Stiati ca conform studiilor,femeile au nevoie de mai mult timp de somn decat barbatii pentru a functiona bine? Adevarul este ca noi femeile suntem cele care avem nevoie de mai multe ore de somn decat barbatii,desi nu mereu se intampla asta.
Conform unui studiu ce a avut loc pe 210 femei si barbati de varsta medie,s-a ajuns la concluzia ca femeile pot suferi mari probleme de sanatate datorate lipsei de somn.
Dar de ce femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii?
Oamenii de stiinta au observat ca un somn prost produce niveluri ridicate de stres psihologic(distres)si sentimente mai profunde de ostilitate,depresie si furie.
In contrast,aceste sentimente nu au aparut in cazul barbatiilor privati de somn.
„Unul dintre cele mai importante functii ale somnului este sa permita creierului sa se recupereze si sa se repara singur” spune profesorul Jim Horne,director la Sleep Research Center of Loughborough University si cercetator in domeniu somnului.
In timpul somnului profund,cortexul -partea creierului responsabila cu memoria,limbajul si multe altele,se decupleaza si trece pe modulul de recuperare.
Cu cat ne folosim creierul mai mult in timpul zilei,mai mult din creier trebuie sa se recupereze si in consecinta avem nevoie de mai mult somn.
Femeile tind sa faca mai multe lucruri in acelas timp,si deci isi folosesc creierul mai mult decat barbatii.
De aceea somnul lor este mai prelungit.
DE CE FEMEILE AU NEVOIE SA DOARMA MAI MULT DECAT BARBATII?
Asta se intampla deoarece creierul femeilor este mai complex decat al barbatiilor in ceea ce priveste conexiunile cerebrale.
Imaginati-va o minge plina de fire,in cazul barbatilor aceste fire sunt ordonate iar in cazul femeilor conexiunile sunt adevarate provocari.
Oamenii de stiinta au declarat asta.De aceea,in medie o femeie doarme cu 20 de minute mai mult ca un barbat dar unele femei pot avea nevoie de mai mult timp. Desi au nevoie de mai mult somn,rareori femeile dorm mai putin decat barbatii.
DE CE FEMEILE DORM MAI PUTIN?
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul de hormonii feminini,estrogenul ai progesteronul au o legatura cu calitatea si durata somnului.
Pe parcursul unei luni,acesti hormoni au niveluri fluctuante.
Progesteronul pare sa le faca pe femei mai somnoroase in timp ce estrogenul are efectul opus.
Prin fluctuatiile nivelurilor acestor hormoni ritmul circadian al femeilor este afectat si se poate ca in loc de somn sa avem parte de insomni.
In plus,multe femei sufera de o lipsa de somn cand sunt insarcinate sau au in grija un copil.
Chiar si in perioada moderna,cresterea unui copil este de cele mai multe ori sarcina principala a unei femei.
Odata cu cresterea copilului,multe femei se plang de apnee in somn,bufeuri sau alte simptome ale menopauzei.
Toate acestea interfereaza cu calitatea somnului.
Adevarul este ca in cazul unei femei exista sanse mari sa doarme peste jumatate din viata mai putin ca un barbat. Chiar si cu toate aceste diferente de genetica,o femeie este mult mai probabil sa sufere de insomnie deoarece este mai sensibila si orice zgomot o trezeste usor si reuseste sa adoarma greu inapoi.
.
Cercetarile au aratat ca exista de doua ori mai multe femei care sufera de insomnie decat barbatii.D
rept rezultat,femeile isi petrec o mare parte din timp in pat dar nu si dormind. Lipsa de somn este un subiect intens studiat datorita efectelor negative asupra a mai mult de jumatata de populatie.
Pana cand insomnia la femei nu va fi mai bine inteleasa si mai eficient tratata,majoritatea expertilor sunt de acord ca obiceiurile simple de zi cu zi pot ajuta.
Stati pe intuneric seara,stingeti monitoarele si ecranele gadgeturilor moderne si luati suplimente cu melatonina.
Cateva minute de somn in plus poate avea un efect urias asupra nivelului de energie.
De asemenea,se va imbunatatii sanatatea mentala si sanatatea fizica pe termen lung.
vezi si https://viatapetocuri.ro/cum-sa-avem-mai-multa-energie-pe-parcursul-zilei/
Ce parere ai?