articole psihologie
In acest articol veti gasi cateva sfaturi pentru a memora cu usurinta informatii diverse.Daca va numarati printre persoanele care se lupta sa isi aminteasca numele persoanelor abia cunoscute sau mici detalii ori amanunte dintr-un film sau o carte abia citita,atunci trebuie sa stiti ca lucrurile pot fi imbunatatite.
Un psiholog german a sustinut cateva experimente pentru a studia memoria umana si a conceput cateva lucruri simple pentru a ne imbunatatii memoria. El a scris liste cu cuvinte fara sens si le-a cerut participantiilor sa spuna ce ar putea sugera fiecare cuvant in parte.A concluzionat ca noi invatam lucruri noi pe baza cunostiintelor anterioare dobandite si de aceea a vrut sa incerce cu cuvinte inexistente.
Apoi a testat intervalul la care noi incepem sa uitam lucruri noi invatate.A observat ca uitam foarte multe informatii in primele 20 de minute si mai mult de jumatate in urmatoarea ora.
In cazul lui,el a uitat 2 treimi din informatiile din aceea zi dar restul i-a ramas stocat in memorie.Ceea ce inseamna ca memoria noastra selecteaza ceea ce trebuie sa ne ramana in memorie. De asemenea,a observat ca o informatie este invatata mai bine si cu usurinta,daca este repetata la anumite perioade de timp pe parcursul unui timp mai indelungat.
EXPLICATIA ACESTEI TEHNICI
MEMORIA PE TERMEN SCURT
– Imediat dupa ce ati invatat ceva:repetati o data
– Dupa 20 de minite :repetati a doua oara
– Dupa 8 ore:repetati a treia oara
– Dupa o zi:repetati a patra oara
MEMORIA PE TERMEN LUNG
– Imediat dupa ce ati invatat:prima repetitie
– Dupa 20 de minute:repetati a doua oara
– Dupa o zi:repetati a treia oara
– Dupa doua saptamani:repetati a patra oara
– Dupa doua luni:repetati a cincea oara
ALTE SFATURI SI TRUCURI PENTRU A MEMORA USOR
1.Trebuie sa intelegem foarte bine informatia pentru a putea sa o stocam in memorie.
O informatie fara sens nu ramane in mintea noastra prea mult.
2.La inceput trebuie sa memoram lucrurile cele mai importante si abia apoi sa dam atentie la celelate detalii(adica sa nu ne pierdem in detalii.
3.Cand invatati o noua limba ar trebui sa asociati cuvintele cu cele ale unei limbii pe care o cunoasteti deja.
4.De asemenea,cand inveti un vocabular nou intr-o limba straina,este mai usor de memorat daca invatati si cuvintele opuse.
5.Daca vizualizati fiecare cuvant sau informatie,se va fixa mai usor in memorie.
citeste si https://viatapetocuri.ro/cum-interpretam-o-strangere-de-mana/
Ce parere ai?