Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi de pe planetă și este savurata zilnic de milioane de oameni. Dacă citești această postare, sunt șanse mari să fii iubitor de cafea, dar cât de multe știi despre această băutură?
Cafeaua nu este doar o sursă excelentă de cofeină și energie, știai că o singură porție de cafea neagră are doar o calorie? Sau ca cafeaua decofeinizata nu înseamnă neapărat zero cofeină?
Ești unul dintre acei oameni care nu își pot imagina dimineața fără o cafea proaspăt preparată?
Iată o listă cu cele mai interesante lucruri pe care fiecare pasionat de cafea ar trebui să le cunoască.
citeste si https://viatapetocuri.ro/6-motive-pentru-care-cafeaua-este-buna-pentru-noi/
citeste si https://viatapetocuri.ro/este-ciocolata-sanatoasa-pentru-pielea-noastra/
1.Nu s-a numit întotdeauna cafea
Când a fost descoperită cafeaua, nu se numea cafea, ci „Qahhwat al-bun”, care, tradus din arabă, înseamnă „vinul bobului”.
De-a lungul timpului, a fost scurtat în „Qhawa”, iar apoi turcii au schimbat ulterior numele în „Kahve”.
Nu s-a oprit aici, deoarece a devenit popular în limba olandeză ca „koffie”, de unde a fost împrumutat echivalentul său în engleză.
Cafeaua și-a găsit drumul în dicționarul englez cândva în secolul al XVI-lea.
2.Boabele de cafea provin dintr-un fruct
Boabele de cafea sunt fructele arborilor de cafea din familia Rubiaceae, genul Coffea.
Este adevărat, o boaba de cafea este ca sâmburele unei cireșe, ceea ce face ca recoltarea și spălarea cafelei să fie un proces laborios.
Deși întotdeauna au fost numite boabe, sunt semințe care provin dintr-o boabă asemănătoare cireșului care crește pe un tufiș.
În centrul fructelor se află sâmburul, care este ceea ce prăjim pentru a face cafea.
Ele sunt numite semințe din cauza asemănării lor izbitoare cu leguminoasele.
Deci data viitoare când cineva îți spune să mănânci fructe, spune-i că tocmai ai mâncat unul.
3.Cafeaua a fost inițial mestecată
În timp ce cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să o sorbim, cafeaua a fost mâncată inițial de triburile africane cu secole în urmă. Potrivit istoricilor, boabele de cafea au fost măcinate și apoi amestecate cu grăsime animală pentru a crea bile de gustare bogate în energie.
4.A fost descoperit într-un mod plin de umor
Legenda spune că un păstor de capre a descoperit planta de cafea în secolul al IX-lea. Iată cum s-a întâmplat:
Păstorul etiopian a observat efecte ciudate la caprele sale după ce au mâncat aceste boabe. De fiecare dată când turma lui ronțăia un fruct mic și roșu al unui tufiș, păreau să danseze energic.
Curios, păstorul le-a încercat și a fost intrigat de efecte, așa că i-a prezentat planta unui călugăr local care a făcut o băutură din fructele respective.
După ce a băut cafeaua, călugărul a putut să stea treaz toată noaptea și așa s-a născut prima ceașcă de cafea. Deși există și alte versiuni ale istoriei cafelei, un număr bun de istorici cred că aceste origini au fost toate inventate.
5.Există două tipuri principale de cafea
Există două tipuri principale de cafea cultivate pe piața comercială: Arabica și Robusta. Majoritatea cultivatorilor plantează Arabica, care variază în caracteristicile gustative și dă arome mai nuanțate. În schimb, Robusta este mai puțin popular datorită gustului său acid și nivelurilor ridicate de cofeină.
6.Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume
Primele 3 tari care produc cafea in lume sunt Brazilia, Vietnam si Columbia.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, în 2017-2018, Brazilia a produs 51 de milioane de saci de 60 kg de boabe. Adică aproape 6,8 miliarde de kilograme de fasole. A urmat Vietnamul cu aproximativ 29 de milioane de saci, apoi Columbia, care a produs aproximativ 14 milioane de saci.
Brazilia produce cea mai mare cafea din lume și dețin acest titlu de mai bine de 150 de ani. Datele arată că aproximativ 40% din cafeaua consumată la nivel mondial provine din Brazilia, ceea ce este de două ori mai mult decât pe locul doi, Vietnam. Arabica este cea mai mare parte a cafelei exportate din Brazilia.
7.Cafeaua a trimis echipa Braziliei la Jocurile Olimpice
În 1932, Brazilia se confrunta cu o lipsă de fonduri atât de mult încât nu a putut să-și trimită sportivii la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles. Așa că și-au pus sportivii pe o navă și i-au încărcat cu 50.000 de stive de cafea ca să poată vinde pe drum pentru a-și finanța călătoria.
8.Cea mai scumpă cafea din lume provine din caca de pisică și costă până la 100 USD pe ceașcă
Kopi Luwak este una dintre cele mai râvnite soiuri de cafea și provine din excrementele unei zibete asiatice de palmier. Cum se face cafeaua?
Creatura asemănătoare pisicii consumă cireșele de cafea de un roșu aprins, dar corpul său nu poate digera boabele de cafea. Așadar, boabele suferă un proces unic de fermentație în timpul digestiei, după care limina boabele. Agricultorul de cafea colectează apoi fecalele, le spală și le vinde.
9.Cafeaua este cel mai comercializat produs din lume, alături de petrol
Toată lumea știe că țițeiul este cea mai valoroasă marfă din lume, dar doar puțini oameni știu că cafeaua este a doua marfă cel mai tranzacționată în termeni de dolari tranzacționați la nivel mondial.
Potrivit statisticilor, oamenii consumă aproximativ 400 de miliarde de cești de cafea anual, ceea ce o face băutura preferată din lume. Este evaluat la peste 100 de miliarde de dolari în întreaga lume.
10.Decofeinizata nu înseamnă fără cofeină
Desi se folosesc 3 metode de a extrage cofeina din cafea,unul dintre cele mai comune procese de decofeinizarepresupune înmuierea boabele de cafea verde în apă fierbinte cu un solvent pentru a extrage cofeina. Cu toate acestea, deoarece cofeina este extrasă, cafeaua poate pierde unele dintre notele de aromă care sunt rezultatul conținutului de cofeină. Procesul de decofeinizare extrage 96% până la 98% din cofeină.
Cafeaua decofeinizata nu inseamna 0 cofeina.
Cafeaua decafeinizată conține încă puțină cofeină. Deși, este doar aproximativ 2-4% cantitatea de cofeină în comparație cu cafeaua obișnuită, ceea ce ar însemna 2-4 mg de cofeină pe ceașcă.
Spre deosebire de noțiunile răspândite, procesul de decofeinizare nu elimină toată cofeina din băutură, doar în jur de 94-98%.
Deci, dacă o ceașcă obișnuită de cafea conține 95 de miligrame de cafea, o ceașcă de cafea decofeinizată va conține probabil aproximativ 3 miligrame de cafea. Deși cantitatea de cofeină este foarte mică, este totuși prezentă.
11.Puteți consuma o supradoza cu cafea
Să bei mai mult de o ceașcă de cafea îți poate face bine, dar să consumi prea mult nu este o idee grozavă. Simptomele ușoare includ greață și mușchi care se încordează și se relaxează continuu, în timp ce simptomele grave includ convulsii, respirație rapidă și șoc.
Cu toate acestea, asta nu ar trebui să te împiedice de la ritualul tău preferat de dimineață, deoarece trebuie să bei peste 70 de căni în 24 de ore pentru a supradoza.
12.Băutorii de cafea trăiesc mai mult
Potrivit unui studiu din 2018 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), consumatorii de cafea au un risc mai mic de deces. Studiul a inclus 500.000 de participanți în Regatul Unit pe parcursul a 10 ani. Deși nu înseamnă neapărat că ar trebui să crești consumul de cafea, înseamnă că cafeaua poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Cercetările au arătat că iubitorii de cafea sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta o gamă largă de boli, inclusiv diabet, cancer, gută, pietre la rinichi, boli cardiovasculare, Parkinson și multe altele.
De asemenea, s-a dovedit că ajută la combaterea depresiei, ceea ce se traduce printr-un risc mai mic de sinucidere. Scăzând riscul de a contracta boli mortale, cafeaua îți poate crește semnificativ speranța de viață.
13.Cafeaua nu provoacă cu adevărat deshidratare
S-a spus întotdeauna că cafeaua provoacă deshidratare, deoarece este un diuretic, dar nu este cazul. Diverse studii au arătat că nu există o schimbare semnificativă a producției de urină atunci când consumă 500 până la 600 mg pe zi.
Te deshidratezi doar atunci când consumi prea multă cofeină, așa că nu ai niciun motiv să-ți faci griji dacă bei cafea cu moderație.
14.A inspirat inventarea camerei web
Te-ai întrebat vreodată ce a dus la dezvoltarea primei camere web? Povestea datează din 1991, când cercetătorii de la Universitatea Cambridge s-au săturat să-și părăsească birourile pentru a lua o ceașcă de cafea.
Ei cunoșteau senzația de a găsi cafetiera goală și așa au inventat camera web, astfel încât să poată vedea starea cafetierei fără să meargă la bucătărie. Necesitatea este cu adevărat mama invenției!
15.Beethoven și președintele Theodore Roosevelt iubeau cafeaua
Mulți oameni de profil sunt iubitori înfocați de cafea, iar istoria este plină de mulți dintre ei. Unul dintre ei a fost Beethoven, care s-a asigurat ca fiecare ceașcă să fie făcută exact cu 60 de fasole, deși habar nu avem câte cești bea pe zi.
Cu toate acestea, știm că fostul președinte al SUA Theodore Roosevelt a băut un galon de cafea în fiecare zi. Nu încerca niciodată să faci la fel!
16.Finlanda este cea mai mare țară consumatoare de cafea din lume
Deși Finlanda nu este o națiune producătoare de cafea, este casa celor mai mari iubitori de cafea din lume. Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, un adult finlandez mediu consumă aproximativ 27,5 kilograme de cafea anual.
Norvegia și Islanda se află pe locul doi și al treilea pe listă, SUA ocupând locul 26 la distanță.
17.S-au făcut multe încercări de a interzice cafeaua
Ai putea crede că cafeaua este o băutură grozavă, dar mulți oameni nu au văzut-o întotdeauna așa. De exemplu, liderii din Mecca au interzis cafeaua în 1511, deoarece credeau că a provocat gândire radicală și stimulare.
În secolul al XVI-lea, papa a fost presat să interzică cafeaua.După câteva înghițituri, Papa Clement al VII-lea a declarat că este o băutură delicioasă și nu a acceptat cererea. De asemenea, cafeaua a fost interzisă de mai multe ori în Suedia și aproape o dată a fost interzisă în Prusia, deoarece regele dorea ca oamenii să bea mai multă bere.
18.În Italia, barista se antrenează timp de 2 până la 3 ani pentru munca lor
Pentru a stăpâni cum să prepari amestecuri perfecte de cafea de specialitate, este nevoie de ceva timp. De aceea barista se antrenează atât de mult.
Ce parere ai?