A venit sezonul rece si ce poate fi mai placut decat sa stai in caldura casei tale si sa pregatesti o reteta simpla dar delicioasa care sa iti incante gustul.
Budinca de vanilie este un deliciu plin de savoare.Usor de preparat,este o reteta ideala in zilele reci de toamna sau iarna cand toata familia se strange in casa.Aceste retete sunt precum micile plăceri ale vieții mai ales când o savurezi împreună cu oamenii dragi.
citeste si https://viatapetocuri.ro/cum-se-prepara-clatitele-japoneze/
citeste si https://viatapetocuri.ro/mousse-cu-lamaie/
Rețeta cu care te inspirăm astăzi se face în cel mai scurt timp și fără prea multă bătaie de cap.
Cum se face budinca de vanilie de casă?
Budincă de vanilie se face imediat în câțiva pași simpli.
Atunci când vrei să prepari o budincă plină de gust, poți face un infinit de combinații de arome după cum poftești. Crema poate avea aromă de vanilie, ciocolată, migdale, fructe și nu numai, iar dacă vrei să pui și fructe poți folosi mere dulci, ușor acrișoare, piersici zemoase sau banane.
Tot ce trebuie să faci este să pregătești un amestec de ouă și lapte pe care să îl torni peste merele călite și cozonacul tăiat bucățele, după care urmează să pui preparatul în cuptor.
Noi am folosit esență de vanilie, însă poți integra în rețeta noastră și zahăr vanilat sau păstăi de vanilie pentru un gust mai bogat. De asemenea, am aromatizat budinca și cu scorțișoară, condimentul dulce care se armonizează perfect cu merele și vanilia. La final am pregătit ușor și rapid un sos minunat de vanilie care merge de minune cu budinca de vanilie.
O delicioasă budincă de vanilie din cozonacii
Pentru această rețetă de budincă de vanilie poți folosi și orice sortimente de cozonaci.
Ingrediente
5 felii de cozonac cu nuci și cireșe (sau orice lata varianta doriti)
110 g cană de unt (½ cană)
170 g felii subțiri de mere (1 cană)
110 g de zahăr brun (½ cană)
350 ml lapte (1 ½ cană)
½ linguriță de scorțișoară
½ linguriță de esență de vanilie
1 ou
Ingrediente pentru sosul de vanilie:
250ml lapte
250ml smântână pentru frișcă
6 gălbenușuri
60g zahăr vanilat sau simplu
1 linguriță esență de vanilie sau 1 păstaie de vanilie
Mod de preparare
1. Preîncălzește cuptorul la 180 grade C. Topește 1 lingură de unt într-o tigaie încinsă și adaugă mai apoi feliile subțiri de mere. Călește feliile de mere la foc mediu până când se înmoaie.
2. După ce ai tăiat feliile de cozonac în pătrățele, pune-le într-o tavă mare rotundă împreună cu merele călite.
3. Amestecă untul rămas, zahărul brun, laptele, scorțișoara, esența de vanilie și oul bătut într-o tigaie pe care urmează să o lași la foc mic. Lasă compoziția pe foc până când se topește untul și ingredientele se întrepătrund bine, iar mai apoi, toarn-o peste bucățelele de cozonac și merele călite.
4. Pune tava rotundă în cuptorul preîncălzit, unde trebuie să o lași timp de 40-50 de minute până când budinca devine fermă. După ce o scoți din cuptor las-o să se răcească și servește-o mai apoi cu un sos fin de vanilie.
Cum prepari sosul de vanilie?
Pentru început pune laptele la foc mediu-mare într-o oală împreună cu smântâna dulce si esența de vanilie. Într-un bol amestecă gălbenușurile, un vârf de sare și zahărul. După ce a fiert amestecul de lapte, toarnă jumătate din el peste compoziția de ouă, și amestecă până se combină bine. Gătește la foc mic compoziția rămasă de lapte timp de 2-3 minute, având grijă să amesteci încontinuu.
Savurează din plin budinca ta cu sosul catifelat de vanilie! Poți servi budinca de vanilie și cu înghețata preferată pentru a te bucura de un gust răcoros. De asemenea, sosurile de fructe de pădure sau cireșe merg de minune în această combinație. Poți folosi însă și topping-uri de ciocolată fină, nuci fărâmițate sau caramel sărat.
Nu mai ramane decat sa savurati prajitura!
Ce parere ai?