Voi stiti care sunt obiceiurile care ne cresc nivelul de anxietate?Anxietatea a ajuns sa faca parte din viata nostra.Conform statisticilor,fiecare persoana sufera la un moment dat in viata macar un episod anxios.Daca ati observat ca starile acestea se accentueaza,probabil va doriti sa faceti orice ca lucrurile sa revina la normal.Daca simtiti ca anxietatea nu va mai lasa,uitati-va pe lista de mai jos si vedeti cate dintre aceste obiceiuri le aveti.Daca bifati multe dintre ele,sa stiti ca anxietatea este provocata si de stilul de viata pe care fiecare dintre noi il avem.Haide-ti sa vedem care sunt obiceiurile care ne cresc nivelul de anxietate.
Obiceiuri care provoaca anxietatea
Multe persoane nu sunt sigure daca intradevar au o problema cu anxietatea.
Toti experimentam diferite niveluri de stres si ingrijorare in viata noastra.Dar cand aceste sentimente ajung sa provoace anxietate?
Anxietatea apare atunci cand ne simtim extrem de ingrijorati,uneori chiar fara motiv.
Teama poate fi exagerata si cu toate ca putem fi contienti de aceasta,frica se simte reala.
Aceasta stare ne aduce in incapacitatea de a ne mai relaxa.
Ce provoaca anxietatea?
Multe lucruri proavoaca anxietate.Pentru fiecare dintre noi,ele sunt diferite.
Totusi,unele exista unele comune ca :oamenii din jurul nostru,obiectele,gandurile,situatiile,sanatatea,ingrijorarea sau locul in care traim.
Majoritatea recunoastem semnele de anxietate precum rosul unghiilor sau ticurile.
Pe langa acestea,stilul de viata duce si el la o anxietate care se poate mentine pe o perioada lunga de timp.
Gandurile negative
Gandurile negative sunt printre principalele motive care duc la anxietate.Felul in care ne purtam cu noi insine,la nivel subconstient ne imprima starea de fapt.Daca vorbim urat despre noi,indiferent ca o zicem cu voce tare sau nu,contribuie la increderea noastra in noi si implicit la teama sau frica.
Prin mintea noastra trec foarte multe ganduri.Fara sa constientizam,uneori ne spunem lucruri ca :sunt nebuna,neatractiva,incapabila,sunt un esec,sunt un om prost.
Toate aceste ganduri lucreaza la nivel subconstient si ne induc o stare de frica si insecuritate.Cea mai buna metoda de a scapa de acest obicei este sa le observam cand apar si sa lucram la ele si sa incepem sa le controlam.
Uneori,anxietatea apare din nemultumire precum felul in care aratam sau cum simtim ca suntem perceputi de cei din jurul nostru.
„Oare ce vor zice cei din jurul meu”-o fraza care provoaca un stres mare pentru cei care nu reusesc sa se detaseze de oamenii din jur.
Trebuie sa ne amintim ca corpul nostru e perfect asa cum e el.
Trebuie sa vedem partea plina a paharului si sa incepem sa ne iubim mai mult,sa ne apreciem mai mult.
Statul prea mult in casa
Multe persoane care sufera de anxietate,stau mult in casa.Casa reprezintra un mediu sigur si confortabil pentru ei.A sta mult in casa duce la lipsa energiei.De aceea persoanele anxioase sau depresive simt ca nu au energie pentru a face nimic decat sa stea in casa.
Stim deja cat de important este aerul curat si energia soarelui pentru starea de bine.Petrecerea timpului afara s-a dovedit ca scade nivelul de stres si reduce numarul atacurilor de panica.Acest lucru se intampla mai ales daca petreceti timp in locuri verzi sau aproape de natura.
Studiile au aratat ca petrecerea timpului in natura,mare,munte,parcuri,paduri,etc scade nivelul de cortizon,hormon responsabil cu stresul.Asa ca puneti-va pantofi sport si iesiti afara.
Chiar si o banala plimbare are efecte antianxietate vizibile.
Stati cu telefonul in mana toata ziua
Stim ca generatia noastra creste cu telefonul in mana.Suntem permanent conectati la internet.Nevoia de comunicare si de a fi in permanenta informare este parte din viata noastra.Dar acest obicei nu este sanatos pentru mintea noastra.
Ne-am obisnuit sa ne verificam constant telefonul,emailul,pentru ca prietenii,familia,jobul pot avea nevoie de noi.Uneori trebuie sa ne si deconectam.
Specialistii recomanda ca inainte de somn cu 1-2 ore sa renuntam la telefon .
Renuntarea la aceste dispozitive ajuata la un somn mai odihnitor si de calitate.
vezi si https://viatapetocuri.ro/depresia-provocata-de-retelele-de-socializare-este-adevarata/
Nerespectarea programului de somn
Daca nu obisnuiti sa dormiti bine si va simtiti adesea anxiosi,acesta ar putea fi unul dintre motive.Toti stim cat de rau ne simtim cand nu dormim bine.Parca nimic nu merge bine in ziua respectiva.
Majoritatea anxiosilor nu isi respecta programul de somn sau nu dorm bine.Daca reusim sa fim mai disciplinati si sa dormim cateva ore bune pe noapte,reusim sa tinem sub control stresul,anxietarea si chiar reduce atacurile de panica.
Evitarea sportului si prea mult stat degeaba
Daca suferiti de anxietate,sportul este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru voi.Pe langa ca orice fel de activitate sportiva ajuta la nivel mental,sportul imbunatateste si nivelul de zahar din sange,scade presiunea sangelui si nivelul de stres.Nu trebuie sa facem cine stie ce exercitii complexe .
Este suficient chiar si o simpla plimbare si tot vom vedea beneficiile.
Exista atatea motive de a face sport.
Ar trebui sa ne motivam mai mult si sa ne facem din acest obicei un stil de viata.
Nu bem suficienta apa
Deshidratarea agraveaza anxietatea.Apa are un rol extrem de important in sanatatea noastra fizica si psihica.Lipsa apei ne face sa nu avem energie,sa fim iritabile si instabile emeotional.
Muschii se tensioneaza.Deshidratarea asociata cu puls crescut,transpiratie abundenta si lipsa de concentrare este calea sigura catre un atac de panica sau o anxietate crescuta.
Nu neglijati acest aport important de apa pentru corpul vostru.
Beti macar 8 pahare de apa pe zi pentru a va simti mai bine.
vezi si https://viatapetocuri.ro/de-ce-este-important-sa-bem-apa/
Alimentatie nesanatoasa
Cand suntem stresati si agitati,fast foodul poate parea o varianta buna.Multe persoane recunosc ca atunci cand sunt anxiosi,au obiceiul sa manance mult si prost.
Anxietatea este sustinuta si de nivelul de zahar din sange.
Fast foodul creste semnificativ zaharul din sange si devenim mai agitati.Pe langa aceasta,toate acele calorii duc la ingrasare.
O alimentatie proasta nu ne asigura nutrientii necesari sa ne sustina sistemul imunitar.
Toti stim cum ne simtim cand mancam o masa nesanatoasa si cand mancam mai multe fructe sau legume ori cereale.
Alcoolul
O,da…cati nu abia asteptam dupa o zi grea sa ajungem acasa si sa bem un pahar de alcool.Pare o ideea buna.Dar acest obicei zilnic,nu este cea mai buna varianta daca suferiti de anxietate.
Alcoolul este un stimulent.A bea ocazional,este in regula.
Problema apare cand obisnuim sa bem zilnic sau din ce in ce mai mult deoarece capatam o toleranta la alcool.
Sanatatea este afectata.Ficatul incepe sa sufere.apar durerile de cap si starea psihica se inrautateste si ea.
Alcoolul blocheaza capacitatea de a avem un somn de calitate.Dormim dar nu ne odihnim suficient.
Cafeaua
Cafeaua are beneficiile ei,indiscutabil.Dar ca orice in viata,echilibrul este sfant.Prea multe cesti de cafea provoaca palpitatii si agitatie.Acum imaginati-va ca deja sunteti anxiosi si stresati.Sigur nu ma doriti mai multe palpitatii.Atacurile de panica pot fi induse si de cantitatea mare de cafea pe care cineva o bea.
Nu trebuie sa renuntati la cafea daca nu va puteti incepe ziua fara aceasta bautura.Dar limitati-va doar la o ceasca de cafea daca suferiti de anxietate si stres.
Nu mai beti cafea seara.Somnul este afectat de cofeina din cafea.
Poate fi greu sa renuntam la unele obiceiuri.Macar sa le constientizam si cumva sa le echilibram astfel incat sa ne imbunatatim starea phisica.
Nu trebuie sa renuntati la multe obiceiuri odata.luati-le pe rand si gasiti solutii pentru fiecare obicei.
Odata eliminat un obicei veti vedea ce bine va veti simti.Anxietatea va disparea incetul cu incetul.Veti fi surprinse de rezultate.
Ce parere ai?