Probabil ca ati avut macar o data in viata curiozitatea sa aflati cum arata micul dejun in alte culturi si popoare.
Indiferent ca locuiti in Europa,America,Africa sau in alte colturi de lume,micul dejun este o parte importanta a zilei.Majoritatea dintre noi nu stam prea mult pe ganduri cand vine vorba despre ce mancam la micul dejun.
De obicei ne rezumam la ceea ce ne este familiar.Dar cum fiecare popor are propriile obiceiuri si traditii,tot asa este si cu stilul culinar adoptat.
Daca vecinii nostri prefera de la o simpla cafea la o gustare dulce,altii obisnuiesc sa serveasca mancaruri mai consistente sau supe diverse.
In unele tarii,ziua incepe cu o gustare dulce in altele cu mancaruri preparate sofisticate.
Cultura gastronomica este diversa si depinde de zona,de temperatura,obiceiuri si toate acestea se reflecta in ceea ce oamenii aleg sa manance la micul dejun.
Curiosi sa vedeti ce mananca alte popoare din diferite colturi ale lumii?
Micul dejun in Italia
Italia este o tara cu o puternica cultura gastronomica.Pentru italieni,”colazione”,cum spun ei la micul dejun,reprezinta ceva simplu.Italienii servesc mereu cafea,cappuccino sau espreso si o gustare langa.
O felie de placinta,o briosa sau un produs de patiserie este servit langa cafea.
Foarte populara in Italia este crostata,un fel de placinta umpluta cu gem.
Micul dejun in Spania
„El desajuno” cum il numesc spaniolii,este si la ei o masa destul de simpla.Ca majoritatea europenilor,si spaniolii isi incep ziua cu o ceasca de cafea.
Foarte populara la ei este cafe con leche,cafeau cu lapte.Spaniolii mai adauga la micul dejun painea prajita.
Bruschetele sunt o parte importanta din stilul lor de alimentatie.
Foarte multi spanioli mananca „churros” la micul dejun.El un desert asemanator cu o gogoasa dar forma este una lungita,ca niste batoane cu gust dulce.
Micul dejun in Franta
Francezii nu mananca niciodata carne la micul dejun.La fel ca italienii,micul dejun este simplu: cafea si suc de portocale si celebrul croissant.
Uneori veti intalni paine prajita si fructe si gem.Destul de simplu,nu?
Micul dejun in Marea Britanie
Se schimba clima se schimba si ceea ce se mananca la micul dejun.Englezii sunt cunoscuti pentru un mic dejun copios.
Nu le lipsesc ouale,carnatii,baconul,fasole plus rosii,ciuperci si paine prajita.
Micul dejun in Turcia
Turcii rar beau dimineata cafea.Majoritatea aleg ceaiul lor traditional foarte aromat.
Un mic dejun traditional contine paine,unt,branza,obligatoriu masline,rosii,castraveti.
In zonele unde traditia este puternica,veti intalni si kuymakul,un fel de mamaliga turceasca cu branza.
Micul dejun in Japonia
Daca ati avut ocazia sa ajungeti pe aici,sigur ati observat ca micul dejun la ei este ceva total diferit si complex.
Traditional,ei mananca dimineata orez,supa miso,peste,tsukemono( muraturi japoneze),natto( seminte de soia fermentate) dar si salata si alge gatite.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/ikigai-sau-cum-sa-iti-descoperi-fericirea-zilnica/
Micul dejun in America
Americanii aleg la micul dejun suc de portocale,oua,paine prajita simpla,bacon.Dar specific acestei tari este desertul pancake cu diferite topinguri.
Micul dejun in Corea de Sud
La fel ca vecini lor japonezi,coreeni mananca dimineata orez dar cu banchan (garnitura pentru orez),peste si vita.
Specific coreenilor este kimchi.Kimchi este o mancare din legume fermentate,un fel de muraturi traditionale.
Exista multe feluri de kimchi.Cele mai populare au ca ingredient principal varza chinezeasca.
Exista kimchi jiggae sau tocana de kimchi,kimchiguk sau supa de kimchi sau kimchi bokkeumbap,orez prajit cu kimchi.
V-ati facut o ideea de cat de important este la coreeni acest fel de mancare.
Micul dejun in Africa de Sud
Ne ducem pe alt continent.Aici,cultura culinara este diversa si reprezinta o parte importanta din unicitatea acestui popor.
Africanii mananca la micul dejun fulgi de porumb,terci de ovaz,varianta lor de orez „putu pap”,mandazi,si multe altele.
Mandazii sunt ca niste gogosi triungiulare facute cu lapte de cocos si cardamon.Veti gasi laptele de cocos in foarte multe retete africane.Aceste mandazi se servesc alaturi de o ceasca de ceai.
Micul dejun in Columbia
Traditional in partea aceasta a lumii este o supa din lapte si cartofi numita changua,care se serveste dimineata.Aceasta changua are adaugat coriandru si se serveste cu un ou spart deasupra.Columbienii mai adauga paine prajita si micul dejun e gata.
Bineinteles ca mancare internationala veti gasi peste tot in zilele noastre.Dar cultura specifica este mult mai interesanta.
Daca ajungeti in locuri noi,nu ezitati sa incercati si partea aceasta a unei natii.Cu siguranta veti descoperii lucruri interesante.
Ce parere ai?