Zahar brun vs. Zahăr alb: care este mai bun pentru sănătatea ta?
Zahărul brun atrage atenția multor entuziaști ai sănătății și pasionaților de fitness și este popularizat ca o alternativă sănătoasă la zahărul alb. Acest lucru a stârnit o dezbatere despre zahărul brun versus zahărul alb. Oamenii trec acum la zahăr brun în locul zahărului alb pentru deserturi și bunătăți de casă.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/cele-mai-bune-motive-pentru-a-manca-mai-multe-grasimi/
Dar aceasta înseamnă că te poți baza complet pe zahăr brun? Este o alegere mai sănătoasă în comparație cu zahărul alb? Dar valorile calorice? Continuați să citiți în continuare pentru a afla mai multe despre zahărul brun și alb și care este cel mai bun pentru dvs.
Ce este zahărul alb?
Zahărul sau zaharoza este un carbohidrat dulce, solubil. În majoritatea tarilor, zahărul este obținut din trestie de zahăr importată și din sfeclă de zahăr de casă.
Sucurile acestor ingrediente sunt încălzite până se transformă într-un sirop gros, maro, numit melasă. Melasa este apoi rotita intr-o centrifuga, care se roteste rapid pentru a separa cristalele de zahar de melasa.
Apoi, zahărul alb trece printr-o altă etapă în care orice melasă rămasă este îndepărtată, iar cristalele de zahăr sunt mai mici. După aceea, zahărul brut este procesat pentru a îndepărta impuritățile și culoarea pentru a obține cristale minuscule de zahăr alb
Ce este zahărul brun?
Există două tipuri de zahăr brun:
- Cristale de zahăr moale nerafinate sau parțial rafinate cu melasă reziduală (zahăr brun natural)
- Zahăr alb rafinat cu adaos de melasă (zahăr brun din comerț)
Zaharurile brune și cele albe au texturi și gusturi diferite (datorită prezenței/absenței melasei). Dar există și alte diferențe? Să aflăm.
Zahar brun vs. Zahăr alb: care este diferența?
1. Diferențele nutriționale
Zaharurile albe și brune au profiluri nutritive similare . Cu toate acestea, există o mică diferență. 100 g de zahăr brun conține aproximativ 380 kcal, în timp ce zahărul alb conține aproximativ 385 kcal. Deși această diferență nu este uriașă, poate fi importantă pentru cei care își monitorizează aportul caloric.
În plus, zahărul brun conține 83 mg de calciu, 9 mg de magneziu, 4 mg de fosfor și 133 mg de potasiu . Zahărul alb, în schimb, conține doar 1, respectiv 2 mg de calciu și, respectiv, de potasiu .
2. Tipuri și utilizări
Există diferite tipuri de zahăr brun și alb și fiecare este folosit în scopuri diferite.
Tipuri de zahăr alb
1. Zahăr granulat: zahărul alb, rafinat este folosit în mod obișnuit în gospodării și în industria alimentară. Este folosit pentru a face amestecuri industriale pentru prăjituri, acoperiri pentru dulciuri și amestecuri uscate.
2. Zahăr tos: zahărul tos este zahăr granulat măcinat fin, folosit pentru coacere, deserturi, băuturi și cocktailuri.
3. Zahăr pudră: Este cunoscut și sub numele de zahăr de cofetă și este mai fin decât zahărul tos. Este folosit în mod obișnuit pentru prăfuirea bunătăților coapte, a glazurilor și a bomboanelor negătite. Zahărul de cofetă este ambalat cu cantități mici de amidon de porumb pentru a preveni aglomerarea.
Tipuri de zahăr brun
1. Zahăr brun deschis: Se face prin amestecarea zahărului alb, rafinat, cu melasă. Este folosit pentru coacere.
2. Zahăr brun închis: zahărul brun închis are niveluri ridicate de melasă și adaugă o aromă bogată turtei dulce, cărnii tocate, fasole la cuptor, budincă de prune și altor alimente cu aromă plină.
3 . Zahăr turbinado: zahărul turbinado este obținut prin fierberea sucului de trestie de zahăr. Pe măsură ce fierbe se îngroașă și începe să se cristalizeze. Cristalele sunt apoi rotite într-o mașină pentru a îndepărta orice umiditate rămasă. Păstrează o parte din melasa originală din trestie de zahăr și are o aromă subtilă de caramel. Puteți găsi cu ușurință acest zahăr parțial rafinat în supermarketuri sau în unele cafenele sub formă de pachete unice.
4. Zahăr Muscovado: Zahărul Muscovado se face prin extragerea sucului de trestie de zahăr apoi gătindu-l și răcindu-l pentru a forma cristale de zahăr. Contine melasa naturala si are un continut ridicat de umiditate. Zahărul, numit și zahăr din Barbados sau khand, este cunoscut pentru gustul său asemănător caramelei. Este folosit pentru a adăuga o aromă profundă la prăjituri și bomboane.
Zahărul brun conține mai multă melasă și minerale decât zahărul alb, dar ajută asta în vreun fel? Să aflăm.
Zahar brun vs. Zahăr alb: care este mai sănătos?
În ceea ce privește nutriția, zahărul brun are puțin mai mult calciu și magneziu. Cu toate acestea, este o sursă slabă de minerale și vitamine, așa că diferența dintre zahărul alb și zahărul brun este neglijabilă.”
Deși avantajele și dezavantajele zahărului brun față de zahărul alb au fost amplu dezbătute, nu există un câștigător clar. Ambele zaharuri au același profil nutrițional și oferă aceleași beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, zahărul brun oferă un pumn cu atractivitatea sa estetică întunecată uimitoare.
Experimentați cu moderație ambele zaharuri pentru a înțelege nuanțele de aromă și gust dintre cele două. Adăugați-le la produse de patiserie, cofetărie, ceaiuri și cafea pentru acea bunătate dulce. Cu toate acestea, atunci când este folosit în exces, zahărul poate cauza probleme. Poate crește nivelul de zahăr din sânge sau poate duce la creșterea nedorită în greutate. Dacă aveți reacții adverse, limitați utilizarea acestuia și solicitați sfatul medicului.
Ce parere ai?