
Atacurile de panica reprezinta una dintre cele mai frecvente nemultumiri asociate anxietatii.Estimariile sugereaza ca unul din trei oameni se va confrunta cu un atac de panica la un moment dat in viata.
Pentru cei care se confrunta cu ele,atacurile de panica sunt deseori considerate cel mai deranjant dintre simptomele anxietatii.
Caracterizate prin perioade de frica intensa sau teama,atacurile de panica apar brusc,adesea fara nici un avertisment.
Persoana resimte un sentiment de groaza,de pieire iminenta,de sufocare,ba chiar are impresia ca va muri.
Ganduri precum „innebunesc”sau „o sa imi perd mintile”sunt frecvente.
De asemenea,apar si o serie de senzatii fizice ca ritm cardiac accelerat,transpiratie,tremurat,insuficienta respiratorie,ameteala,greata si amorteala.
Relatariile despre dureriile in piept sunt si ele des intalnite.
CE ESTE PANICA?

Sistemul nervos simpatic si parasimpatic sunt responsabile pentru atacurile de panica.
Aceste sisteme sunt responsabile pentru numeroase functii care te pregatesc de o actiune cand te confrunti cu o amenintare si care te readuc la o stare de calm cand amenintarea a disparut.
In cazul atacurilor de panica,sistemul nervos se declanseaza gresit,ducand la aparitia unui sentiment de pericol in lipsa acestuia.
La instalarea fricii se produc mai multe procese fiziologice.
In primul rand ,hormonul epinefrina ,cunoscut si ca adrenalina,este varsat in sange de glandele suprarenale.
Astfel,apar simptomele de puls rapid,transpiratie si insuficienta respiratorie.In al doilea rand,nivelul de dioxid de carbon din corp scade,din cauza ritmului cardiac accelerat.Prin urmare,apar senzatiile de ameteala,amorteala,tremurat si piele inrosita.
Si in final,epinefrina duce la constrictia vaselor de sange.In acest fel apare senzatia de raceala,ameteala si lesin.
TEHNICI DE CONTROLARE A PANICII
Atacurile de panica si pot fi tratate eficient cu psihoterapie si medicamente,psihoterapia fiind cea mai eficienta.
Totusi,o serie de tehnici de ajutorare te pot face sa reduci,sa gestionezi si chiar sa iti elimini panica.
PSIHOTERAPIA
Atunci cand vine vorba de atacurile de panica,a avea cunostiinte inseamna cu adevarat a avea putere.A intelege atacurile de panica,de ce se produc si cum pot fi depasite pot avea o mare putere terapeutica.Panica nu a omorat niciodata pe nimeni desi uneori asa se simt.
Durerile din piept,incapacitatea de a respira si furnicaturiile sunt doar niste reactii chimice care isi modifica procesele fiziologice din corp.Nu ai un atac de cord,nu o sa te sufoci si nu o sa lesini. Atacurile de panica sunt scurte.
Tulburarea asociate atacurilor de panica ajunge la apogeu de obicei in 10 minute.De fapt episoadele de panica se calmeaza dupa cateva minute.Asta nu inseamna ca nu vei simti efectul mult timp dupa ce s-a terminat ataccul.
Multi oameni au relatat ca s-au simtit rau 30 pana la 60 de minute.
Ce e mai rau trece repede si asta e ceva ce trebuie tinut minte obligatoriu.
CONSTIENTIZEAZA-TI DECLANSATORII PANICII
Oamenii,locurile sau lucruriile diferite declanseaza atacuri pentru indivizi diferiti.Constientizeaza ce anume le declanseaza in cazul tau.Atacurile se produc dimineata,seara sau in timp ce dormi?
Se produc in preajma anumitor oameni sau locuri?Ai atacuri dupa ce consumi cofeina,in zilele in care ai dormit putin sau daca ai avut o zi stresanta?
RESPIRATIA

Exercitiile de respiratie sunt recomandate pentru ca functioneaza.Iata un exemplu:respiratia pe o nara.Aceasta respiratie e practicata frecvent in yoga.
Se crede ca respiratul pe nara stanga produce un sentiment de liniste si calmare iar respiratul pe nara dreapta creste energia.
Cum se procedeaza.: Mai intai expira complet-scoate cat de mult aer poti,ca si cum ai desumfla un balon.Acum folosesteti degetul pentru a inchide o nara-apasa pe nas si tine degetul acolo.Tine nara inchisa cata vreme iti inchizi gura.Acum inspira si expira lent pe nara deschisa.
Continua sa tii cealalta nara inchisa si gura la fel.
Acum repeta ,inspira usor pe o nara pana numeri la 5-si expira numarand iar pana la 5.Din nou inspira numarand si din nou expira numarand.
ASCULTA-TI VOCEA INTERIOARA
Sentimentele de anxietate si panica nu sunt decat o exagerare a reactiilor corporale normale la stres.
Nu sunt mai puternice sau mai intense decat cele pe care le resimt alti oameni,desi cei care sufera de asa ceva asta cred.
De asemenea,aceste senzatii nu sunt nici nocive nici periculoase ,doar neplacute.Tine minte ca nu ti se va intampla nimic rau doar din cauza unui atac de panica.
Asadar e important sa nu mai contribuim la panica prin ganduri infricosatoare despre ce se intampla si unde s-ar putea ajunge.
CONFRUNTA-TI CORPUL
Confruntarea simptomelor corporale temute,asociate in general cu panica,reprezinta o metoda dovedita de a depasi atacurile de panica.
Nu uita,scopul e sa afli ca simptomele corporale sunt inofensive,fie ca le producem intentionat.
sursa/books/psihologia practica/bret a.moore
vezi si https://viatapetocuri.ro/cum-sa-recunosti-o-persoana-introvertita/
Ce parere ai?