Notiunea de vegan/vegetarian a aparut acum zeci de ani in India si avea la baza principii sprirituale si religioase.
Vezi si https://viatapetocuri.ro/6-vitamine-si-minerale-necesare-in-sezonul-rece/
Istoria veganismului/vegetarianismului
Veganismul se practica cu precadere in hindusim. In europa de vest,devine populara ideea de vegetarian/vegan abia prin sec.XX,datorita curentului indreptat spre un stil de viata sanatos,hrana bio si curentul protejarii animalelor si evitarea omorarii acestora.
In 1847 se infiinteaza Asociatia Vegetariana inAnglia,Germania si Olanda.Apoi in 1907 se extinde si devine Uniunea Vegetariana Internationala. Multa lume nu cunoaste diferenta dintre vegan si vegetarian.Este bine de stiu ca cele doua notiuni sunt foarte diferite.
Prin vegetarianism se intelege o dieta ce este alcatuita doar din legume si fructe,nuci,seminte.Vegetarienii exclud din dieta peste,stridii,crustacee.Majoritatea apeleaza la vegetarism doar din motive de sanatate.
Exista categorii de vegetarieni:
1.Lacto vegetarieni
Persoane care mananca si lapte,branzeturi si iaurt pe langa legume
2.Ovo vegetarieni
Acestia mananca si oua pe langa legume si fructe
3.Lacto ovo vegetarieni
Aleg sa manance atat lapte si derivate din lapte cat si oua.
4.Api vegetarism Vegetarieni care exclud mierea.
Vegan- ce inseamna si ce presupune
De cealalta parte ,curentul vegan este un stil de viata care exclude folosirea produselor de origine animala atat ca hrana cat si ca imbracaminte sau accesorii.Cei care adopta acest stil de viata au ca scop principal un angajament etic,o convingere morala si sunt aparatori infocati ai drepturilor animalelor.
Militeaza si promoveaza veganismul avand ca explicatie sanatatea umana,griji religioase si spirituale,grija fata de animale.Multi devin activisti pentru apararea animalelor si evitarea uciderii cu scopul de a fi mancate.
Veganismul este o filozofie de de viata,interzice folosirea oricarui fel de produs animal. Ca si beneficii ale dietelor vegane se numara scaderea riscului de infart miocardic ,scaderea riscului de cancer de colon sau de prostata, scaderea colesterolul si mentinerea lui la un nivel bun.
Previne diabetul. Cu toate acestea,majoritatea medicilor nu recomanda acest stil de viata.Oamenii sunt omnivori,sunt adaptati stilului omnivor de hrana.Specialistii avertizeaza ca mesele vegane au un continut mare de fibre,ceea ce duce la o buna eliminare a reziduriilor si la un tranzit intestinal mai bun. Mesele au nutrienti complexi ce face ca pielea sa fie mai fina, parul stralucitor,unghiile si ten sanatos.
Unii oameni au dus mai departe acest stil de viata si au adoptat raw veganismul.Asta inseamna ca tot ce mananca este vegetal si strict crud.Nimic nu se gateste. Ei,raw vegani,folosesc doar hrana vie,vegetala.Nu gatesc alimentele. Dieta se bazeaza strict pe legume,fructe ,germeni si vlastari,seminte si nuci. Datorita faptului ca nimic nu e gatit,aceasta hrana are un continut ridicat de apa.
Raw veganism
Raw vegani spun ca se simt mai energici si sanatosi. Studiile au demonstrat ca mancarea gatita la mai mult de 40 de grade isi pierde vitaminele si minerale pana la 90 %. In cazul vegetarienilor,o masa bine pregatita poate sa aiba un aport caloric bun dar daca nu e echilibrata poate duce la lipsa de iod,magneziu,vitamina D sau vitamine B12. De aceea e recomandat celor care sunt vegetarieni sa ia suplimente de vitamine si minerale esentiale.
Medicii nutritionisti si specialistii in sanatate nu recomanda femeilor insarcinate si copiilor acest stil de viata .Specialistii avertizeaza ca o alimentatie vegana/vegetariana poate produce deficiente la fat iar la copii poate afecta dezvoltarea armonioasa. Ramane la atitudinea noastra sa ne descoperim stilul de viata si ceea ce ne face corpul sa se simta bine.
Ce parere ai?