Modalitati prin care putem sa controla stresul
In termeni simpli,stresul este raspunsul corpului la o situatie sau un eveniment din viata. Acele evenimente pot fi pozitive sau negative .Corpul noastru reactioneaza fizic sau mental prin reactii psihologice specifice. Cum putem totusi controla stresul?
Pentru a controla aceste raspunsuri,trebuie sa gasim solutii de reducere a stresului.Cum putem sa controlam nivelul de stres din viata noastra?
Ceea ce poate parea pozitiv din exterior,in interiorul nostru poate induce stres,de exemplu:nasterea unui copil,o promovare,etc. Toata lumea percepe stresul diferit.
Ceea ce cauzeaza stres pentru o persoana s-ar putea sa nu aiba acelas efect asupra altei persoane.
Cand ne simtim amenintati,corpul nostru secreta hormoni ca adrenalina si cortizonul.Acesti hormoni sunt markeri pentru reactia de stres a corpului nostru.I
n aceasta situatie,presiunea sangelui creste si simturile devin mai ascutite. Stresul nu trebuie sa fie un lucru neaparat rau,el poate fi si benefic.Ne pastreaza alerti si ne poate ajuta sa trecem peste situatii dificile. Stresul poate fi un factor motivational. Atat timp cat dupa fiecare episod stresant,revenim la o stare de relaxare,nu exista efecte negative.
vezi si https://viatapetocuri.ro/mindfulnees-meditatie-pentru-depresie/
Daca evenimentele stresante apar des si nu avem timp sa ne revenim,putem deveni suprasolicitati si presati.Motivul este ca corpul nu mai primeste semnalul de incetare a producerii de cortizon si adrenalina.Ceea ce e bun in doze mici e rau in cantitati mari.
Stresul cronic modifica balanta homeostazica.
CUM STI CA ESTI STRESAT
Pentru unii oameni,e greu de raspuns pentru ca sunt obisnuiti cu simptomele stresului si le percep ca pe ceva normal.Abia cand cedeaza constientizeaza.
Stresul cronic cauzeaza efecte fizice si psihologice sau emotionale. Fizic,pot aparea dureri de cap,disconfort la stomac,raceli frecvente si energie scazuta. Emotional,apare lipsa de concentrare,senzatia de suprasolicitare,anxietate.Apare senzatia de grija permanenta,probleme cu somnul,apetit scazut. Exista cateva modalitati de a reduce stresul.Stresul pe termen lung e nesanatos.
E important sa incepem din timp sa combatem semnele de stres deoarece cu cat devenim mai stresati cu atat va fi mai greu de combatut.
1.DORMI MAI MULT
Somnul este de foarte multe ori foarte subestimat cand vine vorba de stres. O noapte buna de somn ne da o stare de spirit mai buna si creste claritatea mentala.
Specialistii recomanda 7-8 ore de somn pe noapte pentru un adult.Se poate intampla ca unii oameni sa aiba nevoie de mai multe ore de somn.
Suficient somn te ajuta sa iei mai bune decizii la probleme. Daca ai probleme cu somnul,poti citi cateva randuri dintr-o carte sau poti face un dus/o baie lunga,poti bea o ceasca de ceai,inainte de culcare.
Cel mai important,trebuie sa renunti la dispozitive ca televizor,telefon in pat.
2.FI ACTIV
Pentru unii,a fi activ,este un lucru esential in combaterea stresului.Starea de bine creste daca pastram o rutina zilnica de sport.
Dispare iritarea si senzatia de presiune.Dar asta nu inseamna ca trebuie sa practicam cateva ore zilnic,o simpla plimbare poate ajuta.
In urma efortului fizic,corpul secreta endorfine,responsabile cu starea de bine din corp.
3.SUPLIMENTE
Cand vorbim de suplimente,nu vorbim neaparat de pastile.
Un supliment poate fi orice adaugam la o dieta normala ca ceaiul(de sunatoare,valeriana,musetel,passiflora,etc).Un ceai inainte de somn reduce insomnia si stresul.
4.MINDFULNESS
Mindfulness inseamna sa fi prezent acum.Inseamna sa nu reactionam din impuls.In loc de asta,sa recunostem ceea ce se intampla in nomentul prezent si sa nu mai lasam mintea sa ne zboare.
In special cand vorbim de rutina, mintea pare sa lucreze pe pilot automat.Meditatia este un foarte bun mod de a fi mindfulness.
5.ATENTIE LA DIETA
Atunci cand suntem stresati sunt sanse mari sa mancam prost.O mancare calorica mare ne poate pacalii sa ne simtim bine dar tot ce face este sa creasca nivelul de zahar din sange.
Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa evitam zaharul din alimentatie.In schimb putem manca carbohidrati complexi ca graul intreg,seminte care intra mai greu in sange si asigura energie pentru corp pentru mai mult timp.
Al doilea pas este sa crestem cantitatea de vitamina C(fructe,ardei) si a vitaminei B5(carne,ciuperci).Ambele ajuta la reducerea cortizonului din corp. In stres,organismul consuma foarte multe vitamine C Si B5,corpul poate fi lipsit de ele ceea ce duce la stresul cronic.
Alt aspect important este sa ne dam timp sa mancam.
Un mic dejun e important ajutand la reglarea nivelului de zahar din corp.Mancati regulat, in portii mici, pentru a avea un nivel constant de energie .Nu sariti peste mese.
6.EVITATI ALCOOLUL,NICOTINA SI COFEINA
Chiar daca cofeina este un stimulent,este de asemenea si un inductor al anxietatii.Efectul cofeinei este producerea de mai multi hormoni ai stresului ca cortizonul.
Nu asta ne dorim cand suntem deja stresati. Avem nevoie de ceva care sa ne relaxeze decat sa ne faca pulsul sa creasca.Alcoolul si nicotina par relaxante dar de fapt alcoolul e un sedativ ia nicotina te relaxeaza doar pe moment.
Cand le consumati impreuna, pe o perioada lunga de timp, nu faceti decat sa accentuati anxietatea.
7.SPUNE-TI „NU”
Nu doriti sa suparati pe nimeni si nu va doriti conflicte deoarece sunteti deja stresati. Spunand „da”la o sarcina care se adauga la alte lucruri „de rezolvat”e contraproductiva.Lista cu lucruri „de rezolvat” se mareste rezultand cresterea stresului.
Cel mai important lucru este sa micsoram lista. Nu trebuie sa spunem”nu”imediat.Putem incepe cu „imi pare rau dar am alte prioritati” sau „sunt prinsa cu altceva,intreaba-ma mai tarziu”.
Nu numai ca refuzand iti vei imbogatii calitatea timpului dar vei putea stabili limite.
8.ACCEPTA CA ANUMITE LUCRURI NU LE POTI SCHIMBA
Unele lucruri din viata noastra nu le putem controla.Atunci de ce sa ne pierdem timpul ingrijorandu-ne?Daca ne gandim la vreme sau la boli nu le putem schimba.Asa doar ne pierdem energia. Nu putem schimba felul cum alti oameni se simt sau se comporta.
In schimb concentrati-va asupra lucrurilor pe care le puteti controla
Sa acceptam aceste lucruri este o modalitate de a reduce gradul de stres. Nu e necesar sa aplicati toate variantele,puteti incepe cu una,doua,vedeti daca functioneaza.
Daca da,perfect,daca inca nu, treceti si la alte variante pana reusiti sa deveniti mai relaxati. Care este metoda voastra de relaxare preferata?puteti sa imi lasati un comentariu in sectiunea de la final.
Ce parere ai?