Conform marilor specialisti in citirea gesturilor,minciunea creeaza disconfort.Putem sa recunoastem un mincinos dupa anumite semne si gesturi pe care acestia le fac involuntar.
Disconcortul se poate observa prin anumite semne pe fata si pe corp.
Daca ne-ar creste nasul cand mintim precum a lui Pinochio atunci ar fi mult mai simplu de recunoscut cand cineva ne minte.
Unii oameni se inrosesc la fata cand mint deoarece minciuna accelereaza bataile inimii si face ca sangele sa isi intensifice circulatia inspre fata,dar sa nu uitam ca unii oameni pot rosi si de timiditate.
Conform specialistilor exista cateva semne prin care putem sa recunostem un mincinos
MICSORAREA PUPILELOR
Daca persoana care vorbeste este suficient de aproape sa ii fie observate pupilele iar acestea sunt micsorate atunci e un semn ca persoana respectiva ar putea sa va minte.
E bine de stiu ca pupilele se micsoreaza atunci cand vad ceva neplacut,sau corpul resimte o emotie negativa .
Pupilele se maresc cand vad ceva placut sau exista o emotie pozitiva.
Ele se contracta cand suntem in dezacord cu ceea ce afirmam.
DIRECTIA PRIVIRII
Un mincinos va evita sa aiba contact vizual cu interlocutorul privind in jos sau evitand sa sustina privirea.
La polul opus se poate ca mincinosul sa te fixeze cu privirea.
Acesta poate sa aiba o privire hipnotica vrand astfel sa isi dea seama daca ai inghitit minciuna sau nu.
De regula va privi in aceasi directie atunci cand improvizeaza sau isi imagineaza. Atunci cand privesc in stanga sus acceseaza amintiri, iar in dreapta sus isi imagineaza diferite lucruri, inclusiv un raspuns neadevarat.
Privirea lor e foarte fixa, inexpresiva si rece. Alt detaliu: unii oameni clipesc mai des, altii mult mai rar ca de obicei.
Alte persoane atunci cand mint, isi inchid ochii teatral. In realitate trag de timp, e un alt mod ca sa-si fereasca privirea si in plus vor sa para patrunsi de ceea ce zic, ca si cum ar incerca in acelasi timp sa se convinga si pe ei insisi de minciunile pe care le indruga
UMEZIREA BUZELOR
In momentul in care cineva minte,exista o nervozitate care face ca gura sa se usuce,si atunci persoana respectiva simte nevoia sa isi umezeasca buzele.
GESTURI NEOBISNUITE
Atingerea fetei cu mana,poate fi contact mana ochi,mana nas,scarpinat nasul,tras de lobul urechii,punerea mainii la gura,umezirea buzei,scarpinatul sprancenei,frecarea barbiei,orice e un gest de contact neobisnuit.
GESTURI ALE MAINILOR
Mainile sunt folosite instinctiv pentru a plasa obiecte de catre mincinos intre el si interlocutor; schitarea literei O cu mana stanga, compusa din degetul mare si aratator; bratul stang indoit la spate; postura fluturelui( mainile stau la spate impreunate la nivelul cefei); maini bagate in buzunare, incatusarea incheieturilor, degete mari care se suprapun la nivelul buricelor sau dimpotriva sunt indepartate la maxim in timp ce restul degetelor sunt incrucisate.
FRECAREA MAINILOR uneori insesizabila sau chiar tinerea lor in buzunar.
CLATINAREA CAPULUI
Corpul te poate trăda atât de des atunci când minţi şi chiar şi o simplă clătinare a capului te poate da de gol. Un exemplu este discrepanţa verbal/non-verbal dacă cineva spune „da“, dar dă din cap că „nu“, care este un semn potenţial de înşelăciune.
Daca o persoana isi schimba foarte des pozitia capului, cand trebuie sa raspunda la o intrebare directa, s-ar putea sa fii mintit in fata.
ISI DUCE MANA LA URECHE SAU ISI ACOPERA GURA CU MANA
Mulți oameni atunci când mint iși duc mâna la ureche sau își acoperă gura cu mâna. Este un fel de autoprotecție care se generează de obicei spontan.
POZITIA CORPULUI
Tendinta de inclinare pe spate este un semn al minciunii, pe cand inclinarea in fata, catre interlocutor arata dorinta de a da cat mai multe informatii si nu de a ascunde adevarul.
O persoană care minte stă cu umerii plecaţi, nu stă dreaptă. De asemenea există tendinţa să nu stăm cu picioarele apropiate atunci când minţim, ci să aducem în faţa un picior. Aceste semne pot arăta că o persoană minte, dar sunt întâlnire şi la oamenii care nu au încredere în ei, sunt nesiguri sau timizi“, mai spun specialistii.
RESPIRATIA GREOAIE
Cand cineva te minte, va respira mai sacadat. „Mincinosii fac asta din reflex”, precizeaza expertii. Cand respiratia se modifica, persoana respectiva ridica din umeri si are o voce groaie. „In principiu, nu mai poate sa respire corespunzator, deoarece i se modifica ritmul cardiac. Cand minti, esti crispat si tensionat”.
MAI MULTE INFORMATII
Cand cineva doreste sa te minta, iti va furniza foarte multe informatii – de multe ori, nesolicitate; mincinosii fac exces in privinta detaliilor – desi adevarul este departe de ceea ce iti comunica.Mincinosii vorbesc mult in speranta ca interlocutorii ii vor considera „transparenti” si vor crede minciunile lor”.
VOCEA ASCUTITA
S-a dovedit ca atunci cand cineva minte are tendinta sa isi schimbe tonul vocii ea devenind mai inalta
O RASUFLARE la sfarsitul frazei ca un suflu de usurare de parca persoana respectiva s-a descarcat de povara minciunii.
Atunci când un om minte tinde să vorbească mai repede decât de obicei sau se precipită, devenind agitat uneori. Practic, trebuie să urmărești acele semne, acel ton, acea intonație care nu-i este caracteristică.
In cazul unui zambet e cel mai usor de observat daca persoana respectiva zambeste autentic sau nu,este dupa ochii si gura.
Ochii nu iau parte la zambet,un zambet autentic face ca colturile gurii sa se ridice si in jurul ochilor apar mici riduri fine de expresie .
Aceste riduri pot persista si cateva minute de la zambet.
In cazul unui zambet fals zambim numai cu gura,o facem din politete,minciuna,etc
vezi si https://viatapetocuri.ro/cum-recunoastem-o-persoana-care-vrea-sa-ne-manipuleze/
sursa/books.martinetardy/descifrarea gesturilor
Ce parere ai?