Ce poate fi mai placut in sezonul rece decat o sauna relaxanta?
Sauna este o metodă străveche de detoxifiere și vindecare a corpului, minții și spiritului.
Da, o saună relaxantă vă poate ajuta să eliminați mai multe toxine decât aproape orice alt mod de detoxifiere!
Te-ai gândit vreodată dacă ar trebui să vizitezi o saună sau o baie de aburi? Care dintre cele două ar putea fi mai bună? Saunele sau băile de aburi aduc beneficii importante asupra sănătății și merită cu siguranță încercate. Acestea pot stimula imunitatea, vă pot curăța pielea și oferă multe alte avantaje corpului nostru.
Astazi discutăm despre beneficiile saunelor, cum se compară cu băile de aburi și despre eventualele efecte secundare la care trebuie să fii atent.
citeste si https://viatapetocuri.ro/aquagym-un-antrenament-care-functioneaza/
citeste si https://viatapetocuri.ro/ce-este-colagenul-si-de-ce-este-important/
Ce este o saună?
Saunele pot fi considerate ca o formă de terapie numită termoterapie care provine din forme mai vechi cunoscute sub numele de terapie geotermală. Aceste saune există de mii de ani, exemple sunt saunele tradiționale finlandeze.
Saunele implică în general expuneri periodice de aproximativ 5 până la 20 de minute fiecare la 80°C până la 100°C cu aer uscat. Umiditatea se modifică, începând de la 10%, apoi la 20% împrăștiată cu creșteri periodice de mai multă umiditate, pe măsură ce apa este aruncată peste pietrele încălzite.
Există mai multe tipuri de saune.. Cele mai comune trei tipuri de saune sunt uscate, cu abur și infraroșu.
Saunele IR sunt simple. Folosesc lumină infraroșie și funcționează la temperaturi mai scăzute de (aproximativ 50°C până la 60°C), dar sunt mai puternice. Timpul lor de expunere este același cu o saună finlandeză tradițională, dar lungimile de undă ale luminii IR se modifică la intervale diferite.
În ceea ce privește saunele IR,aceasta „nu ajută doar la transpirație, care este o modalitate de a vă detoxifia corpul, dar infraroșul ajută și la vindecarea țesutului conjunctiv, la durere, precum și la slăbirea fasciei, a mușchilor și a tendoanelor”, spun specialistii.
Acesta este probabil motivul pentru care saunele IR au câștigat popularitate în ultimii ani.
Temperaturile și setările pot varia în functie de saune, dar scopul final rămâne același pentru toți – întinerirea celulară și vindecarea minții, corpului și spiritului.
Beneficiile saunelor
Beneficiile de a sta într-o saună sunt importante, fie că este o saună rusească, o saună turcească sau orice alt tip de saună.
Există trei tipuri principale de saune – saună uscată, infraroșu și cu abur. Majoritatea cercetărilor au fost făcute pe sauna uscată tradițională. Cu toate acestea, există un număr tot mai mare de studii efectuate asupra saunelor cu infraroșu, iar datele par promițătoare.
Următoarele sunt beneficiile saunelor:
Aduce beneficii pielii
Saunele pot reduce pH-ul pielii . De asemenea, reduc conținutul de sare al pielii, fac pielea mai netedă și adaugă mai multă strălucire. În plus, activitatea anti-toxină a căldurii și a umidității ridicate poate menține pielea mai întinerită.
„Transpirația puternică indusă de căldură are, de asemenea, un fel de efect de curățare asupra porilor și glandelor prin eliminarea toxinelor și impurităților. Acest proces duce la o piele mai sănătoasă, care este mai puțin predispusă la erupții. Căldura poate, de asemenea, să scape de celulele moarte ale pielii și să promoveze creșterea unora noi sănătoase”, spune dr. Annie Gonzalez, dermatolog certificat la Riverchase Dermatology.
Ajuta la eliminarea toxinelor din corp
Pielea noastră este cel mai mare organ al nostru. De asemenea, este singurul organ care intră în contact cu tot ce se află în aerul din jurul nostru – murdărie și resturi – rămânând prins în porii noștri, ceea ce poate provoca pete și dermatită de contact. Practicarea expunerii la sauna ajuta sa se îndepărteze celulele moarte, relaxează tensiunea din muschi, îmbunătățește elasticitatea pielii și indeparteaza bacteriile, lăsând pielea moale, umedă și cu aspect tânăr.
Corpul tău este expus zilnic la substanțe chimice toxice, inclusiv la poluanții de mediu și la substanțele chimice din alimentele pe care le consumi. Expunerea la saună, în special cea uscată, poate scoate toxinele prin transpirație .
Sauna pare să ajute la atenuarea simptomelor cronice care apar după expunerile chimice.
Ajuta la ameliorarea stresului
Saunele sunt mari luptători anti stres. Datorită zahărului, cafelei, lipsei de somn și a expunerii la substanțe chimice toxice, mulți dintre noi suntem blocați într-o starea de incordare si stres permanent. Saunele ne încurajează corpurile să se relaxeze, ceea ce ne permite să ne destresăm, să ne odihnim și să ne vindecăm.
Căldura dintr-o saună poate crește nivelul de endorfine din organism. Endorfinele includ, de asemenea, hormoni fericiți, cum ar fi dopamina și serotonina . Saunele vă pot aduce beneficii psihicului in general și vă pot imbunatatii sănătatea mintală. Petrecerea unei perioade recomandate de timp la saună vă poate întineri și împrospăta mintea.
Echilibrează hormonii
Reducerea stresului ajută la scăderea hormonilor de stres (cortizol). Când cortizolul este menținut în echilibru, tiroida, insulina, DHEA, testosteronul și estrogenul sunt de asemenea menținute în echilibru. De fapt, nivelul de progesteron poate crește dacă ne menținem cortizolul într-un interval sănătos
Protejează creierul
Un studiu recent realizat de cercetători din Finlanda – o țară în care nu este neobișnuit ca o casă să aibă saună – a constatat că bărbații care foloseau o saună de patru până la șapte ori pe săptămână pentru o durată medie de 15 minute aveau un risc cu 66% mai mic de a se dezvolta demență și un risc cu 65% mai mic de Alzheimer, în comparație cu bărbații care foloseau sauna doar o dată pe săptămână.
Ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației sângelui
Saunele pornesc procesele biologice simple din corpul tău. Studiile au arătat că capacitatea saunei de a te relaxa poate ajuta la extinderea vaselor de sânge din organism. Acest lucru poate determina încetinirea fluxului sanguin și reducerea presiunii în cap, picioare și plămâni . Presiunea asupra inimii, la rândul său, se reduce – și acest lucru îmbunătățește circulația sângelui .
Scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a circulației mai bune pot duce la o sănătate mai bună a inimii. Saunele pot reduce riscul de boli cardiovasculare .
Intareste sistemul imunitar
Depresia, anxietatea și stresul sunt toate răspunsurile organismului pentru a lupta împotriva stresului excesiv asupra creierului .Aceste stari determină un răspuns inflamator, ceea ce duce la situații în care te simți defavorizat sau te simți brusc plin de teamă față de o anumită situație. S-a dovedit că saunele îmbunătățesc sistemul imunitar și răspunsul acestuia la sportivi și non-sportivi, reducând potențial toate aceste simptome.
Ajuta la un somn mai bun
Toxinele, nivelurile ridicate de cortizol și mușchii încordați pot face dificil somnul.Să adormi și să obții o noapte bună de odihnă pentru a fi productiv a doua zi este esential. Și să recunoaștem, somnul este atunci când corpul nostru este în modul de recuperare. Dacă nu putem dormi, nu ne putem recupera. Sesiunile de saună vor elimina toxinele din adâncul corpului tău, vor promova producția crescută de endorfine și vor suprima cortizolul și ajută la atenuarea tensiunii din mușchi, rezultând astfel somnul pe care îl meriți.
Poate ajuta la tratarea artritei
Tratamentul cu saună cu infraroșu pare să ofere o anumită ușurare a inflamației artritei reumatoide .
Acest proces fiziologic ajută la ameliorarea strângerii și tensiunii atât la nivelul mușchilor, cât și al articulațiilor. Ca atare, saunele pot fi incredibil de benefice pentru cei cu artrită și dureri articulare.”
Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt justificate în acest sens.
Poate ajuta la o recuperare mai rapidă a mușchilor
Căldura de la o saună poate crește circulația sângelui la mușchii rupti și îi poate ajuta să se vindece mai repede. Saunele reduc, de asemenea, durerile musculare și tensiunea și vă ajută să vă simțiți mai relaxați și pregătiți pentru următorul lor antrenament.
Poate ajuta la reducerea colesterolului
Într-un studiu asupra femeilor aflate în postmenopauză, cercetătorii au descoperit că timpul de calitate petrecut într-o saună reduce nivelul de colesterol total și rău. De asemenea, a crescut nivelul de colesterol bun din organism . Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
Poate îmbunătăți simptomele bolilor cardiovasculare
Studiile de înaltă calitate au arătat că pacienții cu insuficiență cardiacă congestivă expuși la terapia cu saună au avut mai puține bătăi anormale ale inimii, cunoscute și sub numele de PVC. Pacienții cu boală arterială periferică (PAD), îngustarea arterelor care alimentează extremitățile, au beneficiat și ei de terapie cu saună.”
Este sănătos să faci o saună în fiecare zi?
Da, este sigur să petreceti cateva minute intr- o saună în fiecare zi. Pasionații de saune au fost cu 23% mai puțin probabil să moară din cauza bolilor coronariene sau cardiovasculare decât cei care făceau doar o saună pe săptămână .
Arzi calorii într-o saună?
Da, dar nu semnificativ. Dovezile sugerează că o ședință de saună de 15-30 de minute vă permite să ardeți de 1,5 – 2 ori mai multe calorii decât dacă stați pe scaun oriunde altundeva.
Sfaturi profesionale în timpul utilizării saunei
Petrecerea a 15 minute într-o saună oferă timp pentru gândire creativă și auto-reflecție. Acest flux liber de gândire poate fi foarte benefic pentru sănătatea noastră mintală, lăsându-ne revigorați și încrezători după o scurtă perioadă de căldură.
Adăugarea de aromate în saună îmbunătățește experiența în mod holistic. Puteți folosi uleiuri esențiale pentru a ajuta la remodelarea creierului și a celulelor. Uleiurile esențiale pot schimba traiectoria răspunsului nostru emoțional în acest moment prin inhalarea uleiului potrivit și a formulării potrivite.
Atunci când ne schimbăm răspunsul emoțional, ne putem schimba și procesul de gândire. Acest lucru ne ghidează în cele din urmă și ne mută conștiința în ansamblu către momentul prezent, reducând anxietatea și stresul. Uleiul de eucalipt poartă, de asemenea, vibrația expansiunii și a libertății. Este un ulei de eliberare emoțională, ajutându-ne să renunțăm la emoțiile blocate și vechile modele de a fi aspru și a ne judeca pe noi înșine.”
Puteți folosi uleiuri esențiale atât în saune, cât și în băile de aburi. Dar care dintre cele două este mai bună.
Saune vs. Camere de aburi
Cea mai mare diferență dintre o saună și o baie de aburi este nivelul de umiditate. O saună funcționează pe căldură uscată la umiditate mai mică. O baie de aburi are umiditate mai mare.
La o saună, căldura vine de la apă care lovește pietre uscate încălzite. Pe de altă parte, vaporii de apă creează abur într-o cameră de aburi.
Deși ambele au diverse avantaje, cele care le deosebesc sunt:
Într-o saună, s-a demonstrat că căldura uscată reduce simptomele artritei, durerile articulare și alte forme de durere corporală.
Într-o baie de aburi, vaporii reduc și îndepărtează congestia. Utilizarea uleiurilor esențiale precum eucalipt și mușețel poate ajuta și mai mult aici.
Deci, puteți să vă cântăriți opțiunile și să alegeți una în funcție de soluția pe care o căutați. Deși ambele lucrează pentru a obține relaxare și oferă beneficii pentru sănătate, cei cu pielea uscată pot folosi băile de aburi, în timp ce saunele sunt mai bune pentru pielea grasă.
Dar expunerea prelungită la căldură îți poate afecta negativ corpul?
Riscurile folosirii saunelor
Deși există multe beneficii, saunele pot provoca și câteva efecte negative. Din fericire, totuși, acestea par a fi rare. Efectele majore pe care saunele le pot provoca includ:disconfort ușor din cauza căldurii,tensiune arterială scăzută,urinare excesivă și frecventă,hipovolemie (nivel scăzut de lichid în plasmă).
Niciunul dintre studii nu a raportat efecte secundare severe ale utilizării frecvente a saunei . Prin urmare, ar putea fi sigur să spunem că utilizarea saunei are mai multe beneficii decât efecte secundare (ușoare). Dar când nu ar trebui să mergi la saună?
Când să evitați saunele
Evitați o saună dacă luați medicamente care vă fac somnolent sau care interferează cu capacitatea corpului de a regla temperatura.
Unii medici recomandă evitarea saunelor în timpul sarcinii. Prin urmare, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă intenționați să rămâneți gravidă sau sunteți însărcinată înainte de a folosi o saună.
Dacă sunteți bolnav, așteptați până v-ați recuperat înainte de a folosi o saună.
Persoanele cu tensiune arterială scăzută ar trebui, de asemenea, să discute cu un medic pentru a se asigura că este sigur să folosești o saună, deoarece aceasta poate provoca scăderea tensiunii arteriale.
Rețineți că ar trebui să evitați să mergeți la saună dacă luați medicamente care vă fac somnolent.
Ce parere ai?