Lenea poate fi adesea simțită ca o stare de care nu poți trece.
Cu toții am avut o lipsa de energie la un moment dat în viața noastră. Nu te-ai născut leneș. Este ceva ce ai învățat în timp. O mică schimbare a mentalității și a atitudinii te poate ajuta sa iti crești productivitatea enorm.
Ar putea fi multe motive pentru starea de lene. Când ai multe de făcut și nu știi de unde să începi, mintea ta se elibereaza rapid de toată tensiunea și grijile.
Nu există niciun ingredient secret care să-ți facă lenea să dispară peste noapte. Dar dacă ești hotărâta să fii productiva , o poți realiza cu ușoare schimbări în obiceiurile și rutina ta zilnică.
Pentru a fi productiv, trebuie să vă canalizați energiile în direcția corectă.
citeste si https://viatapetocuri.ro/7-hobby-uri-care-te-fac-mai-inteligent-conform-stiintei/
citeste si https://viatapetocuri.ro/obiceiuri-la-care-sa-renunti-daca-vrei-o-viata-mai-fericita/
Te simti obosit?
Nu vă așteptați ca corpul dumneavoastră să funcționeze ca o mașină 24/7 fără nicio pauză.
Corpul tau are nevoie de odihna si somn pentru a functiona cel mai bine.
Ai grijă de sănătatea ta, mănâncă alimente hrănitoare și fă sport în mod regulat pentru a te simți energic și proaspăt. Reduceți consumul de alimente procesate și încercați să mâncați cât mai sanatos.
Esti trist?
Nu poți fi cel mai energic om când ești stresat sau deprimat.
Gândurile negative care apar din cauza anxietății, depresiei sau stresului, vă afecteaza liniștea mentală.
Goleste-ti mintea de toată negativitatea și umple-o cu gânduri pozitive.
Discutați cu un consilier sau cu un terapeut. Deși nu este rușine să cauți ajutor profesionist, dar, dacă este un tabu în cultura ta (și nu ești deschis la idee) sau nu-ți permiți ședințe, vorbește cu un prieten sau cu un membru apropiat al familiei.
1.Cauta o motivatie
De ce ai părăsi patul tau confortabil și te-ai trezi cu sunetul enervant al alarmei fără niciun motiv? Găsește-ți motivația pentru a-ți derula ziua și pentru a face ceva.
Înainte de a dormi, planificați o zi interesantă înainte. Găsește-ți motivul să sari din pat.
Fiecare are un motiv. Dacă crezi că viața ta este prea monotonă și nu există nicio motivație pentru a merge mai departe în viață, atunci creează un motiv.
Primul pas pentru a învinge lenea este să-ți găsești cea mai bună motivație. Motivația este ceva profund personal pentru fiecare persoană. Ceva care funcționează pentru soțul, prietenul, colegul de muncă etc. nu va funcționa neapărat pentru tine.
Unii oameni sunt motivați de obiective, alții de laude, alții de a-și aminti pentru cine se îmbunătățesc sau de multe alte lucruri.
Următorul pas este să găsești o modalitate de a-ți aminti în mod regulat ce te motivează.
Copiii tăi te motivează? Pune poze cu ei pe birou!
Pasul final este atunci când vă simțiți leneși și nemotivați să vă luați câteva minute și să vă gândiți de ce trebuie să faceți lucrurile și să vă îndepliniți sarcinile. Acest lucru vă va ajuta să mergeți și să vă învingeți obiceiurile de lene.
2) Minimizați distracția
Distragerile nu provoacă neapărat lene, dar pot face ca lenea să continue și să îngreuneze revenirea la productivitate.
Distragerile pot contribui cu adevărat la amânarea actiunilor dvs., ceea ce poate provoca lenea, ceea ce înseamnă că trebuie să începeți să faceti pașii corecti pentru a minimiza distragerile. Dacă te întrebi de ce ești foarte leneș, există șansa să nu-ți lipsească de fapt motivația, ci doar să fii distras foarte mult.
Gândește-te la ceea ce vrei de la viața ta și găsește-ți motivul pentru a fi activ și a munci spre obiecti.
3.Nu cautati perfectiunea
Este în regulă dacă nu reușiți să vă respectați planul pentru o zi din anumite motive.
Ești o ființă umană. Este OK să faci greșeli. Doar pentru că o zi nu a mers așa cum a fost planificat, nu înseamnă că ai eșuat.
Nu vă abandonați planurile sau programul. Respectați-vă rutina.
Începe din nou a doua zi. Începe proaspăt.
Fii amabil și flexibil și nu te judeca în privința lucrurilor mărunte.
Când vrei ca lucrurile să fie perfecte, ești prea speriat să începi pentru că nu vrei ca lucrurile să meargă prost sau să faci greșeli.
Este ușor să găsești scuze atunci când nu vrei să începi nimic.
În loc să cauți perfecțiunea, caută evolutia.Dacă ai făcut chiar și jumătate din ceea ce ai planificat pentru ziua respectivă, nu fi dezamăgit și încearcă să faci mai bine mâine.
Fii fericit pentru ceea ce ai reușit să termini în loc să te critici pentru partea neterminată.
4) Faceți liste zilnice cu activitatiile de realizat
Luați-va 5 minute în fiecare zi seara pentru a vă nota lista de lucruri de făcut pentru ziua următoare. Îți oferă un avans și mintea ta va avea o claritate mentală.
Nu vă supraîncărcați lista, selectați 1-2 sarcini mari pe care le-ați amânat.
Listele zilnice de sarcini durează doar aproximativ 5 minute în fiecare dimineață pentru a nota ceea ce trebuie să faceți în fiecare zi. Vă recomand să încercați să enumerați totul în ordinea importanței, dar este posibil să nu puteți realiza totul în acea ordine și este în regulă!
5) Evaluează-ți obiceiurile proaste
Lenea este adesea o reflectare a altor obiceiuri proaste care te trag inapoi.
De aceea este atât de important să evaluezi care sunt obiceiurile tale proaste. Dacă nu ești sincer cu tine însuți, atunci nu vei putea depăși orice obiceiuri sau comportamente negative, inclusiv să fii sincer!
Încercați să luați un caiet și să notați fiecare obicei și comportament pe care nu doriți să-l perpetuati. Apoi, odată ce știi la ce vrei să lucrezi, poți începe să faci planuri pentru a le îmbunătăți și, prin urmare, a te îmbunătăți și a fi mai puțin leneș.
6) Luați pauze eficiente pe tot parcursul zilei
Luarea pauzelor strategice de-a lungul zilei îți crește efectiv productivitatea și te ajută să faci mai mult și să învingi lenea care te reține.
Acest lucru se datorează faptului că sunteți capabil să lucrați în intervale de timp productive și să oferiți creierului timp să se reseteze și să se întoarcă la lucru împrospătat și gata să facă treaba.
7.Creați un sistem pentru a vă recompensa atunci când finalizați o sarcină
Majoritatea noastra iubim sa primim recompense. Ne face entuziasmati sa ne îndeplinim sarcinile.
Dacă ai disciplina de a-ți aștepta recompensele după ce ai tăiat lucrurile de pe lista ta de lucruri de făcut, acesta este un motiv excelent.
De asemenea, vă poate ajuta să vă construiți obiceiuri care formează un sistem care să vă ajute să nu mai fiți leneși acasă… sau oriunde.
8) Creați rutine pozitive
Rutinele pozitive de-a lungul zilei sunt absolut una dintre cele mai eficiente moduri de a combate lenea.
Dacă în prezent nu aveți rutine zilnice pozitive, ar trebui să începeți cu principalele 3:
Rutine de dimineață (câteva obiceiuri recomandate pentru această rutină)
Rutine zilnice de lucru (iată cum să o începi pe aceasta)
Rutine înainte de culcare
Prin crearea de rutine pozitive, începi să-ți formezi obiceiuri și prin formarea acelor obiceiuri poți ajuta la evitarea lenei, deoarece a face totul în rutina ta devine instinctiv și necesită mai puțină motivație.
Rutinele te pot ajuta să scuturi sentimentul de lene și lipsa de motivație.
9.Autoevaluare la final de zi
Dacă încerci să învingi lenea, este important să ai un sistem de autoevaluare pentru a-ți nota progresul. Un mod foarte interesant de a face acest lucru este prin jurnal. Notează-ți gândurile într-un jurnal despre cât de productivă a fost ziua ta.
10.Opriți comparațiile nesănătoase
Majoritatea oamenilor devin demotivați și suferă de o valoare de sine scăzută atunci când văd că prietenii sau colegii lor se descurcă bine în viață în comparație cu ei.
Îndoiala de sine este ceva prin care trecem cu toții, dar nu te lăsa să te împiedice să obții ceea ce îți dorești. Transformă aceste sentimente negative în inspirație și lucrează la obiectivele tale
11.Nu mai amanati lucrurile
Uneori, amânăm sarcinile pentru că pare prea descurajantă, așa că alegem să păstrăm acele sarcini până la termenul limită. Uneori, anumite situații pot părea prea complicate de înfruntat și putem amâna să ne confruntăm cu acestea la infinit.
Această frică este o formă de evadare care dăunează liniștii tale mentale, deoarece în adâncul sufletului știi că într-o zi sau alta trebuie să o înfrunți. Așa că înfruntă orice situație provocatoare direct.
12.Utilizați critica în mod constructiv
Când ești leneș în mod deliberat, vei fi criticat mai ales de cei apropiați.
S-ar putea să fii afectat și de vorbirea de sine negativă. Dar folosește această critică și negativitate pentru a aduce unele schimbări pozitive în mentalitatea ta.
13.Dormi bine pentru a te menține activ
Obiceiurile de somn sănătoase sunt necesare pentru ca organismul dumneavoastră să funcționeze corect. Încercați să mențineți consecvența programului de somn, ceea ce înseamnă să vă treziți și să mergeți la culcare la anumite ore în fiecare zi.
Concentrați-vă pe menținerea unei rutine care să vă permită corpului să fie activ și să se odihnească adecvat.
Lenea poate fi dificil de depășit, dar dacă te angajezi să faci pași în direcția corectă, poți începe să faci progrese în direcția îmbunătățirii productivității și a depășirii lenei. Așa că sper sincer că acești pași te vor ajuta să înțelegi cum să învingi lenea și ți-au dat câțiva pași acționați!
Adevărul este că obiceiurile sunt greu de schimbat și necesită multă concentrare, energie și determinare. Cu toate acestea, deși este dificil, cu siguranță nu este imposibil.
Ești pe deplin responsabil de tine și de acțiunile tale – și poți face orice îți propui în timp ce îți construiești cea mai bună viață.
Ce parere ai?