în utilizarea pietrelor cabochon. Oamenii au fost atrași de noul mod captivant de a amesteca cu îndrăzneală culorile, combinând pietrele prețioase cu pietrele dure ornamentale. Și, desigur, dimensiunea bijuteriilor. Erau mari și îndrăznețe, ca arta contemporană. Andy Warhol s-a oprit la magazin când a vizitat Roma pentru că o considera cea mai bună expoziție de artă contemporană.”
Notorietatea internațională din anii ’70 permite companiei să se extindă în străinătate. Se deschid magazine la New York, Geneva, Monte Carlo și Paris.
Ceasuri și brățări

Filiala elvețiană a societății, Bulgari Haute Horlogerie SA, este cea care se ocupă de producția ceasurilor Bulgari. Ea a fost înființată în 1980 și are sediul la Neuchâtel. Bulgari Haute Horlogerie SA are aproximativ 500 de angajați. Bulgari își creează propriile modele și piese îmbinând mecanismele cele mai complexe cu modelele clasice. Colecția de ceasuri Bulgari cuprinde liniile următoare: Bulgari-Bulgari, Sotirio-Bulgari, Assioma, Astrale, Serpenti, B.Zero1, Daniel Roth, Rettangolo, Ergon, Diagono și Octo.
Care sunt modelele reprezentatitve de design ale Bvlgari?

Serpenti este unul dintre cele mai recunoscute modele ale Bulgari. Datează din anii 1940 când designerii de la Bvlgari au decis să introducă un ceas în brățările sub forma de șarpe la modă ale perioadei Art Deco. Prezentat pe o brățară ergonomică din aur Tubogas, ceasul Serpenti a semnalat apariția aventurii de succes cu ceasurile Bulgari.
Astăzi, Serpenti este cel mai recunoscut motiv la Bulgari atât pentru ceasuri, cât și pentru bijuterii.
Coloanele șarpelui sunt flexibile încât pot fi înfășurate în jurul încheieturii mâinii sau se întinde senzual în jurul gâtului.
Ceas brățară Serpenti

Desi Serpenti și-a schimbat forma de multe ori cu diferite bijuterii și forme de metal prețios, dar aceste ceasuri Bulgari sunt întotdeauna recunoscute și s-au impus ca simboluri în lumea ceasurilor pentru femei .

Monede sau Monete este o altă marca reprezentativa Bvlgari care si-a început viața în anii 1960. Nicola Bulgari, un pasionat colecționar de monede, a decis să pună moneda antică romană în bijuterii, așa că s-a născut Monete. Adesea prezentând lanțuri groase de aur, bijuteriile Monete sunt o bază Bvlgari și reflectă cel mai bine legăturile puternice ale casei cu orașul.

În anii 1970, Parentesi a adus o simplitate elegantă bijuteriilor fine, cu liniile sale moi, curate, formate din curbe repetate, interconectate si flexibilitate. Mai recent, dezvăluit în 2000, BZero1 și-a pus deja amprenta în istoria designurilor emblematice de bijuterii. Inspirate de Colosseumul din Roma, liniile dure ale colecției sunt incastrate în aur sau împodobite cu marmură și alte pietre dure.

O lata bijuterie unică a Bvlgari este colierul Treptele Spaniole, creat pentru a marca restaurarea de către casă a reperului roman. „Când eram tânăr am crezut întotdeauna că florile care creșteau pe trepte îl făceau să arate ca un colier colorat”, explică Silvestri ,directoarea de creatie, despre nuanțele strălucitoare ale piesei.
De ce este culoarea atât de importantă pentru aspectul Bvlgari?
Bvlgari a fost printre primii bijutieri din anii 1950 care au folosit culoarea într-un mod nou și îndrăzneț, alegând pietrele prețioase pentru efectul lor cromatic, mai degrabă decât pentru valoarea lor, ceea ce a deschis o paletă complet nouă și incitantă de culori. Safirul este piatra cea mai asociată cu casa, dar bijuteriile reflectă un curcubeu de nuanțe.
Pietrele colorate se află în centrul creațiilor Bulgari iar bijutierii casei le amesteca și le potrivesc pentru a găsi combinațiile perfecte.
Odată decis, pietrele libere sunt fixate pe plăci cu chit înainte de a trece la următoarea fază a procesului de proiectare.

Lucia Silvestri, știe toate tainele bijuteriilor de lux și se îndrăgostește, iar și iar, de pietrele prețioase și semiprețioase care-i ies în cale.
Este parte însemnată a echipei Bulgari de mai bine de 30 de ani și a călătorit în întreaga lume în căutarea pietrelor potrivite pentru bijuteriile perfecte destinate femeilor curajoase, senzuale, elegante.
Silvestri spune: „Roma este plină de culoare, iar aceasta este o inspirație pentru mine. Chiar acum, privind pe fereastra mea, pot vedea clădiri și uși verzi, galbene, roz și albastru deschis. La Roma ne place să ne jucăm cu culorile și se vede în felul în care ne îmbrăcăm. Astăzi, port roz aprins.”
De ce se scrie uneori Bulgari cu v?
Bulgari folosește „V” roman în logo-ul său – o amintire a afinității sale puternice cu orașul și a influenței pe care a avut-o asupra designului său.
Cine poartă Bvlgari?

Aspectul îndrăzneț al marcii Bvlgari a atras unele dintre cele mai pline de farmec femei din lume, în special pe Elizabeth Taylor, a cărei poveste de dragoste furtunoasă cu Richard Burton aproape a fost scrisă în bijuterii Bvlgari. Richard Burton a vizitat in 1963 magazinul Condotti pentru a-i cumpăra lui Elizabeth Taylor un inel: „I-am prezentat berea, iar ea mi-a făcut cunoștință cu Bvlgari”.
Cei doi s-au cunoscut în timp ce filmau Cleopatra la Cinecittà în 1962, iar Bvlgari i-a cumpărat prima dintre multe bijuterii. Potrivit lui Richard Burton, Bvlgari era singurul cuvânt pe care Elizabeth Taylor îl cunoștea în italiană.
Astăzi, Bulgari deține multe dintre bijuteriile lui Elizabeth Taylor cumpărate la licitația Christie’s a proprietății sale în decembrie 2011, inclusiv colierul de smarald și cerceii care i-au fost dăruite de Burton.
Taylor a purtat adesea propriile bijuterii în filmele ei, ceea ce însemna că multe dintre ele sunt la fel de faimoase ca și actrița însăși.

Gina Lollobrigida deținea o colecție mare de bijuterii Bvlgari. Licitate la Geneva în 2013, Bvlgari a cumpărat multe dintre ele. A fost văzută adesea purtând spectaculoșii ei cercei cu smarald și diamante din 1962. Printre alte bijuterii Bvlgari, ea deținea și un ceas din aur Serpenti Tubogas.

Actrița Monica Vitti a fost și ea o fană a casei Bvulgari.
Anita Ekberg, care a dansat în fântâna Trevi în zorii zilei în La Dolce Vita a lui Federico Fellini, a fost adesea văzută purtând bijuterii Bulgari, la fel ca și Ingrid Bergman, Anna Maganini, Sofia Loren și aproape fiecare vedete de televiziune a deceniului.

La Festivalul de Film de la Cannes, Jessica Chastain a purtat colierul octogonal de safir al lui Elizabeth Taylor.
Acest colier a fost dăruit acesteia de Richard Burton în 1972.
Jessica Chastain a purtat colierul impreuna cu un inel „trombino”, purtat ultima dată de Elizabeth Taylor.
Între timp, Naomi Campbell a fost surprinsa cu un colier Serpenti incrustat cu diamante la gât, în timp ce Naomi Watts, Nicole Kidman, Alicia Vikander, Kate Winslet, Lady Gaga, Keira Knightley și Carla Bruni-Sarkozy sunt doar câteva dintre vedetele care au a ales Bulgari pentru covorul rosu.





Ce parere ai?