
Trucuri puternice de psihologie pe care le poți folosi pentru a influența oamenii!
Înainte de a începe să vă formați idei citind cuvântul „trucuri”, permiteți-mi să vă spun că metodele discutate aici nu sunt modalități greșite de a influența oamenii – să nu credeți că sunt legate de „artele întunecate”! Toate aceste trucuri psihologice pentru a influența oamenii incluse aici nu sunt dăunătoare în niciun fel și nici nu vor afecta stima de sine a unei persoane.
Citeste si https://viatapetocuri.ro/semne-de-avertizare-ale-unei-relatii-toxice/
Citeste si https://viatapetocuri.ro/10-beneficii-ale-plansului-pentru-sanatatea-mintala/
Acestea sunt doar câteva trucuri grozave de psihologie pentru a cuceri oamenii printr-o influență pozitivă, și nu rănind pe cineva sau fiind un ticălos! Deci, cum să influențezi oamenii? Mai degrabă, cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii!
10 trucuri cool de psihologie pentru a influența oamenii
Obțineți o favoare!

Cere-i persoanei pe care vrei să o câștigi să-ți facă o favoare – acesta se numește efectul Benjamin Franklin. După cum spune povestea, Benjamin Franklin a intenționat să se împrietenească cu un bărbat căre nu-l plăcea. L-a întrebat pe bărbat dacă ar putea împrumuta o carte rară și, când a acceptat să-i împrumute cartea lui Franklin, i-a oferit din suflet mulțumiri. În urma aceasta, persoana care nici măcar nu a vrut să vorbească cu Franklin și-a legat o prietenie cu el.
Potrivit lui Benjamin Franklin, o persoană care a făcut un act de bunătate pentru tine o dată va fi mai dispusă să o facă altă dată, în comparație cu o persoană pe care ai obligat-o într-un anume fel. Cercetătorii au decis să pună la încercare această teorie. Oamenii de știință au descoperit că un cercetător care a cerut oamenilor o favoare personală a fost evaluat favorabil de către aceștia în comparație cu alte grupuri de oameni. Deși pare contraintuitiv, este o teorie bine stabilită. Când cineva te ajută, te consideră o persoană demnă de a-ți face favoarea și concluzionează că ești simpatic.
Țintește-te mai sus decât scopul tău real!

În prima ta încercare, cere mult mai mult decât vrei de fapt . Cunoscută sub numele de tehnica ușă-în-față (DITF), acesta este unul dintre acele trucuri psihologice de a influența oamenii care funcționează făcând o cerere ridicolă și imposibilă în prima ta încercare, pe care, evident, persoana careia i se cere o va respinge.
Apoi, după un timp, faci din nou o cerere, de data aceasta mult mai fezabilă, practic cereți lucrul pe care l-ați dorit cu adevărat. Acest truc poate fi contra-intuitiv, dar modul în care funcționează în favoarea ta este că cel mai probabil ca persoana solicitată se simte rău că a fost nevoită să refuze prima ta cerere, deși a fost una imposibil de respectat; așa că data viitoare când cereți ceva ce este fezabil, ei se simt obligați să vă ajute.
Oamenii de știință au descoperit că acest truc a funcționat destul de bine cu condiția ca aceeași persoană să ceară favoarea de ambele ori. Persoana care a refuzat să fie de acord cu favoarea mai mare se simte obligată să fie de acord cu cea mai mică doar atunci când aceeași persoană pe care a refuzat-o se apropie de ei data viitoare.
Folosește-le numele!

Folosiți numele unei persoane sau o anumită adresă, în funcție de situație. Potrivit scriitorului Dale Carnegie, faimos pentru cartea sa „Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii” , folosirea numelui persoanei pe care vrei să o câștigi este crucială. El explică că numele unei persoane este cuvântul care sună cel mai bine pentru el/ea în orice limbă. Numele noastre sunt partea cheie a ceea ce suntem, iar auzind-o rostită cu voce tare validează identitatea noastră. Prin urmare, avem mai multe șanse să avem sentimente pozitive despre persoana care ne-a validat existența.
Conform Principiului „As If”, folosirea unei anumite adrese sau a unui titlu poate avea o influență puternică asupra persoanei în cauză. Ideea din spatele Principiului „As If” este că, acționând continuu ca un anumit tip de persoană, în cele din urmă devii acea personalitate. Gândește-te la asta ca la o profeție care se împlinește de sine – unde te aștepți la ceva și se împlinește pur și simplu pentru că crezi că se va întâmpla și comportamentul tău se aliniază cu ceea ce vrei. Acest principiu poate fi folosit pentru a influența și pe alții.
Când începi să te referi la cineva cu un anumit nume, cu timpul, ei încep să se gândească la ei înșiși că sunt așa. Aplicațiile simple ale acestui principiu includ adresarea unei cunoștințe cu care doriți să fiți mai prietenos ca „prieten” ori de câte ori interacționați cu ea sau apelarea pe cineva cu care doriți să lucrați sub „șef”. Cu toate acestea, fiți atenți, deoarece această abordare poate părea foarte obositoare.
Folosește lingușirea!

Linguşirea, folosită în modul corect, te va duce întotdeauna acolo unde vrei să fii. Acesta este unul dintre acele trucuri de psihologie care funcționează. Mereu. Lingușirea poate părea un lucru foarte obișnuit la care recurg majoritatea celor care doresc să impresioneze o altă persoană, dar există anumite condiții de care trebuie să ții cont dacă vrei să o faci corect. Cel mai important, lingușirea trebuie să pară sinceră, în caz contrar, s-ar putea întoarce.
Cercetătorii au examinat stimulentele din spatele reacției pozitive la lingușire și au venit cu câteva constatări importante. Pur și simplu, lingușirea ta nu trebuie să perturbe echilibrul cognitiv al persoanei în cauză, adică ceea ce spui trebuie să se alinieze cu modul în care se simte și gândește în mod natural despre ei înșiși. Așadar, atunci când flatezi pe cineva cu o stimă de sine ridicată, sunt șanse să fii considerat sincer pentru că validezi modul în care se simte în mod natural despre sine.
Pe de altă parte, dacă flatezi o persoană cu stima de sine scăzută la fel ca și în cazul precedent, atunci s-ar putea să facă mai mult rău decât bine, deoarece nu este de acord cu modul în care persoana se percepe pe sine. Prin urmare, s-ar putea să te placă mai puțin. Totuși, acest lucru nu înseamnă în niciun caz că degradezi o persoană cu o stimă de sine slabă!
Oglindeste limbajul corpului oamenilor!

Oglindiți comportamentul și limbajul corpului persoanelor cărora doriți să va faceti mai plăcut. O modalitate excelentă de a te face mai plăcut este să folosești tehnica numită oglindire . De obicei, este firesc pentru mulți oameni, dar această tactică poate fi folosită și în mod conștient pentru a se amesteca cu oamenii care vă plac. Se numește „efectul cameleon” , încerci să imiți vorbirea, comportamentul și manierele altora pentru a te potrivi mai bine în mediul tău.
Cercetătorii care au studiat oglindirea au descoperit că atunci când cineva este imitat într-o manieră subtilă, șansele ca această persoană să acționeze prietenos față de cel care a copiat-o sunt mult mai mari. A doua descoperire a cercetătorilor este și mai intrigantă – s-a constatat că persoana care este oglindită se comportă mai frumos cu oamenii în general, chiar și cu persoanele care nu sunt asociate cu această situație.
Oglindirea funcționează bine deoarece persoana al cărei comportament este copiat se simte validată. Se generează sentimente pozitive față de persoana care le-a validat, dar sporește și încrederea persoanei și o face să se simtă mai fericită, prin urmare sunt mai dispuși față de ceilalți în general.
Fă oboseala să lucreze în favoarea ta!

Abordați o persoană cu solicitări atunci când este obosită. Când cineva se simte obosit, nu doar corpul său fizic este epuizat, ci și energia mentală este epuizată. Prin urmare, dacă faci o cerere atunci când o persoană este obosită, este mai probabil să fie de acord cu tine fără să se gândească prea mult la asta. În cele mai multe cazuri, nu veți primi un răspuns clar la cererea dvs. atunci când cineva este obosit.
Probabil că vor spune doar că o vor face a doua zi pentru că sunt prea epuizați pentru a lua o decizie clară în acel moment. Și cei mai mulți oameni vor să-și țină promisiunile pe care le fac, așa că își îndeplinesc ceea ce au spus cu o zi înainte; este un răspuns psihologic natural.
Acesta este unul dintre cele mai bune și mai puternice trucuri psihologice pentru viața de zi cu zi.
Fă o ofertă pe care nu o pot refuza!
Începeți cu o cerere simplă care nu poate fi refuzată și mergeți până la cea pe care o doriți. Această abordare este exact opusul tehnicii ușă în față, în care începeți cu o solicitare imposibilă și apoi reduceți de acolo. Aici începeți cu o cerere foarte mică pe care persoana nu o poate refuza. Făcând o cerere, știi că nu o vor refuza, îi faci să se angajeze să te ajute, să fie de acord cu tine și, prin urmare, șansele ca această persoană să accepte o cerere mai mare pe care o faci mai târziu sunt mult mai mari.
Acest fenomen a fost testat de oamenii de știință în ceea ce privește marketingul. Oamenii de știință au început prin a-i convinge pe oameni să susțină cauze legate de mediu și pădurile tropicale, ceea ce a fost o solicitare simplă cu privire la ceva la care țin majoritatea oamenilor și, prin urmare, ușor de convins să fie de acord.
S-a observat că odată ce oamenii au fost de acord să dea dovadă de sprijin față de mediu, a fost mult mai ușor să-i convingi să cumpere produse care să promoveze bunăstarea pădurilor tropicale și a mediului. Cu toate acestea, nu va funcționa dacă faceți cererea ușoară și scalați imediat la cea mai mare.
Potrivit psihologilor, ar trebui să-i acordați ceva timp (cel puțin o zi sau două) înainte de a face a doua cerere.
Taci când cineva greșește

Când cineva greșește, nu-i arăta. S-ar putea să fii tentat să corectezi pe cineva care greșește, dar niciodată să nu faci asta! Așa cum explică Dale Carnegie în celebra sa carte, „Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii” , a sublinia greșelile cuiva face inversul că-i face să te iubească. A spune direct unei persoane că el/ea greșește îi rănește ego-ul până la capăt. O conversație politicoasă în care îți exprimi dezacordul este o modalitate mai bună de a o rezolva. Această tehnică se numește Ransberger Pivot și a fost inventată de Ray Ransberger și Marshall Fritz.
Este destul de simplu, ei sugerează să nu începi să te certe imediat, mai degrabă să asculți și să înțelegi ce spun ei și cum și de ce se simt așa cum o fac. Și când începeți să vorbiți, începeți prin a explica punctele comune pe care le împărtășiți cu persoana respectivă, apoi treceți la explicați-vă opiniile mai profund.
În acest fel, ai șansa de a le corecta fără a-și răni ego-ul și ei vor asculta de fapt ceea ce spui. Acesta este în mod clar unul dintre cele mai bune trucuri de psihologie pentru a face pe cineva să te placă.
Repetați înapoi ceea ce spun!
Parafrazați-le cuvintele și repetați înapoi pentru a arăta că le înțelegeți. O modalitate pozitivă de a-i cuceri pe oameni și de a-i influența este să-i faci să simtă că le înțelegi sentimentele și că le empatizezi. Tehnica numită Reflective Listening funcționează bine în acest sens. Trebuie doar să le parafrazați cuvintele și să le repetați înapoi – aceasta este o modalitate eficientă de a vă conecta cu oamenii. Cercetările arată că ascultarea reflexivă folosită de terapeuți creează o relație terapeutică bună între pacient și terapeut.
Este posibil ca oamenii să aibă încredere și să exprime mai multe emoții atunci când este folosită această metodă. În același mod, poți folosi această metodă în timp ce vorbești cu prietenii tăi pentru a-i face să se simtă mai confortabil. Ascultă corect ceea ce spune persoana respectivă, apoi reformulează-l și transformă-l într-o întrebare, astfel încât să confirme că ai înțeles-o.
Făcând asta, tocmai ai demonstrat că îți pasă de ei. Sansele ca ei să asculte ceea ce ai de spus sunt mai mari și ar putea chiar să te considere un bun prieten.
Dă din cap în timp ce vorbești!

Dați mult din cap în timp ce conversați cu persoana pe care doriți să o câștigați, mai ales înainte de a cere o favoare. Oamenii de știință au descoperit că darea din cap în timpul unei conversații are multe efecte pozitive. În primul rând, când dai din cap în timp ce asculți o persoană vorbind, arati că ești de acord cu vorbitorul.
S-a observat că atunci când cineva dă din cap în fața ochilor tăi, în mod natural, vei face la fel. Acest lucru are sens complet, deoarece oamenii sunt cunoscuți că imită comportamentul și limbajul corpului despre care cred că le vor aduce schimbări pozitive.
Așadar, să dai din cap în mod regulat în timpul unei conversații cu persoana pe care vrei să o câștigi, te va face mai convingător. Persoanei îi va fi dificil să nu dea din cap și se simte mai agreabil față de tine.
Care dintre aceste trucuri de psihologie v-a uimit? Și ai folosit vreodată vreunul din aceste trucuri pentru a influența oamenii? Spune-ne gândurile tale în comentariile de mai jos!
Ce parere ai?